display result search
منو
تفسیر آیه 9 سوره انفال

تفسیر آیه 9 سوره انفال

  • 1 تعداد قطعات
  • 8 دقیقه مدت قطعه
  • 244 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره انفال - آیه 9

«مُردف» از «اِرداف»، به معناى ردیف و پشت سر هم قرار گرفتن است، یعنى نزول فرشتگان امدادگر پیاپى ادامه‏ دار است. در آیه 124 سوره‏ آل‏ عمران، از سه هزار فرشته‏ یارى کننده یاد شده «ثلاثةآلاف» و در آیه‏ پس از آن، سخن از پنج هزار فرشته‏ نشاندار است. این اختلاف رقم ‏ها شاید به میزان مقاومت آنان بوده است. یعنى هر چه مقاومت مسلمانان بیشتر مى‏ شد، امداد غیبى خداوند نیز بیشتر مى ‏شد. بنابراین «مردفین» یعنى این هزار فرشته، فرشتگان دیگرى را در پى دارند.
با توجّه به آیه بعد، فرشتگان تنها براى دلگرمى و تقویت روحیّه‏ مؤمنان نازل شدند و وارد جنگ و نبرد با دشمن نشدند و گرنه دیگر فضیلتى براى مجاهدان بدر نمى‏ بود، علاوه بر آنکه نحوه‏ کشته ‏شدن هریک از کفّار و اسامى قاتلان آنان نیز در تاریخ آمده است.
در جنگ بدر، تعداد مسلمانان یک سوّم کفّار و ساز و برگ نظامى آنان هم بسیار اندک بود، و به فرموده حضرت على (ع)، تنها سواره آنان مقداد بود، همچنین آنان آمادگى روحى هم براى جنگ نداشتند. هنگامى که جمعیّت کفّار و تجهیزات آنان را دیدند، وحشت‏ زده و مضطرب شدند و به خدا پناه آوردند، پیامبراکرم نیز دست به دعا برداشت و فرمود: «الّلهم انجز لى ما وعدتنى، الّلهم ان تهلک هذه العصابة لا تُعبَد فى الارض» خدایا! آنچه را وعده داده‏اى محقّق‏ساز، خدایا! اگر این گروه مسلمانان کشته شوند، پرستش تو از زمین برچیده مى‏ شود. خداوند نیز با سرازیر نمودن امدادهاى غیبى خود، دعاى آنان را مستجاب کرد و آنان با دلگرمى به مبارزه پرداختند تا سرانجام پیروز شدند.
به دستور پیامبر، تمام کشته‏ شدگان کفّار را درون چاهى ریختند و آنگاه حضرت بر سر چاه آمده و تک تک آنان را به اسم صدا زده و فرمودند: آیا شما وعده‏ پروردگارتان را حقّ یافتید؟! شما بد مردمانى بودید، زیرا پیامبرتان را تکذیب کردید و مرا از خانه و کاشانه ‏ام بیرون نمودید و با من به جنگ پرداختید، امّا دیگران مرا تصدیق کرده و در میان خود جاى دادند و به یارى‏ام پرداختند! اصحاب گفتند: مگر آنان مى‏ شنوند؟ حضرت فرمود: شما شنواتر از آنان نیستید، ولى آنان نمى‏ توانند جواب بدهند. آنگاه روبه جسد ابوجهل کرد و فرمود: این از فرعون گستاخ ‏تر بود، زیرا فرعون هنگامى که عذاب آمد و هلاکت را قطعى دید، موحّد شد، امّا او تا آخرین لحظات دست از بت‏ ها برنداشت.

پیام ها

1- نعمت‏ ها و امدادهاى الهى در روزهاى سخت را فراموش نکنیم، چرا که یاد نعمت‏ هاى الهى، روحیّه‏ شکر و شجاعت را در انسان بالا مى‏برد. «اذ»
2- خداوند، بدون دعا هم مى‏ تواند عطا کند، ولى دعا، یک راه تربیت الهى است. «اذ تستغیثون ربّکم»
3- دعا در کنار حضور در جبهه مؤثّر است و دعاى رزمندگان مستجاب مى‏ شود. «تستغیثون... فاستجاب»
4- دعا، کلید استجابت است. «تستغیثون... فاستجاب»
5 - فرشتگان، در زندگى انسان‏ ها تأثیرگذار و مؤثّرند. «ممدّکم بألف من الملائکة»
6- امدادهاى غیبى وقتى تحقّق پیدا مى ‏کند که آنچه را خداوند در ظاهر به ما داده است، به کار گرفته باشیم. «ممدّکم»
7- در حرکت‏ هاى رزمى و نظامى و صحنه‏ هاى نبرد، نظم و انضباط لازم، و از عوامل زمینه‏ ساز پیروزى است. «انّى ممدّکم بألف من الملائکة مردفین»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 8:54

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی