display result search
منو
تفسیر آیه 184 سوره بقره

تفسیر آیه 184 سوره بقره

  • 1 تعداد قطعات
  • 5 دقیقه مدت قطعه
  • 466 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع سوره بقره آیه ی 184

یکى از معانى باب اِفعال در زبان عربى، سلب است. مثلاً کلمه «عُجْمه» به معناى گنگى است، وقتى به باب افعال مى‏رود و «اِعجام» مى‏ شود، به معناى از بین بردن گنگى است. در این آیه نیز کلمه «یطیقونه» به معناى سلب طاقت و توان است.
تسلیم فرمان خدا بودن، ارزش است. اگر دستور روزه گرفتن داد، باید روزه گرفت و اگر حکم به افطار کرد، باید روزه را شکست.
در مجمع ‏البیان آمده است: گروهى از اصحاب پیامبر حتّى در حال سفر روزه گرفته و مایل نبودند که روزه خود را بشکنند. رسول اکرم آنان را گناهکار خواندند. امام صادق (ع) فرمود: اگر کسى در سفر روزه بگیرد، من بر جنازه‏ او نماز نمى‏ گزارم.
در تفسیر قرطبى نیز آمده است که رسول اکرم در سفر از مدینه به مکّه در ماه رمضان، آب خواستند، آنگاه ظرف آب را بر سر دست گرفتند تا مردم ببینند و سپس از آب میل فرمودند.
به هر حال اگر مسافر یا مریضى روزه گرفت، روزه ‏اش باطل و باید قضاى آن را به جا آورد. امام صادق (ع) فرمودند: حتّى اگر مادرى نسبت به شیر کودک یا جنین نگرانى داشت، باید روزه خود را افطار نماید و این نشانه‏ى رأفت خداوند است.


پیام ها


1- اسلام براى هر فرد در هر شرایطى، قانون مناسب دارد. در این آیه، حکم مسافران، بیماران و سالمندان بیان شده است. «فمن کان منکم مریضاً او على سفر»
2- شرایط نباید فلسفه کلّى حکم و آثار و منافع آنرا تماماً از بین ببرد. اگر انسان مریض یا مسافر در شرایطى نمى ‏تواند روزه بگیرد، باید در ایام دیگرى قضا کند تا از منافع روزه برخوردار شود. «فعدة من ایّام اُخر»
3- قصد سفر، به تنهایى مانع روزه نیست، در سفر بودن لازم است. «على سفر»
4- قضاى روزه، زمان خاصّى ندارد. «فعدة من ایام اُخر»
5 - توانایى، شرط تکلیف است. «على الّذین یطیقونه»
6- تغذیه‏ فقرا، در متن احکام جاسازى شده است. «طعام مسکین»
7- عباداتى سبب رشد و قرب است که با علاقه و رغبت باشد. «فمن تطوّع»
8 - دستورات الهى بگونه‏ اى است که حداقل را بر همه واجب کرده است و بیش از آن را به اختیار انسان مى‏ گذارد. در این آیه سیر کردن یک گرسنه واجب، ولى بیش از آن به عنوان عمل مستحبّى در اختیار خود انسان است. «فمن تطوع خیراً فهم خیر له»
9- انجام دستورات خداوند، آثار خوبى دارد که به خود انسان باز مى‏ گردد نه خدا. «ان تصوموا خیر لکم»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 5:57

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    روزه در قرآن

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی