display result search
منو
تفسیر آیه 50 سوره احزاب

تفسیر آیه 50 سوره احزاب

  • 1 تعداد قطعات
  • 10 دقیقه مدت قطعه
  • 1154 دریافت شده
سخنرانی حجت‌ الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره احزاب- آیه 50

یَآ أَیُّهَا النَّبِىُّ إِنَّآ أَحْلَلْنَا لَکَ أَزْوَاجَکَ الَّتِى آتَیْتَ أُجُورَهُنَّ وَمَا مَلَکَتْ یَمِینُکَ مِمَّآ أَفَآءَ اللَّهُ عَلَیْکَ وَبَنَاتِ عَمِّکَ وَبَنَاتِ عَمَّاتِکَ وَ بَنَاتِ خَالِکَ وَبَنَات خَالاَتِکَ الَّتِى هَاجَرْنَ مَعَکَ وَامْرَأَةً مُّؤْمِنَةً إِن وَهَبَتْ نَفْسَهَا لِلنَّبِىِ‏ّ إِنْ أَرَادَ النَّبِىُّ أَن یَسْتَنْکِحَهَا خَالِصَةً لَّکَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِینَ قَدْ عَلِمْنَا مَا فَرَضْنَا عَلَیْهِمْ فِى أَزْوَاجِهِمْ وَمَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُمْ لِکَیْلَا یَکُونَ عَلَیْکَ حَرَجٌ وَکَانَ اللَّهُ غَفُوراً رَّحِیماً

ترجمه
اى پیامبر! ما براى تو همسرانى را که مهرشان را پرداخته‏اى حلال کردیم و همچنین کنیزانى را که (به عنوان غنایم جنگى) خداوند بر تو ارزانى داشته و مالک شدى (بر تو حلال کردیم) و نیز (ازدواج با) دختران عمویت و دختران عمّه‏ هایت ودختران دایى و دختران خاله ‏هایت را که با تو هجرت کرده‏اند، (براى تو حلال کردیم،) و زن با ایمانى که خود را به پیامبر ببخشد (و مهریّه‏ اى از حضرت نخواهد) اگر پیامبر بخواهد مى‏ تواند او را به عقد خویش در آورد؛ (این قانونِ عقد بدون مهریّه) مخصوص توست نه دیگر مؤمنان؛ همانا مى ‏دانیم که براى مؤمنان درباره‏ همسران و کنیزانشان چه حکمى کرده ‏ایم، (این براى آن است که) تا براى تو مشکلى نباشد، و خداوند آمرزنده‏ مهربان است.


«اَفاءَ» از «فِیى‏ءْ» به اموالى گفته مى ‏شود که بدون جنگ به دست مسلمانان مى ‏رسد. در عرب کلمات «عمّ» و «خال» به صورت جنس به کار مى ر‏رود و همه‏ى عموها و دایى‏ ها را شامل شود، ولى «عمّة» و «خالة» به صورت جمع مى‏ آید. «عمّاتک»، «خالاتک»
در اسلام سه نوع نکاح وجود دارد:
الف: نکاح با مهریّه (خواه دایم یا موقّت).
ب: نکاح از طریق مالک شدن کنیز.
ج: نکاح بدون مهریّه، که زنى خود را به مردى ببخشد.
نوع اوّل و دوم براى عموم است و نوع سوم تنها براى پیامبر اکرم‏ بوده است. روزى عایشه گفت: یا رسول الله! خداوند هواى تو را دارد. پیامبر فرمود: «و انک ان اطعت اللّه سارع فى هواک» تو نیز اگر مطیع خدا باشى، امتیازاتى به تو مى‏ دهد.
بر پیامبر جهاد یک تنه واجب بود. «لا تکلّف الا نفسک و حرّض المؤمنین» بر پیامبر نماز شب واجب بود و ... اکنون یک امتیاز مادّى در برابر آن همه سختى چیزى نیست.
سؤال: چرا پیامبر اکرم زنان متعدّد داشت؟
پاسخ: اوّلاً: در ازدواج‏هاى رسول خدا مسأله شهوت محور نبوده است، زیرا پیامبر عزیز اسلام از 25 سالگى تا 53 سالگى فقط با خدیجه زندگى کرد، زنى که هنگام ازدواج سنّش پانزده سال از حضرت بیشتر بود و پیامبر تا او را داشت با دیگرى ازدواج نکرد.
ثانیاً: تمام قبایل علیه حضرت بودند و پیامبر باید با طرحى دقیق این وحدت نا مقّدس را مى‏شکست و بهترین و ساده ‏ترین و ارزان‏ترین و طبیعى ‏ترین راه این بود که پیامبر داماد قبایل مختلف شود و مردم طبق رسوم آن زمان حمایت داماد را بر خود لازم مى‏دانستند و پیامبر بدین وسیله مى‏توانست مشکلات راه تبلیغ دین را هموار کند.
ثالثاً: بعضى ازدواج‏ها براى مبارزه با آداب و رسوم غلط بود. نظیر ازدواج پیامبر با زینب دختر عمّه‏ اش که در آیه‏ى 37 همین سوره گذشت.
رابعاً: پیامبر بعضى زنان را تنها عقد نمود و با آنان همبستر نشد و از بعضى قبایل تنها خواستگارى نمود و عقد هم نکرد و همین رفتارها وسیله‏ى ارتباط مى‏شد.
خامساً: اگر هدف مسأله‏ى جنسى بود باید از این همه همسر فرزندان بسیارى مى‏داشت.
سادساً: عایشه بسیار کوچک بود که به عقد پیامبر درآمد و مدّت‏ها گذشت تا توانست همسر واقعى حضرت باشد. اگر هدف مسایل جنسى باشد انسان با بچّه ازدواج نمى‏ کند.
سابعاً: ما نباید پیامبر را با خود مقایسه کنیم؛ ما با داشتن یک همسر از بسیارى توفیقات باز مى‏ مانیم، ولى پیامبر اکرم با داشتن چند همسر چنان غرق در عرفان و مناجات و تبلیغ بود که خداوند به حضرت خطاب مى‏ کند: چرا این قدر به خاطر هدایت مردم حرص مى‏خورى «لعلّک باخع نفسک»چرا خود را به مشقّت مى‏ اندازى، «لتشقى» چرا حلال‏هایى را بر خود حرام مى‏ کنى، «لم تُحرّم ...» آرى، نسیم تند معرفت، خیمه‏ وجودى پیامبر را چنان بلند مى ‏کرد که این همه زن، نمى‏ توانست آن را از پرواز باز دارد.
به هر حال، ازدواج‏هاى مجدّد پیامبر بعد از سنّ 53 سالگى بوده است، آن هم با زنان بیوه و متروکه یا داغدیده، با تمایل کامل آنان به ازدواج و اجراى عدالت از سوى پیامبر و آموختن درس عملى براى اداره چند همسر و انتخاب زندگى ساده و بى توجّهى به خواسته‏ هاى تجّمل گرایانه‏ى برخى همسران. علاوه بر همه‏ى این‏ها در آن زمان داشتن چند همسر هیچ عیبى نبوده است و گاهى همسر اوّل به خواستگارى همسر دوم مى ‏رفت و ده‏ها نکته‏ى دیگر که باید در آنها دقّت نمود.

پیام ها
1- تعیین حلال و حرام به دست خداست. «انّا احللنا لک» (حتّى پیامبر در مسایل فردى تابع قانون الهى است.)
2- مهریه براى زن لازم و پرداخت آن از سوى مرد واجب است. «آتیت اجورهن»
3- غرایز جنسى را جدّى بگیرید، حتّى کنیزان باید کامیاب باشند. «ما ملکت یمینک»
4- اسلام براى شخص پیامبر، تکالیف و همچنین امتیازات خاص قرار داده است. «خالصة لک»
5- تعیین زنانى که مى‏ توان با آنان ازدواج کرد، از سوى خداوند است. «فرضنا علیهم فى ازواجهم»
6- خداوند دوست ندارد پیامبر در تنگنا قرار گیرد. «لکیلا یکون علیک حرج»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 10:09

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    با عرض سلام سپاس فراوان برای توضیحات کامل و قابل درک راستش خودم نمی تونستم در این باره همسرم رو قانع کنم کلی بحث وجدل داشتیم ولی با شنیدن تفسیراین ایه از زبان شما آرامش حاصل شد ممنونم
  • کاربر مهمان
    خیلی ممنونم بابت تفسیر منطقی تون باعث رفع ابهام و آرامشم شد
  • کاربر مهمان
    عالی بود
  • کاربر مهمان
    بنظرم خوب بود و قانع کننده بود واقعا برام‌سوال بود و تا حدی حالم بهتر شد۰
  • کاربر مهمان
    اول که فقط ترجمه راخوانده بودم خیلی سوال وشبهه ذهنم رادرگیر کرد. ولی وقتی تفسیر راگوش دادم مطلب خیلی برایم روشن شد تا جایی که برداشت اشتباه قبلی ام کاملاً از ذهنم کنار گذاشته شد. خدا به همه خدمتگزاران اسلام و قرآن آجر عظیم عطا فرماید
  • کاربر مهمان
    سلام خیلی ممنون از اقای قرائتی که کاملا شبهات این ایه رو برامون روشن و واضح برطرف کردند ، خدا حفظتون کنه و سلامتی و طول عمر بهتون عطا کنه 🙏🙏
  • کاربر مهمان
    با سلام .اول که معنی ایه رو خوندم بسیار برایم شبهه ناک شد.وخیلی سوال .بعد وقتی به تفسیر ایه رجوع کردم برایم رفع ابهام شد.با تشکر از اقای قرائتی عزیز
  • کاربر مهمان
    اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم🌹
  • کاربر مهمان
    باسلام حاج آقای قرائتی خداوند پدرو مادرتون را بیامرزه وخوش به حالشون که شما باقیات الصالحات اونها هستید. برای من دراین آیه شبهاتی بود که از طرف کسان دیگری مغرضانه تاکید میشد. خداخیرتون بده. اللهم صل علی محمد و آل محمد
  • کاربر مهمان
    خدا خیرتون بده
  • کاربر مهمان
    با سلام؛ حسن مومنی هستم بسیار زیبا و منطقی استدلال نمودید که بنده واقعا خوووب متوجه شدم و الحمدلله ذهنم اروم گرفت از سوالهای متعدد که برام پیش میومد ازتون سپاسگزارم
  • کاربر مهمان
    ممنون
  • کاربر مهمان
    خدا بهت سلامتی بده استاد

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی