display result search
منو
تفسیر آیه 153 سوره انعام

تفسیر آیه 153 سوره انعام

  • 1 تعداد قطعات
  • 6 دقیقه مدت قطعه
  • 292 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره انعام- آیه 153

وَأَنَّ هَذَا صِرَطِى مُسْتَقِیماً فَاتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِکُمْ عَن سَبِیلِهِ ذَ لِکُمْ وَصَّکُمْ بِهِ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ

ترجمه

و این (دستورها) راه مستقیم من است. پس آن را پیروى کنید و راه هاى دیگر را پیروى نکنید که شما را از راه خداوند پراکنده کند. این سفارش خداوند به شماست، باشد که تقوا پیشه کنید.


پیامبر اکرم براى توضیح این آیه از روش نمایشى استفاده کرده، با دست مبارک خود خط مستقیمى بر زمین کشیدند و فرمودند: این راه مستقیم است که یکى بیش نیست. سپس خطوطى از راست و چپ آن خط ترسیم کرده و فرمودند: اینها راه هایى است که شیطان به آن دعوت مى‏ کند.

در پایان سه آیه‏ اخیر، سه تعبیر مختلف آمده است:

وَ أَنَّ هَذَا صِرَطِى مُسْتَقِیماً فَاتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِکُمْ عَن سَبِیلِهِ ذَ لِکُمْ وَصَّکُمْ بِهِ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ

ترجمه

و این (دستورها) راه مستقیم من است. پس آن را پیروى کنید و راه هاى دیگر را پیروى نکنید که شما را از راه خداوند پراکنده کند. این سفارش خداوند به شماست، باشد که تقوا پیشه کنید.


در پایان آیه 151 که نهى از شرک و قتل و فحشا است. «لعلّکم تعقلون» آمده است، یعنى زشتى این امور با اندکى تعقّل و فکر، براى همه روشن مى‏ شود.
در آیه‏ 152 که به حفظ مال یتیم و رعایت قسط و عدل و وفاى به عهد فرمان مى‏ دهد، تعبیر «لعلّکم تذکّرون» آمده، یعنى خوبى عدالت را فطرت و نهاد هرکس مى ‏پذیرد، تنها باید تذکّر داد.
در این آیه نیز که پیروى از دستورهاى خداست، «لعلّکم تتّقون» آمده، یعنى تقوا همان گام نهادن در راه اطاعت و فرمان الهى است.
آنگونه که «نور» یکى است و «ظلمات» متعدّد، راه مستقیم یکى است و راه‏هاى انحرافى متعدّد. («صراط» مفرد آمده ولى «سُبل» جمع)
در روایات مى‏ خوانیم که مصداق عینى راه مستقیم، رسول خدا و امامان معصوم‏ از اهل ‏بیت او هستند.

پیام ها

1- اساس همه ادیان الهى، پیروى از راه خدا و دورى از راه دیگران است. «صراطى... فاتّبعوه و لا تتّبعوا السبل»
2- عمل به احکام الهى، سبب وحدت است و به سراغ احکام غیر الهى رفتن، مایه‏ تفرقه مى‏ باشد. «صراطى مستقیماً فاتّبعوه و لا تتّبعوا السبل فتفرّق بکم عن سبیله»
3- شاید بتوان با توجّه به پایان سه آیه‏ اخیر، چنین نتیجه گرفت که مراحل رشد و کمال انسان عبارت است از: تعقّل، «لعلّکم تعقلون»، تذکّر، «لعلّکم تذکّرون» و تقوا. «لعلّکم تتّقون»


منبغ: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 6:06

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی