display result search
منو
تفسیر آیه 99 سوره انعام

تفسیر آیه 99 سوره انعام

  • 1 تعداد قطعات
  • 5 دقیقه مدت قطعه
  • 402 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره انعام- آیه 99

وَهُوَ الَّذِى أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ نَبَاتَ کُلِّ شَىْ‏ءٍ فَأَخْرَجْنَا مِنْهُ خَضِراً نُخْرِجُ مِنْهُ حَبّاً متَرَاکِباً وَمِنَ الْنَّخْلِ مِن طَلْعِهَا قِنْوَانٌ دَانِیَةٌ وَجَنَّتٍ مِنْ أَعْنَابٍ وَالزَّیْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُشْتَبِهاً وَغَیْرَ مَتَشَبِهٍ انظُرُواْ إِلَى‏ ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَیَنْعِهِ إِنَّ فِى ذَ لِکُمْ لَأَیَتٍ لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ‏

ترجمه

و او کسى است که از آسمان، آبى نازل کرد، پس به وسیله‏ آن، هر گونه گیاه برآوردیم و از آن سبزه‏ ها خارج ساختیم. از آن (سبزه‏ ها) دانه‏ هاى برهم نشسته و چیده شده بیرون آوریم. و از شکوفه ‏ىخرما خوشه‏ هایى نزدیک بهم (پدید آوریم) و نیز باغ‏هایى از (انواع) انگورها و زیتون و انار (پرورش دهیم) که برخى شبیه به هم و برخى غیر متشابهند. به میوه‏ آن، آنگاه که بار دهد و آنگاه که میوه مى ‏رسد بنگرید. همانا در آن، نشانه ‏هایى براى گروه با ایمان است.


در آیه‏ قبل فرمود: همه‏ انسان‏ها از نفْسِ واحدند، در این آیه مى ‏فرماید: همه‏ گیاهان و درختان و میوه ‏ها نیز از یک سرچشمه ‏اند وآن آب باران است.
«متراکب» از ریشه‏ «رکوب»، میوه ‏هاى سوار بر هم و دانه ‏هاى درهم فشرده است. «طلع» خوشه‏ سربسته خرماست و «قنوان»، رشته ‏هاى باریک که بعداً خوشه‏ هاى خرما را تشکیل مى‏ دهد. «دانیة»، خوشه‏ هاى به هم نزدیک و یا نزدیک به زمین، به خاطر سنگینى بار آن است. مراد از «متشابه»، یا درختانى است که شباهت ظاهرى به هم دارند مثل زیتون و انار و یا میوه‏ هایى است که شبیه به یکدیگرند.
در این آیه و دو آیه قبل سه تعبیر پى در پى آمده است: «لقوم یعلمون»، «لقوم یفقهون» و «لقوم یؤمنون» که رمز آن در پیام 4، بیان گردیده است.

پیام ها
1- مایه‏ رویش همه‏ گیاهان و نباتات، آب باران است. «من السماء ماءً فأخرجنا به نبات کلّ شى‏ء»
2- هم نزول باران، هم رویاندن گیاه و میوه، کار خداست. «أنزل... نخرج»
3- رابطه‏ انسان با میوه‏ ها فقط رابطه‏ مادّى و غذایى نباشد، بلکه رابطه‏ فکرى و توحیدى هم باشد. «اُنظروا الى ثمره... فى ذلکم لایات»
4- بهره ‏گیرى از ستارگان، علم و کارشناسى لازم دارد. «لقوم یعلمون»، درک اینکه کاروان بشرى همه از یک نفس است و این کاروان، به صورت پایدار و ناپایدار در جریان است درک عمیق مى ‏طلبد. «لقوم یفقهون»، درک اینکه از گیاه و باران و میوه باید بهره‏ معنوى برد و از انتساب همه‏ هستى به خدا نباید غافل بود، ایمان مى ‏طلبد. «لقوم یؤمنون»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 5:25

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی