display result search
منو
تفسیر آیه 6 سوره نساء

تفسیر آیه 6 سوره نساء

  • 1 تعداد قطعات
  • 10 دقیقه مدت قطعه
  • 537 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره نساء - آیه 6

وَابْتَلُواْ الْیَتَمَى حَتَّى‏ إِذَا بَلَغُواْ النِّکَاحَ فَإِنْ ءَاَنَسْتُمْ مِّنْهُمْ رُشْداً فَادْفَعُواْ إِلَیْهِمْ أَمْوَلَهُمْ وَلَا تَأْکُلُوهَآ إِسْرَافاً وَبِدَاراً أَنْ یَکْبَرُواْ وَ مَنْ کَانَ غَنِیّاً فَلْیَسْتَعْفِفْ وَمَنْ کَانَ فَقِیراً فَلْیَأْکُلْ بِالْمَعْرُوفِ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَیْهِمْ أَمْوَ لَهُمْ فَأَشْهِدُواْ عَلَیْهِمْ وَکَفَى بِاللَّهِ حَسِیباً

ترجمه
و یتیمان را بیازمایید، تا هنگامى که به (سنّ بلوغ و ازدواج) برسند، پس اگر در آنان رشدى (فکرى) یافتید، اموالشان را به ایشان برگردانید و آن را به اسراف و شتاب، از (بیم) اینکه بزرگ شوند (و اموالشان را از شما بگیرند) مصرف نکنید. وهر (قیّم وسرپرستى) که بى‏نیاز است، عفّت به خرج دهد (و از گرفتن حق الزّحمه‏ امور یتیمان چشم بپوشد) و آن که نیازمند است، به مقدار متعارف (در برابر نگهدارى از مال یتیم) مى‏ تواند ارتزاق کند. پس هرگاه اموالشان را به آنان ردّ کردید، (افرادى را) بر آنان گواه و شاهد بگیرید. (این گواهى براى حفظ حقوق یتیمان است، وگرنه) خدا براى محاسبه کافى است.




آیین نامه‏ پرداخت اموال یتمیان
1- یتیمان را پیش از بلوغ، از نظر رشد اقتصادى، آزمایش کرده و با کارآموزى و یاد دادن روش داد و ستد انان را رشد دهید. «وابتلوا الیتامى...»
2- یتیم، زیر نظر ولىّ خود، حقّ تصرّف در مال خود را دارد. لازمه عمل به «وابتلوا»، آن است که یتیم زیر نظر ولىّ خود تصرّف کند، تا آزمایش شود.
3- براى در اختیار داشتن سرمایه، علاوه بر بلوغ جنسى، بلوغ اقتصادى و اجتماعى هم لازم است. «اذا بلغوالنکاح فان آنستم منهم رشداً»
امام صادق‏ (ع) فرمودند: مراد از «آن ستم رشدا» این است که بتواتند مال خود را حفظ کند.
4- در سپردن اموال یتیم به او، حدس و گمان کافى نیست. باید اطمینان به رشد داشته باشید. «آنستم منهم رشداً»
5 - مالکیّت، همواره همراه با جواز تصرّف نیست. یتیم مالک هست، امّا تا رشد نیابد، حقّ تصرّف ندارد. «فَان انستم منهم رُشداً»
6- افراد متمکّن، خدمات اجتماعى را بدون چشمداشت انجام دهند. «من کان غنیاً فلیستعفف»
7- در گرفتن حقّ ‏الزّحمه، حدّ متعارف را در نظر بگیرید. «فلیأکل بالمعروف»
امام صادق‏ (ع) فرمودند: مراد از «فلیاکل بالمعروف» به مقدارى است که شکم خود را سیر کند.
8 - هم اموال یتمیان را حفظ کنید، هم با شاهد گرفتن و جلوگیرى از اختلافات و تهمت ‏هاى آینده، آبروى خود را حفظ کنید. «فاشهدواعلیهم»
9- گواهى مردم، براى حفظ عزّت دنیاست و گواهى خدا براى عزّت آخرت. «وکفى باللّه حسیباً»
10 - گواه گرفتن در جامعه، نزاع را خاتمه مى‏ دهد، ولى حساب قیامت همچنان پابرجاست. «وکفى باللّه حسیباً»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 10:08

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی