display result search
منو
تفسیر آیه 143 و 144 سوره انعام

تفسیر آیه 143 و 144 سوره انعام

  • 1 تعداد قطعات
  • 9 دقیقه مدت قطعه
  • 406 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره انعام- آیه 143 و 144

ثَمَانِیَةَ أَزْوَ جٍ مِنَ الضَّأْنِ اثْنَیْنِ وَمِنَ الْمَعْزِ اثْنَیْنِ قُلْ ءَالذَّکَرَیْنِ حَرَّمَ أَمِ الْأُنْثَیَیْنِ أَمَّا اشْتَمَلَتْ عَلَیْهِ أَرْحَامُ الاُْنْثَیَیْنِ نَبِّئُونِى بِعِلْمٍ إِنْ کُنْتُمْ صَدِقِینَ

وَ مِنَ الْإِبِلِ اثْنَیْنِ وَمِنَ الْبَقَرِ اثْنَیْنِ قُلْ ءَآلذَّکَرَیْنِ حَرَّمَ أَمِ الْأُنْثَیَیْنِ أَمَّا اشْتَمَلَتْ عَلَیْهِ أَرْحَامُ الاُْنْثَیَیْنِ أَمْ کُنتُمْ شُهَدَاءَ إِذْ وَصَّکُمُ اللَّهُ بِهَذَا فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى‏ عَلَى‏ اللَّهِ کَذِباً لِیُضِلَّ النَّاسَ بِغَیْرِ عِلْمٍ إِنَّ اللَّهَ لَا یَهْدِى الْقَوْمَ الظَّلِمِینَ

ترجمه

(خداوند براى شما حلال کرده است) هشت زوج از حیوانات را. از گوسفند دو زوج (نر و ماده) و از بز، دو زوج (به کسانى که از پیش خود، بعضى چهارپایان را تحریم مى ‏کنند) بگو: آیا خداوند نرهاى آنها را حرام کرده یا ماده‏ هاى آنها را یا آنچه را شکم آنها در برگرفته است؟ اگر راست مى‏گویید از روى علم و دانش به من خبر دهید.
و از شتر دو زوج (نر و ماده) و از گاو دو زوج (نر و ماده) را (براى شما حلال کرده است) بگو: آیا خداوند نرهاى این دو را حرام کرده یا ماده ‏ها را یا آنچه را که شکم آن دو در برگرفته است؟ یا مگر شما شاهد و حاضر بوده ‏اید که خداوند به حرمت این گوشت‏ ها به شما سفارش کرده است؟! پس کیست ستمکارتر از کسى که به خداوند، دروغ بندد تا مردم را از روى نادانى گمراه سازد؟ قطعاً خداوند، گروه ستمکار را هدایت نمى‏ کند.



کلمه‏ «زوج» هم به مجموع نر و ماده گفته مى‏ شود و هم به هر یک از نر و ماده به تنهایى. در این آیه به هر کدام به تنهایى گفته شده و مراد از هشت جفت، هشت عدد است، چهار نر و چهار ماده که چهار تا در آیه 143 و چهار تا در آیه 144 بیان شده است. در آیه 45 سوره نجم نیز کلمه‏ «زوج» در یک فرد به کار رفته است، نه در دو تا. «خلق الزّوجین الذّکر والانثى»
در آیه 6 سوره‏ زُمر، خلقت هشت نر و ماده حیوانات در کنار خلقت انسان بیان شده است. «خلقکم من نَفسٍ واحدة، ثُمّ جعل منها زوجها و انزل لکم من الانعام ثَمانیَة اَزواج»
احتمال دارد که ترتیب نام بردن از حیوانات چهارگانه، اشاره به برترى آنها در مصرف باشد. (گوسفند، بز، شتر و گاو)
در بعضى روایات، «ثمانیة ازواج» به 16 فرد تفسیر شده که این چهار حیوان هر کدام دو نوع یکى نر یکى ماده و هر کدام اهلى و وحشى دارد. امام هادى (ع) فرمود: گاومیش از نوع گاو وحشى است.

پیام ها

1- براى خرافه‏ زدایى از دین، باید عقائد حقّ را بسیار باز و روشن مطرح کرد. «ثمانیة ازواج...»
2- در فتوا یا عقیده به حلال و حرام چیزى، علم لازم است. «نبّئونى بعلم»
3- حلال بودن نیازى به دلیل ندارد زیرا اصل در خوردنى‏ ها حِلّیّت است بلکه حرام بودن دلیل لازم دارد. «قل الذکرین حرّم ام الاُنثیین... نبئونى بعلم»
4- افترا بر خدا، بزرگ‏ترین ظلم است. «فمن أظلم ممّن افترى على اللّه»
5 - دروغ بستن به خدا، مایه‏ گمراه ساختن مردم است. «لیضلّ النّاس»
6- افترا، انسان را از هدایت‏ پذیرى خارج مى‏ کند. «لایهدى»
7- باورها و عقائد یا باید بر اساس علم و عقل باشد که در آیه قبل خواندیم، «نبّئونى بعلم» و یا بر اساس شرع. «ام کنتم شهداء اذ وصّاکم اللَّه»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 9:14

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی