display result search
منو
تفسیر آیه 1 سوره حشر

تفسیر آیه 1 سوره حشر

  • 1 تعداد قطعات
  • 9 دقیقه مدت قطعه
  • 548 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره حشر- آیه 1

سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِى السَّمَوَ اتِ وَمَا فِى الْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ

ترجمه
آنچه در آسمان‏ها و آنچه در زمین است، براى خدا تسبیح کنند (و خدا را به پاکى مى‏ستایند) و اوست قدرتمند شکست ناپذیر حکیم.


در قرآن، حدود 85 بار واژه «تسبیح» به کار رفته است. در نماز نیز در حالات مختلف رکوع، سجود و قیام، موضوع تسبیح خدا به طور برجسته به چشم مى‏ خورد.
تسبیح در لغت، به معناى شنا و حرکت تند در آب و هوا است و در اصطلاح، منزّه دانستن خداوند از عیب‏ها و سرعت در عبادت اوست.
خداوند داراى دو نوع صفات است: ثبوتیّه و سلبیّه؛ ثبوتیّه، کمالات خدا را بیان مى‏ کند، مثل علم و قدرت، امّا سلبیّه، خداوند را از هرگونه عجز و جهل و نیاز منزّه مى ‏داند. تسبیح، نسبت به صفات سلبیّه است و حمد، نسبت به صفات ثبوتیّه.
در مواردى از قرآن و نماز، تسبیح و حمد الهى در کنار هم آمده ‏اند. «یسبّح بحمده»، «سبحان ربّى الاعلى و بحمده» و این جمع میان صفات ثبوتیّه و سلبیّه است، به این معنا که گوینده، هم خداوند را از هر عیبى دور مى‏داند و هم به خاطر دریافت الطاف الهى، او را ستایش مى‏ کند.
تسبیح موجودات‏
بعضى گفته ‏اند مراد از تسبیح موجودات، تسبیح تکوینى است نه تشریعى، یعنى همه‏ موجودات به زبان حال، نه زبانِ قال، خدا را تسبیح و تنزیه مى ‏کنند، زیرا آفرینش هر موجودى، دلیل بر علم و حکمت و قدرت خداوند و منزّه بودن او از هر گونه جهل و لغو و عجز است. پس نیازى نیست که موجودات، به زبان تسبیح بگویند، بلکه وجودشان، تسبیح خداوند است.
امّا به نظر مى ‏رسد مراد قرآن از تسبیح موجودات، تسبیح با زبان باشد، زیرا:
اگر آفرینشِ حکیمانه موجودات نشانه تسبیح باشد، ما این نشانه را مى‏فهمیم در حالى که در آیه‏اى دیگر مى‏ فرماید: شما تسبیح موجودات را نمى‏ فهمید. «لاتفقهون تسبیحهم»
اگر آفرینش، نشانه تسبیح بود، مثل ساختمان زیبا که مهندس و معمار خود را ستایش مى‏ کند، پس چرا مى‏ فرماید: «کلّ قد علم صلاته و تسبیحه» موجودات به نماز و تسبیح خود علم دارند و این امر از روى درک و شعور است نه تکوینى و ناآگاهانه.
تسبیح موجودات نسبت به خداوند دائمى است. در بعضى سوره‏ ها به صورت فعل ماضى آمده است: «سبّح» و در بعضى فعل مضارع. «یسبّح»


پیام ها
1- موجودات آسمان‏ها و زمین، نوعى شعور و درک دارند. «سبّح للّه»
2- اگر بعضى انسان‏ها اهل تسبیح نیستند، ولى تمام هستى تسبیح‌‏گوى خدا هستند. «سبّح للّه...»
3- عزّت و حکمت الهى است که همه را به تسبیح جذب مى‏ کند. «سبّح للّه... و هو العزیز الحکیم»
4- گرچه قدرت، در افراد عادى عامل از دست رفتن تعادل است، ولى خداوند هم قدرت دارد و تمام کارهایش نیز حکیمانه است. «العزیز الحکیم»

توضیحات
سیماى سوره حشر
این سوره بیست و چهار آیه دارد و در مدینه نازل شده است.
به مناسبت کلمه‏ «حَشر» که در آیه دوم آمده، آن را «حشر» نام‏گذارى کرده‏ اند. البتّه مراد از آن، حشر در قیامت نیست، بلکه اجتماع مردم براى کوچ کردن است.
آغاز و انجام این سوره درباره تسبیح همه موجودات هستى براى خداوند است و محتواى آن بیشتر درباره همکارى منافقان با یهودیان مدینه براى توطئه علیه مسلمانان است که قرآن مى‏ فرماید: نقشه ‏هاى آنان به جایى نمى‏رسد و جز خوارى و شکست، چیزى براى آنها به دنبال ندارد.


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 9:50

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    سلام خسته نباشید لطفا اگر امکانش هست همه ی تفاسیر یک سوره رو در یک فایل بزارین برای کسانی که مشغول به کار هستن و نمیتوانند زود به زود قسمت بعدی رو پخشش رو بزنن.
  • کاربر مهمان
    کاربر مهمان
    سلام خسته نباشيد لطفا اگر امکانش هست همه ي تفاسير يک سوره رو در يک فايل بزارين براي کساني که مشغول به کار هستن و نميتوانند زود به زود قسمت بعدي رو پخشش رو بزنن.
    سلام و سلامت باشین، چشم انشاءالله به زودی..

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی