display result search
منو
تفسیر آیه 6 سوره هود

تفسیر آیه 6 سوره هود

  • 1 تعداد قطعات
  • 11 دقیقه مدت قطعه
  • 533 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره هود- آیه 6

وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِى الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَیَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا کُلٌّ فِى کِتَبٍ مُّبِینٍ

ترجمه

و هیچ جنبنده‏ اى در زمین نیست، مگر آنکه روزى او بر خداست و او قرارگاه دائمى و جایگاه موقّت او را مى‏داند. همه در کتاب آشکارى ثبت است.


کلمه‏ «دابّة» از «دَبیب» به معناى آهسته راه رفتن و قدم‏ هاى کوچک برداشتن است، ولى به هر جنبنده‏ اى اطلاق مى‏ شود.
«رزق» به معناى بخشش مستمرّ است، چه مادّى و چه معنوى، و لذا در دعا مى ‏خوانیم: «الّلهم ارزقنى... قلباً خاشعاً... و لساناً ذاکراً... وعلماً نافعا» رزقى که خداوند مى‏ دهد از هر جهت مناسب با موجودات است، مثلاً غذاى کودک در شکم مادر به تناسب نیاز او تغییر مى‏ کند تا آنکه پس از تولّد تبدیل به شیرى گوارا مى‏ شود و الاّ انسان با چه قدرتى مى‏ توانست به نوزاد در رحمِ مادر غذا برساند و یا نوزاد چگونه مى‏ توانست غذاى خود را به دست آورد. «و کایّن من دابةٍ لاتحمل رزقها الله یرزقها»
«مستقرّ»، به معناى جایگاه ثابت و «مستودع» به معناى ودیعه گذاشتن و گرفتن آن است که کنایه از جایگاه موقّت است.
حضرت على‏ (ع) در وصیّت به فرزندش امام حسن (ع) مى ‏فرماید: رزق دوگونه است: نوعى از آن را باید با تلاش و کوشش بدست آورى و نوعى دیگر خود به سراغ تو مى ‏آید. مثل نور، باران و هوا در طبیعت و هوش، حافظه و استعداد در انسان)
پس مراد آیه آن نیست که در گوشه‏ اى بنشینیم و منتظر نزول غذاى آسمانى باشیم، بلکه منظور آن است که هم کار و تلاش داشته باشیم و هم آنچه را به دست مى‏ آوریم رزقى از جانب خدا بدانیم، لذا همه پیشوایان دینى ما کار مى‏ کرده‏ اند.
لازمه‏ رزق‏رسانى به همه‏ موجودات، علم به مکان و نیاز آنهاست، باید یک سیستم بسیار دقیق وجود داشته باشد که آخرین آمار، آخرین نیازها و آخرین قرارگاه را بداند. تعداد انسان‏ ها و حیوانات از دریایى، هوایى و صحرایى و همه‏ موجودات ریز و درشت با ویژگى‏ هاى گوناگون و نیازهاى بسیار متنوّع آنان را بداند. «یعلم مستقرها و مستودعها»
اگر همه‏ امور در کتاب مبین است «کلٌ فى کتاب مبین»، پس کسى که علم کتاب را داشته باشد، همه چیز را مى ‏داند. در آیه آخر سوره‏ رعد مى‏ خوانیم: به کفّار بگو: شاهد من خداوند است و کسى که علم کتاب را دارا است. روایات شیعه و سنّى مى‏ گویند که مراد از این شخص حضرت على (ع) است.
خداوند دو سنّت دارد: یکى سنّت رزق رسانى و یکى سنّت اجراى امور از طریق اسباب و وسایل، بنابراین رسیدن به رزق منافاتى با قانون تلاش انسان‏ ها ندارد.

پیام ها

1- موجود زنده، حقّ تغذیه دارد و خداوند این حقّ را بر خود واجب کرده است. «ما من دابّة فى الارض الاّ على اللّه رزقها»
2- رزق ما بدست خداست، در برابر دیگران گردن خم نکنیم. «ما من دابّة... الاّ على اللّه رزقها»
3- درباره‏ روزى، نه حرص بورزیم و نه بترسیم. «و ما من دابّة ... الاّ على اللّه رزقها»
4- خداوند، هم منابع رزق را در اختیار ما قرار داده و هم عقل و وسیله‏ استخراج، اکتشاف و تحصیل آن را به ما عطا کرده است.«الاّ على اللّه رزقها»
5 - هرکجا برویم، زیر نظر خدا هستیم. چه در سفر و چه در حضر. «یعلم مستقرّها و مستودعها»
6- همه‏ اطلاعات و آمار این جهان به طور دقیق در مرکزى ثبت و ضبط مى‏ شود. «کلٌ فى کتاب مبین»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 11:11

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی