display result search
منو
تفسیر آیه 86 - 89 سوره شعراء

تفسیر آیه 86 - 89 سوره شعراء

  • 1 تعداد قطعات
  • 10 دقیقه مدت قطعه
  • 194 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره شعراء - آیه 89 - 86



مشهور آن است که مراد از پدر، عموى ابراهیم است و به گفته‏ قرآن، مؤمن نباید در حقّ کافر دعا کند. بنابراین اگر حضرت ابراهیم براى عموى کافرش دعا کرد، به خاطر این بود که به او وعده‏ دعا داده بود، زیرا هنوز به ایمان آوردن او امید داشت. «سَأستغفر لک ربّى» لکن همین که یقین کرد او ایمان نمى‏ آورد، از عموى خود تبرّى جست. «و ما کان استغفار ابراهیم لابیه الاّ عن مَوعدة وَعدَها ایّاه فلمّا تبیّن له أنّه عَدوٌّ للَّه تبرّأ منه»
روحِ پاک، روحى است که از وابستگى به دنیا و آلودگى به شرک، کفر، نفاق، تکبّر و همه‏ى امراض قلبى پاک باشد و چون خداوند درباره‏ى منافقان مى‏فرماید: «فى قلوبهم مَرض» پس قلبِ سلیم، قلب مؤمن است.
درحدیث مى ‏خوانیم: قلب سلیم، قلبى است که در آن شرک نباشد.
پیامبراکرم‏ در نمازش این دعا را مى‏خواند: «الّلهم لاتخزنى یوم القیامة» پروردگارا! مرا در قیامت خوار و رسوا مکن.
سؤال: در روایات مى‏ خوانیم: انفاق مال و صدقه‏ جاریه و اولاد صالحى که براى والدین دعا کنند، براى قیامت انسان مفید هستند، پس رابطه‏ آیه‏ «لایَنفع مال و لابَنون» با این روایات چیست؟
پاسخ: مراد این آیه، مال و فرزندى است که در خط الهى قرار نگیرند.
بنابراین دنیا مانند کلیدى است که با حرکتى درب را قفل و با حرکت دیگرى درب را باز مى ‏کند. مال حلال در دست افراد صالح، سبب قرب ودر دست ناهلان سبب گناه مى‏ شود.
مال را کز بهر دین باشى حَمول‏
نعم مالٌ صالحٌ گفت آن رسول‏
چیست دنیا از خدا غافل شدن‏
نى قُماش ونقره وفرزند و زن‏
آب در کشتى هلاک کشتى است‏
آب در بیرون کشتى، پشتى است


پیام ها
1- محبّت و دعا درباره‏ بستگان، همراه با نهى از منکر و انتقاد از اشتباهات آنان باشد. «قال لابیه و قومه ما تعبدون ... واغفر لابى»
2- بند و بست‏ هاى دنیوى در قیامت بى اثر است و جز قلب پاک، هیچ چیز کارایى ندارد. «خَطیئتى یوم الدّین ... قلب سلیم»
3- بیم و امید باید در کنار هم باشند. «اَطمع أن یَغفر لى - لاتُخزِنى یوم یبعثون»
4- انسان در هر مرحله‏ اى که باشد نباید از قیامت غافل باشد. «لاتُخزِنى...»
5 - در قیامت، دیگران نیز از عیوب ما آگاه مى‏ شوند. «لا تُخزِنى» زیرا رسوایى در جایى است که دیگران از خصوصیّات رفتار و افکار ما آگاه شوند.
6- خوارى و رسوایى، از سخت‏ ترین حالات در قیامت است. «لا تُخزِنى» حضرت ابراهیم از میان همه‏ى مشکلات روز قیامت، رسوا نشدن را مطرح مى ‏کند.
7- در قیامت، تحقیر و خوارى و خزیان، بدتر از عذاب دوزخ است. «لا تُخزِنى» در جاى دیگر مى‏خوانیم: «انّک مَن تُدخل النّار فقد اَخزیتَه»
8 - آنچه در دنیا ارزش است، در آخرت بى ‏ارزش مى ‏شود. «لاینفع مال ولابنون» «مال» جلوه‏ مسائل مادّى و «بَنُون» (فرزندان) جلوه‏ مسائل عاطفى است، یعنى در قیامت مال و فرزند و مقام و شهرت و مدرک و... نجات‌بخش نیست.

منبع: پایگاه دزس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 10:00

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی