display result search
منو
تفسیر آیه 87 سوره حجر

تفسیر آیه 87 سوره حجر

  • 1 تعداد قطعات
  • 6 دقیقه مدت قطعه
  • 210 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره حجر- آیه 87

وَ لَقَدْ ءَاتَیْنَکَ سَبْعاً مِّنَ الْمَثَانِى وَالْقُرْءَانَ الْعَظِیمَ‏

ترجمه

و همانا ما به تو سبع‏ المثانى (سوره حمد) و قرآن بزرگ دادیم.


در روایات شیعه و سنى آمده است که مراد از «سبعاً من ‏المثانى»، سوره حمد مى‏ باشد. زیرا این سوره در هر نماز دو بار خوانده مى‏ شود و در روایتى آمده که خداوند مى‏فرماید: من سوره حمد را میان خود و بنده ‏ام دو قسمت کرده ‏ام؛ نیمى از آن در مورد من است و نیمى از آن به بندگانم ارتباط دارد. (از «بسم‏ اللَّه» تا «مالک یوم الدین» مربوط به خداست و از «ایّاک نَعبد» که اظهار عبودیّت و استمداد و دعاست مربوط به بندگان است.
البتّه بعضى گفته‏ اند مراد از «مثانى» خود قرآن است، «سبعاً من‏ المثانى» به معناى هفت آیه از قرآن است، که همان سوره حمد باشد. ودلیل این سخن آیه «اللَّه نزل احسن الحدیث کتاباً متشابهاً مثانى» یعنى خداوند بهترین حدیث را نازل کرد، کتابى که آیاتش متشابه و هماهنگ و تکرارى است.
پیامبر اکرم‏ فرمودند: «من اعطاه اللَّه القرآن فَراى اَنّ رجلاً اعطى افضل مما اعطى فقد صغّر عظیماً و عظّم صغیراً» یعنى کسى که خداوند به او قرآن عطا کند و چنین تصور کند که به دیگرى چیز بهترى داده شده، قرآنِ بزرگ را کوچک شمرده و غیر قرآن را که کوچک است، بزرگ دانسته است.

پیام ها

1- قانون‏‌گذارى حقّ آفریننده است و تشریع باید براساس تکوین باشد. «خلقنا السموات و الارض... اتیناک... القرآن العظیم»
2- تکرار در مسائل تربیتى یک اصل است. «مثانى» (تکرار نزول آیات، تکرار کلمات، تکرار داستان‏ ها، تکرار صفات الهى، تکرار آیات عذاب و معاد، تکرار سرنوشت امّت ‏ها، تکرار الطاف الهى، تکرار دستورات و تکرار تلاوت قرآن)
3- سوره حمد معادل قرآن است با آنکه عدد آیات آن هفت مى‏ باشد. «سبعاً من المثانى و القرآن العظیم»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 6:44

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی