display result search
منو
تفسیر آیه 3 سوره نساء

تفسیر آیه 3 سوره نساء

  • 1 تعداد قطعات
  • 10 دقیقه مدت قطعه
  • 1266 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره نساء - آیه 3

وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُواْ فِى الْیَتَمَى فَانْکِحُواْ مَا طَابَ لَکُمْ مِّنَ النِّسَآءِ مَثْنَى وَثُلَثَ وَرُبَعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُواْ فَوَحِدَةً أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَنُکُمْ ذَ لِکَ أَدْنَى‏ أَلَّا تَعُولُواْ

ترجمه
و اگر مى‏ ترسید که عدالت را درباره‏ (ازدواج با) دختران یتیم مراعات نکنید، (از ازدواج با آنان صرف‏ نظر نمایید و) با زنان دلخواه (دیگر) ازدواج کنید، دو تا، سه‏ تا، یا چهار تا. پس اگر ترسیدید که (میان همسران) به عدالت رفتار نکنید، پس یک همسر (کافى است) یا (به جاى همسر دوّم از) کنیزى که مال شماست (کام بگیرید، گرچه کنیز هم حقوقى دارد که باید مراعات شود) این نزدیک‏تر است که ستم نکنید.

بعضى مردان، دختران یتیم را براى تکفّل و سرپرستى به خانه مى‏ بردند، بعد هم با آنان، با مهریه کم ازدواج کرده و به آسانى هم آنان را طلاق مى‏ دادند. آیه نازل شد که اگر از بى‏ عدالتى بیم دارید، با زنان دیگر ازدواج کنید. آیه‏ قبل، درباره‏ رعایت عدالت در اموال یتیمان بود، این آیه، فرمان عدالت در ازدواج با دختران یتیم است.
درباره‏ حکمتِ تعدّد زوجات، مى‏ توان به موارد زیر اشاره نمود:
الف: تلفات مردها در جنگ‏ ها و حوادث بیشتر است و زنانى بیوه مى‏ شوند.
ب: جوانان، کمتر حاضرند با بیوه ازدواج کنند.
ج: همه‏ زنان بیوه و بى‏همسر، تقواى کافى و قدرت کنترل خود را ندارند.
د: زنان در هرماه، مدّتى عذر دارند و مسائل زناشویى تعطیل است.
نتیجه آنکه براى حفظ حقوق بیوه‏ ها طبق شرایطى مرد مى‏ تواند همسر دوّم بگیرد تا مشکل هر دو طرف حل شود.
سؤال: در این آیه مسئله‏ى بى‏عدالتى به صورت مشکوک بیان شده است: «ان خفتم الا تقسطوا»، امّا در آیه 129 همین سوره مى‏فرماید: «لن تستطیعوا» که شما قدرت آن را ندارید، این دو آیه را چگونه مى‏ توان جمع نمود؟
پاسخ: در مسائل مادّى مانند لباس، مسکن، خوراک و هم‏خوابى باید عادل باشید و اگر مى‏ ترسید عادل نباشید برنامه دیگرى را براى خود تنظیم کنید، ولى در آیه 129 مى ‏فرماید: شما هرگز قدرت بر عدالت ندارید که مراد عدالت در علاقه و تمایلات قلبى است چون علاقه در اختیار انسان نیست تا بتواند آن را یکسان تقسیم کند. این پاسخ با استفاده از حدیثى از امام صادق‏ (ع) مى‏ باشد.

پیام ها

1- اسلام، حامى محرومان، به ویژه یتیمان و بالاخص دختران یتیم است، آن هم در مسأله‏ عفّت و زناشویى و پرهیز از سوء استفاده از آنان. «...فى‏الیتامى»
2- لازم نیست براى ترک ازدواج با یتیمان، یقین به بى‏عدالتى داشته باشیم، احتمال و ترس از آن هم کافى است. «ان خفتم»
3- در انتخاب همسر، مى‏ توان سراغ ایتام رفت، مگر آنکه خوف بى‏ عدالتى باشد. «ان خفتم... فانکحوا»
4- در انتخاب همسر، تمایل قلبى یک اصل است. «طاب لکم»
5 - اسلام، با تعدّد همسر براى مرد، فى‏ الجمله موافق است. «فانکحوا... مثنى و ثلاث و رباع فان خفتم... فواحدة»
6- تعدّد زوجات، هم محدود به چهار همسر است و هم مشروط به مراعات. ه است.«فانکحوا... رباع فان خفتم... فواحدة»


منبع: پایگاه درس هایی ازقرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 10:43

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    وقتی ما حتی به حیوان هم بی ادالتی میکنیم،پس نباید خودمان گل بزنیم و بخاطر نفس خودمان دنبال خانم های دیگه باشیم.زن بیوه برای مردان که که توان زن گرفتن ندارد هست،و تازه هم جای مرد و زن جابجا شده،زنها کار میکنند و اینطور هم نیست زن زیاد باشد و مرد کم،با زمان پیامبر ص مقایسه‌ نباید کرد.تازه در این زمان یک زن و بچه ها نگه داشتن سخت شده و کف مکنه مرد تا هزینه زن و بچه بده ،چطور ۲تا ۳تا برسونه...خدا میدونه که شما نمیتونی عدالت برقرار کنه برای، همین گفته به شما،شما نمیتونید عدالت برقرار کنید،اینجاشو دلب
  • کاربر مهمان
    چرا طلاق به وسط میاد،چون همسر بی توجهی و بی محبتی میبینه و مرد بیشتر توچه به زن دوم دارد،این عدالت است یعنی؟شما گفتید در محبت و دوست داشتن عدالت نمیخواد؟اینجا چی جوابی دارید؟خب همسر وقتی بی محبتی و بی توجهی میبینی افسردگی نمیگیرد؟این ظلم نیست نسبت به زن؟
  • کاربر مهمان
    خانم ها قدرت شان از محبت و توجه همسر میگیرد،و زن که ۴۰ ساله باشد و زن دیگه ۱۵ ساله باشد معلومه توجه مرد روی زن که جوان هست بیشتر میره
  • کاربر مهمان
    عدالت خیلی مهم است و مردان اونقدر باید با تقوا باشند که بتوانند عدالت را رعایت کنند.رهبر ما برای ما الگو هست،ایشان بسیار بزرگوار است و قطعا عدالت را رعایت خواد کرد پس چرا او نمیگیرد چند تا زن؟یا این که این چند زن گرفتن فقط برای مردم عادی هست؟ چرا به بقیه سوره هاو آیه های قرآن اینقدر توجه ندارد؟چرا این مساله خیلی مهم شده است؟
  • کاربر مهمان
    خدا، عاقبت همه ما را خطم بخیر کنه ان شاءالله 🙏
  • کاربر مهمان
    ادم تاسف میخوره وقتی نظرات رو میخونه😒 اخه یکی نیست بگه که آیه خودش میگه اگه یه ذره هم خوف هم دارین که بی عدالتی کنین به یه همسر بسنده کنین اونوقت طرف اومده میگه «طرف معلومه بین یه زن 40 ساله و یه دختر 15 ساله تفاوت قائل میشه» خب خواهر برادر عزیز خود آیه به وضوح میگه اگه خوف به بی عدالتی دارین به یکی بسنده کنین به جز شهوت چه دلیل دیگه ای برای تعدد همسر داری

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی