display result search
منو
مقام محمود رسول اکرم (ص)

مقام محمود رسول اکرم (ص)

  • 1 تعداد قطعات
  • 34 دقیقه مدت قطعه
  • 55 دریافت شده
سخنرانی آیت الله سید محمدمهدی میرباقری با موضوع «مقام محمود رسول اکرم (ص)»، سال 1392

در سوره مبارکه اسراء آیه 79 در مورد مقام محمود رسول اکرم(ص) دارد که «وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَکَ عَسى‏ أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً» پیامبر تا پاسی از شب بیدار بودند و قرآن تلاوت می کردند و نماز نافله شب می خواندند. این بستری برای تحقق مقام محمود حضرت بود. مقام محمود یعنی مقامی که مورد ستایش و حمد است. به تعبیر علامه طباطبایی چون این هیچ قیدی ندارد، همه این مقام حضرت را ستایش می کنند و این ستایش مخلوقات است. چطور می شود که همه مخلوقات این مقام را حمد و ستایش می کنند؟ شاید نکته اش این است که پیامبر در مقامی قرار می گیرد که همه مخلوقات را شفاعت و دستگیری می کند.
در اینجا بیان می شود که موضوع شفاعت چیست؟ موضوع شفاعت فقط گناه نیست؛ یعنی حتما لازم نیست که کسی مثل ما گناه بکند تا مورد شفاعت قرار بگیرد. لذا این مقامی است که گویا همه وقتی در این موقف قرار می گیرند محتاج حضرت هستند و فیض از طریق حضرت برای همه جاری می شود؛ لذا همه این مقام را ستایش می کنند. چون فیض از آنجا جاری می شود و همه آن نعمتی را که از آنجا جاری می شود درک می کنند. اصل این مقام از نبی اکرم است؛ یعنی مقام شفاعت کلی، برای حضرت است و شفاعت بقیه انبیاء ذیل شفاعت نبی اکرم(ص) است. حتی ممکن است که مؤمنین هم در ظرف خودشان، وقتی مورد شفاعت قرار می گیرند بتوانند دیگران را دستگیری کنند. مؤمن وقتی حقیقت توحید و ولایت و مقامات نبی اکرم در او جاری می شود خودش مبدأ طهارت، نور و دستگیری و هدایت دیگران می شود و بنحوی مقام شفاعت پیدا می کند، منتهی این مقام به تبع از خودش نیست. این مطلب در ذیل حدیث عقل و جهل بیان شد که همه صفات کریمه به پیامبر اکرم(ص) عطا شد و بقیه مخلوقات از ایشان می گیرند. خورشید وجود ایشان در وجود های دیگر می تابد وآنها را نورانی و مزین به این صفات می کند پس اصل مقام محمود از پیامبر است .
روایتی در کتاب توحید صدوق است؛ که قسمتی از آن را مرحوم فیض در صافی نقل کرده اند که امیرالمومنین(ع) مواطن و منزلگاه های قیامت را توضیح می دهند و می فرمایند: «یکی از مواطن و جایگاه های قیامت، مقام محمود نبی اکرم(ص) است»، که همه اهل محشر در این جایگاه می آیند. حضرت خدای متعال را حمد می کند و بعد همه مؤمنین و صدیقین و شهدا و انبیاء را حمد می کنند. بعد از آن همه مخلوقات پیامبر را حمد می کنند. طوبی به حال کسی که این مقام را درک کند که موطن مقام محمود حضرت است و در آنجا مقام محمود حضرت تجلی پیدا می کند. یک طرف این مقام حمد الهی است و یک طرف آن مدح خوبان عالم است. گویا حضرت از حمد الهی می گیرند و به مخلوقات دیگر عطاء می کنند، این فیضی است که از آن طرف گرفته می شود و به این طرف جریان پیدا می کند. وقتی همه مخلوقات موقف حضرت را می بینند که حمد خدا می کند، این حمد بر همه خوبان عالم اثر می کند و حضرت را ستایش می کنند.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 34:06

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی