display result search
منو
تفسیر آیه 5 و 6 سوره شوری

تفسیر آیه 5 و 6 سوره شوری

  • 1 تعداد قطعات
  • 11 دقیقه مدت قطعه
  • 260 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره شوری - آیه 5 و 6

تَکَادُ السَّمَوَاتُ یَتَفَطَّرْنَ مِن فَوْقِهِنَّ وَالْمَلَآئِکَةُ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَیَسْتَغْفِرُونَ لِمَن فِى الْأَرْضِ أَلَا إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ‏

وَالَّذِینَ اتَّخَذُواْ مِن دُونِهِ أَوْلِیَآءَ اللَّهُ حَفِیظٌ عَلَیْهِمْ وَمَآ أَنتَ عَلَیْهِم بِوَکِیلٍ‏

ترجمه
نزدیک است که آسمان‏ها (از عظمت وحى) از فرازشان بشکافند در حالى که فرشتگان همراه با سپاس، پروردگارشان را تسبیح مى‏کنند و براى کسانى که در زمین هستند آمرزش مى‏طلبند. آگاه باش که فقط خداوند، بسیار بخشنده و مهربان.
و کسانى که به جاى او سرورانى را به پرستش گرفته ‏اند خداوند مراقب آنان است و تو بر (ایمان آوردن آنان) وکیل نیستى (تا با اجبار وادارشان کنى).


وحى چیست که از عظمت آن نزدیک است آسمان‏ها بشکافد، آسمان‏هایى که طبقه طبقه هستند، «سبع سموات طباقا» محکم هستند، «سبعاً شدادا» و در محکمى نمونه و ضرب المثل هستند. «ءانتم اشدّ خلقاً ام السماء بناها» آسمان‏هایى که هزاران کهکشان در بردارند و هر کهکشان منظومه‏ ها و هر منظومه کراتى که بعضى میلیون‏ها برابر زمین هستند و عقل و علم بشرى تاکنون به نزدیک‏ترین آنها نیز احاطه پیدا نکرده است. این است عظمت وحى.
در سوره مبارکه مریم آمده است: «تکاد السموات یتفطّرن منه و تنشق الارض و تخرّ الجبال هدّا أن دعوا للرّحمن ولدا» مشرکان براى خداوند فرزندى مى‏ پنداشتند، نزدیک است به خاطر این عقیده فاسد آسمان‏ها متلاشى شود.
فرشتگان علاوه بر آنکه تدبیر نظام هستى را بر عهده دارند، براى انسان‏ها نیز دعا مى‏ کنند، فرشتگانى که هرگز معصیت نمى ‏کنند «لا یعصون اللّه ما أمرهم» براى افراد گناهکار دعا و استغفار مى‏ کنند. آرى، پاکان باید به فکر دیگران نیز باشند. البتّه استغفار فرشتگان پرتوى از لطف الهى بر بندگان است چون آنها جز دستور خدا کارى نمى‏ کنند.
بر اساس این آیه فرشتگان براى تمام اهل زمین دعا مى‏ کنند. «یستغفرون لمن فى الارض» بر اساس آیه 7 سوره مبارکه غافر فرشتگان براى مؤمنان دعا مى‏ کنند. «و یستغفرون للّذین آمنوا» و جالب اینکه این استغفار به شرطى کارآیى دارد که مؤمنان خود نیز استغفار کنند. «فاغفر للّذین تابوا و اتبعوا سبیلک»
در عفو خدا شک نکنیم. در جمله «ألا انّ اللّه هو الغفور الرحیم» چند نوع تأکید آمده است. («ألا»، «انّ»، «هو»، جمله اسمیّه، قالب «غفور» به جاى «غافر» و الف و لام در «الغفور»)
خداوند با مردم اتمام حجّت کرده است، وحى را سنّت خویش قرار داده و پیامبر را واسطه وحى، ولى مردم باز هم به سراغ دیگران مى‏ روند. «من دونه اولیاء اللّه»
در قرآن و روایات معمولاً حمد و ستایش در کنار تسبیح مطرح است. «یسبحون بحمد ربّهم»، «سبحان ربى الاعلى‏ و بحمده»

پیام ها
1- آسمان‏ها از وحى متأثّرند، چگونه بعضى انسان‏ها اثر نمى‏ پذیرند. «یوحى... تکاد السموات یتفطرن»
2- یکى از آداب دعا و استغفار این است که ابتدا ستایش خداوند را بجا آوریم. «یسبحون... یستغفرون»
3- دعاى فرشتگان مستجاب است. «یستغفرون... ان اللّه هو الغفور الرحیم» (آرى، دعا در حقّ دیگران داراى تأثیر است)
4- هیچ مسئولیّت و کارى (حتّى تدبیر امور هستى) نباید مانع دعا و استغفار شود. (فرشتگانى که تدبیر امور هستى را به عهده دارند، دائماً مشغول تسبیح خداوند و دعا براى انسان‏ها هستند). «یسبحون بحمد ربّهم... یستغفرون»
5 - استغفار دو لطف قطعى را به دنبال دارد: مغفرت و رحمت. «یستغفرون... الغفور الرحیم»
6- چون وحى از بالا نازل مى‏شود و آسمان‏ها مسیر آن است «سبع طرائق» از هر آسمانى که عبور مى‏ کند نزدیک است شکافته شود. «یتفطرن من فوقهن»
7- شرک با همه ابعادش محکوم است. «اتّخذوا من دونه اولیاء»
8 - مشرکان بدانند که خداوند عقاید و اعمالشان را براى کیفر حفظ مى‏کند. «اللّه حفیظ علیهم»
9- عدم پذیرش مردم نباید سبب دلسردى شود، پیامبر باید به وظیفه خود عمل کند. «و ما انت علیهم بوکیل»
10- وظیفه پیامبر، ابلاغ وحى است، اگر مردم به سراغ دیگران رفتند پیامبر وظیفه‏اى ندارد. «ما انت علیهم بوکیل»
11- پیامبر به هدایت مردم اشتیاق و اهتمام فراوان داشت. «ما انت علیهم بوکیل»
12- پیامبر مسئول ارشاد مردم است، نه اجبار آنان به پذیرش. «ما انت علیهم بوکیل»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 11:08

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی