display result search
منو
تفسیر آیه 41 سوره توبه

تفسیر آیه 41 سوره توبه

  • 1 تعداد قطعات
  • 7 دقیقه مدت قطعه
  • 337 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره توبه - آیه 41

إِلَّا تَنْصُرُوهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللَّهُ إِذْ أَخْرَجَهُ الَّذِینَ کَفَرُواْ ثَانِىَ اثْنَیْنِ إِذْ هُمَا فِى الْغَارِ إِذْ یَقُولُ لِصَحِبِهِ لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا فَأَنزَلَ اللَّهُ سَکِینَتَهُ عَلَیْهِ وَأَیَّدَهُ بِجُنُودٍ لَّمْ تَرَوْهَا وَ جَعَلَ کَلِمَةَ الَّذِینَ کَفَرُواْ السُّفْلَى‏ وَ کَلِمَةُ اللَّهِ هِىَ الْعُلْیَا وَ اللَّهُ عَزِیزٌ حَکِیمٌ‏

ترجمه
اگر پیامبر را یارى نکنید، همانا خدا آن زمان که کافران او را (از مکّه) بیرون کردند یارى کرد، در حالى که او نفر دوّم از دو تن بود، زمانى که آن دو در غار (ثور) بودند، (پیامبر) به همراهش (ابوبکر) مى ‏گفت: اندوه مدار که خدا با ماست. پس خدا، آرامش خویش را بر او نازل کرد و او را با سپاهیانى که آنها را ندیدید یارى کرد و سخن و طرح کافران را (که قصد کشتن پیامبر را داشتند،) پست‏تر (و خنثى) قرار داد و کلمه (و اراده) خداوند (براى نصرت پیامبرش،) برتر (و پیروز) است و خداوند توانا و حکیم است.




مقصود از دو کلمه‏ «خِفاف» و «ثِقال»، یکى از این معانى متقابل است: مجرّد و متأهّل، فقیر وغنى، پیاده و سواره، کم عائله و عیالمند، بى ‏گرفتارى و گرفتار، تجارت و زراعت.
امام صادق‏ (ع) فرمود: مراد از «خِفاف» و «ثِقال»، پیر وجوان است.
در تفسیر فى ظلال القرآن آمده است: کسانى همچون ابوایّوب‏ انصارى، مقداد و ابوطلحه، در سنّ پیرى آماده‏ جبهه مى ‏شدند. وقتى به آنان گفته مى‏ شد که شما سالخورده ‏اید، در پاسخ این آیه را تلاوت مى‏ کردند.

پیام ها

1- در برابر فرمانِ بسیج عمومى براى جبهه، مانع تراشى نکنید. «انفروا خفافاً و ثقالاً» (مشکلات زندگى، بهانه تخلّف از جهاد نیست)
2- گاهى بسیج همه‏ مردم در برابر دشمن ضرورى است، گرچه تجهیزات نظامى کم باشد. «انفروا خفافاً وثقالاً»
3- مکتب از مال و جان با ارزش‏ تر است. همه چیز فداى مکتب است، هم مال، هم جان. «اموالکم و انفسکم» و نفرمود:«اموالکم او انفسکم»
4- بر فقیران، جهاد با جان و بر اغنیا، جهاد با مال و جان واجب است. «اموالکم و انفسکم»
5 - ملاک ارزش ها، اخلاص است. «فى سبیل اللّه»
6- احکام الهى، از جمله فرمان جهاد، در جهت منافع و مصالح واقعى انسان است. «ذلکم خیر لکم»
7- مردم، مصالح واقعى خود را نمى ‏دانند. «خیر لکم ان کنتم تعلمون»
8 - کسب ارزش هاى واقعى، در پرتو علم و شناخت میسّر است. «ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 7:47

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی