display result search
منو
تفسیر آیه 25 سوره توبه

تفسیر آیه 25 سوره توبه

  • 1 تعداد قطعات
  • 7 دقیقه مدت قطعه
  • 375 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره توبه - آیه 25

لَقَدْ نَصَرَکُمُ اللَّهُ فِى مَوَاطِنَ کَثِیرَةٍ وَیَوْمَ حُنَیْنٍ إِذْ أَعْجَبَتْکُمْ کَثْرَتُکُمْ فَلَمْ‏تُغْنِ عَنکُمْ شَیْئاً وَضَاقَتْ عَلَیْکُمُ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّیْتُم مُّدْبِرِینَ‏
ترجمه

همانا خداوند در مواضع بسیارى شما را یارى کرده است و در روز حُنین (نیز شما را یارى کرد،) آنگاه که فراوانى لشگرتان شما را به غرور و اعجاب واداشت، ولى این فزونىِ نفرات هیچ سودى براى شما نداشت و زمین با همه‏ گستردگى‏اش بر شما تنگ آمد، پس شما پشت به دشمن فرار کردید.



در آیات قبل، تشویق به جهاد و هشدار نسبت به وابستگى‏ ها بود، در این آیه الطاف و امدادهاى الهى را بازگو مى ‏کند تا انگیزه‏ جهاد تقویت شود.
مجموع جنگ‏ ها و سرایاى پیامبر، که در این آیه با تعبیر «مواطن کثیرة» آمده، هشتاد مورد بوده است. نقل شده است که «متوکّل عباسى» مریض شد و نذر کرد که اگر شفا یافت، «دراهم کثیرة» بدهد. پس از بهبودى، بحث شد که دراهم کثیرة چقدر مى‏ باشد؟ از امام‏ هادى‏ (ع) پرسیدند، آن حضرت با استناد به این آیه فرمودند: باید هشتاد درهم بدهد.
سیماى جنگ حُنین
جنگ حُنین در منطقه ‏اى نزدیک طائف، میان مسلمانان و قبیله‏ «هوازن» درگرفت و به همین سبب به آن جنگ هوازن هم مى‏ گویند.
در سال هشتم هجرى پیامبر براى مقابله با توطئه و تهاجم هوازن، به آن منطقه لشکرکشى کرد. سپاه ده هزار نفرى اسلام که مکّه را فتح کرده بود، به همراه دو هزار نفر از تازه مسلمانان، به آن سوى عزیمت کردند.
جنگ و درگیرى پس از نماز صبح بود و مسلمانان که از حمله‏ قبایل هوازن غافلگیر شده بودند، اغلب پا به فرار گذاشتند و نظام سپاه اسلام در هم ریخت، ولى با مقاومت سرسختانه‏ گروهى، سرانجام فراریان به فراخوانى پیامبر بازگشتند و مجدّداً حمله آغاز شد و با کشته شدنِ صد نفر از مشرکان و تسلیم شدن بقیّه و به دست آمدن غنایم بسیار، جنگ حُنین با یارى خداوند به سود مسلمانان خاتمه یافت. درباره‏ تعداد اسرا و میزان غنایم و کیفیّتِ تقسیم آنها و مسائلى که پیش آمد و نتایج این نبرد، حرف‏ هاى گفتنى بسیار است که باید به کتب تاریخ و مغازى مراجعه کرد.

پیام ها

1- عامل اصلى پیروزى جنگ‏ ها در صدر اسلام، نصرت و امداد الهى بود. «لقد نصرکم اللّه...»
2- یاد الطاف الهى، از عوامل تقویت روحیّه و ایمان است. «لقد نصرکم اللَّه»
3- جنگ حُنین بسیار مهم بود. («مواطن کثیرة» شامل جنک حُنین نیز مى‏ شود، ولى به خاطر اهمیّت آن جداگانه نیز نام برده شده است) «مواطن کثیرة ویوم حنین»
4- گاهى کثرت جمعیّت و امکانات مادّى، سبب غرور و غفلت و قهراً سبب شکست مى‏ شود. «اعجبتکم کثرتکم»
5 - به امدادهاى الهى در همه حال نیاز است، چه در حال ضعف و چه در حال قدرت. در جنگ بدر با مسلمانانِ اندک، از نصرت الهى برخوردار شدند و در جنگ حُنین با تعداد زیاد، باز هم نصرت الهى به یارى آمد. «لقد نصرکم اللّه... و یوم حُنین»
6- بدون اراده‏ الهى، اسباب مادّى بى‏اثر است. «لم تغن عنکم»
7- براى ایجاد روحیّه‏ تعبّد و تواضع، گاهى باید نقاط ضعف را به رخ کشید، تا غرورهاى بیجا بشکند. «ثمّ ولیّتم مدبرین»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 7:11

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی