display result search
منو
تفسیر آیه 74 سوره توبه

تفسیر آیه 74 سوره توبه

  • 1 تعداد قطعات
  • 10 دقیقه مدت قطعه
  • 204 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره توبه - آیه 74

یَحْلِفُونَ بِاللَّهِ مَا قَالُواْ وَلَقَدْ قَالُواْ کَلِمَةَ الْکُفْرِ وَکَفَرُواْ بَعْدَ إِسْلَمِهِمْ وَ هَمُّواْ بِمَا لَمْ‏یَنَالُواْ وَمَا نَقَمُواْ إِلَّا أَنْ أَغْنَهُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ مِن فَضْلِهِ فَإِن یَتُوبُواْ یَکُ خَیْراً لَّهُمْ وَإِن یَتَوَلَّوْاْ یُعَذِّبْهُمُ اللَّهُ عَذَاباً أَلِیماً فِى الدُّنْیَا وَالْأَخِرَةِ وَمَا لَهُمْ فِى الْأَرْضِ مِن وَلِىٍّ وَ لَانَصِیرٍ

ترجمه
(منافقان) به خدا سوگند مى‏ خورند که (سخنى کفرآمیز) نگفته ‏اند، در حالى که قطعاً سخن کفر(آمیز) گفته‏ اند و پس از اسلام آوردنشان کافر شدند و تصمیم به کارى (کشتن پیامبر) گرفتند که به آن دست نیافتند. و جز اینکه خداوند و پیامبرش آنان را از لطف خویش بى‏نیاز کرده، عیبى (براى پیامبر و مؤمنین) نیافتند (با این‏حال) اگر توبه کنند، برایشان بهتر است واگر روى بگردانند، خداوند آنان را در دنیا و آخرت به عذابى دردناک گرفتار مى ‏کند ودر روى زمین هیچ دوست و یاورى برایشان نخواهد بود.


در آیه‏ 66، از قول پیامبر به منافقان چنین آمده بود: «کفرتم بعد ایمانکم»، در این آیه خداوند مى‏ فرماید: «کفروا بعد اسلامهم»؛ پیامبر تعبیر «ایمان» داشت و خداوند تعبیر «اسلام»، زیرا پیامبر طبق ظاهر، آنان را مؤمن مى‏ دانست، امّا خداوندِ آگاه از اسرار، آنان را مسلمان مى ‏داند، نه مؤمن.
آیه، شامل همه‏ توطئه ‏هایى مى‏ شود که منافقان بر ضدّ پیامبر و اسلام داشتند، ولى اغلب تفاسیر شیعه و سنّى به توطئه‏ «لیلة العقبه» اشاره کرده‏ اند که منافقان براى کشتن پیامبر در گردن ه‏اى کمین کردند تا شترِ پیامبر را رَم دهند، امّا توطئه‏ آنها کشف شد و به مقصود خود نرسیدند. «همّوا بما لم ینالوا»
نقل شده است که هنگام سخنرانى پیامبره در تبوک، منافقى به نام حلاّس گفت: اگر پیامبر راست بگوید، ما از الاغ بدتریم. یکى از اصحاب (عامربن قیس) این جسارت را به پیامبر خبر داد. رسول خدا احضارش کرد. او انکار مى‏ کرد و عامر مى‏ گفت که دروغ مى‏ گوید و او چنین گفته است. به دستور پیامبر، هر دو نزدیک منبر سوگند یاد کردند، امّا با نزول این آیه، منافق رسوا شد.

پیام ها

1- دروغگویى و سوگند دروغ، از نشانه هاى منافق است.«یحلفون باللَّه»
2- منافقان ناسپاسند، آنان در سایه‏ اسلام به جایى رسیده‏ اند، امّا دست از عیب‌‏جویى و بدگویى بر نمى‏ دارند. «و مانقموا الاّ ان اغناهم اللَّه...»
3- آوردن نام رسول‏ اللَّه در کنار نام خدا و نسبت دادن کارى به هر دو، شرک نیست. «اغناهم اللَّه ورسوله»
4- سرچشمه‏ فضل، تنها خداست. «من فضله»، و نفرمود: «من فضلهما»
5 - اسلام، علاوه بر تربیت فکرى و اخلاقى، وضع مادّى زندگى را نیز بهتر کرد. «اغناهم اللَّه ورسوله»
6- راه توبه حتّى براى آنان که نقشه قتل پیامبر را کشیدند، باز است. «فان‏یتوبوا»
7- منافقان، در دنیا نیز عذاب مى‏ شوند، چون نظام علل و اسباب جهان بر پایه‏ صدق است. «یعذّبهم ... فى الدنیا» (گندم از گندم بروید، جو ز جو)
8 - عذاب منافقان در دنیا؛ بى‏ پناهى، سرگردانى و وحشت درونى است که همواره مضطربند. «یعذّبهم... فى الدنیا»
9- منافقان سرانجام بى ‏یاورند، تشکیلات شان فرو مى‏ ریزد، منزوى و تحقیر مى‏ شوند، نه از حمایت مردم برخوردارند و نه از حمایت حکومت ‏ها. «ما لهم فى الارض من ولىٍ ولانصیر»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 10:20

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی