display result search
منو
تفسیر آیه 12 سوره هود

تفسیر آیه 12 سوره هود

  • 1 تعداد قطعات
  • 6 دقیقه مدت قطعه
  • 276 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره هود - آیه 12

فَلَعَلَّکَ تَارِکٌ بَعْضَ مَا یُوحَى‏ إِلَیْکَ وَضَآئِقٌ بِهِ صَدْرُکَ أَن یَقُولُواْ لَوْلَا أُنزِلَ عَلَیْهِ کَنْزٌ أَوْ جَآءَ مَعَهُ مَلَکٌ إِنَّمَآ أَنتَ نَذِیرٌ وَاللَّهُ عَلَى‏ کُلِّ شَىْ‏ءٍ وَکِیلٌ‏

ترجمه

پس شاید تو (به خاطر عدم پذیرش مردم، ابلاغِ) بعض از آنچه را که به تو وحى مى ‏شود واگذارى و (شاید) سینه‏ ات به خاطر آن (حرفها) که مى‏ گویند: چرا گنجى بر او نازل نشده، یا فرشته ‏اى با او نیامده، تنگ شده باشد. (مبادا چنین باشد، که) تو فقط هشدار دهنده ‏اى و خداوند بر هر چیزى ناظر و نگهبان است.



گاهى کفّار از پیامبر مى‏ خواستند کوه‏ هاى مکّه را با معجزه به طلا تبدیل کند و یا فرشته‏ اى براى تأیید او نازل شود، از سوى دیگر بعضى به خاطر بغض و کینه حاضر نبودند که پیامبر آن‌چه را مربوط به حضرت على (ع) است، بیان کند و اگر هم بیان مى‏ فرمود، نمى‏ پذیرفتند. لذا پیامبر سینه‏ اش تنگ و ناراحت مى‏ شد و در نتیجه پیام آیات را به تأخیر مى‏ انداخت و این با عصمت پیامبر منافاتى ندارد. زیرا گاهى ابلاغ پیام الهى فورى نیست و پیامبر هم روى ملاحظاتى که آن هم شخصى نیست، (بلکه بر اساس مصلحت است،) ابلاغ آیات را به تأخیر مى ‏انداخت. امّا با نزول این آیه، آن ملاحظات هم کنار گذاشته مى‏ شود و با قاطعیّت، پیام آیه ابلاغ مى‏ گردد.
ممکن است ترک بیان وحى تنها نسبت به برخى افراد لجوج بوده که پیامبر از هدایت آنان مأیوس بوده است، لکن خداوند مى ‏فرماید: گرچه ایشان ایمان نخواهند آورد، امّا تو وظیفه‏ خودت را ترک نکن.
شاید معناى آیه این باشد که کفّار افرادى بى‏ تفاوت و بهانه‏ گیر هستند که گویا تو وحى ما را بر آنان نخوانده ‏اى، و شاید مراد این باشد که اندیشه‏ تأخیر و ترک ابلاغ برخى از آیات قرآن، مایه‏ دلتنگى تو است.

پیام ها

1- مبلّغ باید در ابلاغ کلام خدا قاطع باشد و ملاحظه‏ حرف‏ ها و بهانه ‏هاى مردم را نکند. «فلعلّک تارکٌ ... ان یقولوا»
2- در شیوه‏ برخورد و ارشاد بجاى آنکه بگوییم: تو چنین هستى، بگوییم: گویا، شاید، مبادا چنین باشى. «فلعلک» بجاى «انّک»
3- کفّار علاوه بر اذیّت‏ ها و آزارهاى جسمانى، با بهانه ‏گیرى‏ هاى مختلف، پیامبر را در فشار قرار مى‏ دادند. «ضائق به صدرک ان یقولوا ...»
4- عقل مردم در چشم آنهاست، رسالت را در کنار ثروت مى ‏پذیرند. «لولا انزل علیه کنزٌ»
5 - ما ضامن وظیفه هستیم، نه نتیجه، تو به وظیفه ‏ات عمل کن، باقى امور را به خداوند واگذار. «انّما انت نذیر و اللّه على کل شیئ وکیل»
6- وظیفه‏ مبلّغ انذار مردم است، نه اجبار مردم به ایمان آوردن. «انّما انت نذیر»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 6:34

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    باسلام وقتی درحال مطالعه هستیم ویندوز صفحه را به آخر پرش می دهد لطفا اصلاح نمایید .

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی