display result search
منو
خودباوری، جلسه اول

خودباوری، جلسه اول

  • 1 تعداد قطعات
  • 29 دقیقه مدت قطعه
  • 288 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام سیدمحمد انجوی نژاد با موضوع «خودباوری»، جلسه اول، سال 1402

بحث خودباوری، جنبه‌های انسان‌شناختی و معنوی دارد. در بحث‌های روان‌شناختی به خودباوری زیاد پرداخته می‌شود؛ اما به دلیل نگاه فایده‌گرایی، مفهوم خودباوری به این سمت می‌رود که چه چیزی به من می‌رسد؟
خودباوری، یک نیاز برای امت اسلامی است که بتوانند در جهان امروز نقش خود را ایفا کنند. خودباوری، یک نیاز خیلی بزرگ برای ادامه دادن زندگی است.
دسته‌بندی انسان‌ها: 1- خودباخته و منفعل؛ 2- خودشیفته؛ 3- دیگرشیفته؛ 4- خودباور.
در قرآن کریم به این نکته اشاره می‌کند که اصل موضوع خداشناسی نیز به خودشناسی و خودباوری برمی‌گردد؛ یعنی انسانی که خودباور نباشد، در مسائل معنوی هم دچار مشکل می‌شود.
ویژگی افراد خودباخته:
کم‌رویی: در نگاه اول ممکن است فرد فقط کم‌رو به نظر بیاید؛ در‌حالی‌که این فقط یکی از ویژگی‌های فرد خودباخته است و خصوصیات دیگری هم وجود دارد که باید مدنظر قرار داد؛ کم‌رویی از منظر حیا نیست، بلکه از منظر خودباختگی است.
احساس حقارت: حتی زمانی‌که می‌خواهد حرف درستی بزند، باور نمی‌کند که درست باشد. تواضع آدم‌های خودباخته به‌عنوان یک حسن اخلاقی نیست؛ تواضع می‌کند چون خودش، خودش را قبول ندارد.
ناتوان: شخص احساس می‌کند که قدرت انجام کار را ندارد. معمولاً این‌گونه افراد تنها هستند چون فاصله خود با بقیه را زیاد می‌بینند.
تحیر: متحیر هستند؛ چون خودشان را قبول ندارند، نمی‌توانند تصمیمی بگیرند، در هیچ مسیری استقامت ندارند و دائم در حال جابه‌جایی هستند. این افراد برای فراموشی مشکل خودشان، بیشتر در حال فرافکنی هستند که زمانه با ما نمی‌سازد.

ویژگی افراد خودشیفته:
به‌خاطر نوع تربیت خانوادگی یا تفاوت واقعی که احساس کردند، احساس خودشیفتگی دارند.
یک؛ هوش هیجانی بالایی دارند: دو نوع هوش هیجانی و عمیق داریم. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، متوجه شدند که بیشتر از بقیه می‌فهمند اما به‌جای اینکه از هوششان استفاده کنند، خودشیفته می‌شوند و سریع خود را لو می‌دهند. افرادی که هوش عمیق دارند، زمانی که متوجه می‌شوند بیشتر از بقیه می‌فهمند، آن‌قدری هوش دارند که صدایش را در نیاورند و بتوانند رشد و مدیریت کنند.
دو؛ حساس منبع بودن می‌کنند: احساس می‌کنند که از همه بهتر می‌فهمند در نتیجه از مشورت و مطالعه دور می‌شوند.
سه؛ خودعصمت پنداری دارند: در روایات، بالاترین نقطه انحراف و سقوط خودعصمت پنداری معرفی شده است؛ یعنی شخص فکر می‌کند که اشتباه نمی‌کند.
این افراد دائم در حال نقد از دیگران هستند؛ درحالی‌که یک منتقد واقعی بیشترین میزان نقدش نسبت به خودش است.
چهار؛ صفر و صدی هستند: در ارتباطات و سایر موارد دنبال 100 هستند؛ قضاوتش نسبت به بالا و پایین بودن اشخاص اشتباه است. افراد خودباور، نسبی‌گرا هستند.
پنج؛ سریع و محکم پای کار می‌آیند و سریع و محکم از کار بیرون می‌کشند:
آدمی ماندگار است که دیر و با مطالعه می‌آید، بدون سر و صداست، هیجان به خرج نمی‌دهد و با تأمل، تحمل می‌کند؛ اما کسی که سریع و یک‌دفعه‌ای می‌آید، سریع هم می‌رود.
شش؛ دارای خصوصیات منفی حسادت(افراد صفر و صدی حسود هستند)، کینه(به‌دلیل بالا بودن هوش هیجانی، کینه همیشه در این افراد زنده است)، خشم(مشکل بزرگ هوش هیجانی این است که حالات درونی‌شان در چهره آن‌ها دیده می‌شود؛ یعنی قابل به کنترل احساسات خود نیستند)

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 29:27

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    عالی. متشکرم
  • کاربر مهمان
    با تشکر. این مطالب و سخنرانی ها مورد نیاز جامعه هست. 🙏🙏🙏

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی