display result search
منو
تفسیر آیه 36 سوره توبه

تفسیر آیه 36 سوره توبه

  • 1 تعداد قطعات
  • 10 دقیقه مدت قطعه
  • 367 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره توبه - آیه 36

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْراً فِى کِتَبِ اللَّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَ تِ وَالْأَرْضَ مِنْهَآ أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَ لِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ فَلَا تَظْلِمُواْ فِیهِنَّ أَنفُسَکُمْ وَ قَتِلُواْ الْمُشْرِکِینَ کَآفَّةً کَمَا یُقَتِلُونَکُمْ کَآفَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ مَعَ‏الْمُتَّقِینَ‏

ترجمه
همانا تعداد ماهها نزد خداوند، در کتابِ (آفرینش) خدا و از روزى که آسمان‏ها و زمین را آفرید، دوازده ماه است، که چهارماه از آن (جنگ) حرام است، این آیین ثابت و پابرجاست. پس در این ماهها، با جنگ و خونریزى بر خود ستم نکنید و جملگى با همه‏ مشرکان بجنگید، آن گونه که آنان همگى با شما مى‏جنگند و بدانید که خداوند باپروا پیشه‏ گان است.


سال، دوازده ماه دارد و کلمه‏ «شَهر» (ماه) نیز دوازده بار در قرآن آمده است.
عدد دوازده که بارها در قرآن آمده است، عدد مبارکى است، تعداد رهبران بنى‏ اسرائیل و چشمه‏ هاى آب زلال که با معجزه‏ موسى‏ (ع) جوشید، عدد امامان اهل بیت و... دوازده است.
چهار ماهى که جنگ در آن حرام است عبارتند از: ذى القعده، ذى الحجّه، محرّم و رجب. سه ماه اوّل پى در پى است.
نظام حرکت ماه به دور زمین و چرخشى که به اراده‏ الهى در منظومه‏ شمسى در طول سال است، از آغاز خلقت بر این کرات حاکم بوده است.
احترام ماههاى حرام تا وقتى است که دشمن از آن سوء استفاده نکند و در این ماهها حمله و هجوم نیاورد والاّ اگر دشمن حمله کرد، دفاع لازم است. طبق آیه‏ سوره بقره: «والحُرمات قصاص، فمَن اعتَدى‏ علیکم فاعتَدوا علیه بمثل‏ما اعتدى‏ علیکم»، همه‏ چیزهاى مورد احترام، قابل قصاص است. هر کس از قانون عدم تعرّض، سوء استفاده کرد و بر شما تجاوز کرد، شما هم به همان گونه عمل کنید.
تعبیر ثابت و پا بر جا بودن این آیین، شاید اشاره به این باشد که احترام چهارماه در همه ادیان آسمانى ثابت بوده است. (طبق روایات)
در برخى روایات از امام باقر (ع)، دوازده امامِ پس از پیامبر اسلام، به عنوان تأویل این آیه شمرده شده است.


پیام ها
1- بهترین تقویمِ تاریخ و زمان‏ بندى، آن است که ثابت، طبیعى و همگانى باشد. ماه هاى قمرى این سه ویژگى را دارند. «عدّة الشهور...»
2- وجود ماههاى دوازده ‏گانه، به تدریج شکل نگرفته است، بلکه از آغاز پیدایش زمین و آسمان بوده است. «اثنا عشر شهراً... یوم خَلق»
3- رزمندگان و خانواده ‏هایشان، نیاز به عیادت، آموزش، استراحت و رسیدگى به خانه و زندگى دارند. بنابراین یک سوّم سال، اجباراً باید جنگ خاموش شود تا فرصتى براى اینها باشد. «منها اربعة حرم» حتّى در جنگ هم باید اصولى رعایت شود و به ناآگاهان، اغفال شدگان، زنان، سالمندان و کودکان، تعرّض نشود و بدون توجیه و تذکّر قبلى، حمله نشود.
4- همه زمان‏ها یکسان نیستند. در زمان هم قداست و حرمت مطرح است. «منهااربعة حرم»
5 - اسلام، هم مکان أمن دارد، (مکّه) هم زمانِ امن (ماههاى حرام). جالب آنکه محور سه ماه (ذیقعده، ذیحجّه ومحرّم) از این چهار ماه حرام، ماه حجّ (ذیحجّه) است.
6- زیان بى توجّهى به ماههاى حرام، به خود انسان‏ها باز مى‏ گردد «فلا تظلموا فیهنّ انفسکم»
7- در اسلام اصل بر جنگ نیست، بلکه بر فکر، برهان، حکمت، موعظه و زندگى مسالمت آمیز است؛ امّا اگر دشمنان به تجاوز دست زدند، مسلمانان حق دفاع دارند، حتّى در ماههاى حرام. «قاتلوا المشرکین»
8 - اجازه ندهید دشمن از مقدّساتِ دینى و احکام فقهى شما سوء استفاده کند. «قاتلوا المشرکین کافه» اگر دشمن در ماههاى حرام حمله کرد، مقدّس‏ مآب نشوید، بلکه مقابله کنید.
9- حمله به دشمن، باید همانند ابعاد حملات دشمن باشد. «کمایقاتلونکم»
10- پیروزى در سایه‏ تقواست. «ان اللَّه مع المتقین»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 10:24

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی