display result search
منو
تفسیر آیه 70سوره انفال

تفسیر آیه 70سوره انفال

  • 1 تعداد قطعات
  • 11 دقیقه مدت قطعه
  • 201 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره انفال - آیه 70

در شأن نزول آیه آمده است: عباس، عقیل و نوفل در جنگ بدر اسیر شدند، پیامبر با گرفتن فدیه آنان را آزاد کرد، آنان هم مسلمان شدند. پول فدیه ‏هایشان هم بعداً به آنان برگردانده شد.
در تفاسیر آمده است که پس از جنگ بدر برخى گفتند: به احترام پیامبر، از عبّاس، عموى آن حضرت فدیه گرفته نشود. پیامبر فرمودند: «واللّه لاتذرن منه درهماً» به خدا سوگند از یک درهمش هم نگذرید! سپس آن حضرت به عموى خود فرمود: تو ثروتمندى، براى خودت و برادرزاده ‏ات عقیل، فدیه بده. عبّاس گفت: اگر فدیه دهم بى‏ پول مى‏ شوم! حضرت فرمودند: از پول‏ هایى که نزد همسرت امّ‏ا لفضل در مکّه گذاشته‏ اى خرج کن. عبّاس گفت: احدى از این ماجرا خبر نداشت، فهمیدم که به راستى تو پیامبر خدا هستى. و همان جا مسلمان شد.
در نظام اسلامى، براى اسراى جنگ، سه طرح مشروع و مقبول است:
1- آزاد کردن بدون فدیه، مثل آنچه در فتح مکّه واقع شد، با آنکه مسلمانان قدرت اسیر کردن و فدیه گرفتن را داشتند، ولى پیامبر اسلام همه را با جمله‏ «انتم الطلقاء» آزاد ساخت.
2- آزادى اسیران با گرفتن فدیه‏ نقدى یا مبادله‏ اُسرا.
3- نگه داشتن اسیران در دست مسلمانان، تا هم از قدرت یافتن دشمن جلوگیرى شود، هم به تدریج تعالیم دین را آموخته و به اسلام ارشاد شوند.
انتخاب هر یک از این سه راه در اختیار حاکم اسلامى است.

پیام ها

1- پیامبر و رهبر حکومت اسلامى مأمور است با اسیران گفتگو کرده و آنان را ارشاد کند. «یا ایّها النبىّ قل لمن فى ایدیکم...»
2- با اسیران چنان رفتار کنید که زمینه‏ هدایت و ارشادشان فراهم شود. (به کار بردن کلمه «خیر» و«مغفرت» براى شکست خوردگان، گویاى این پیام است.)
3- تبلیغ و ارشاد اسیران جنگى لازم است و از هر فرصت براى تبلیغ باید استفاده کرد. «قل لمن فى ایدیکم»
4- خیر واقعى، اسلام و ایمان آوردن است. «اِن یَعلمِ اللّه فى قلوبکم خیراً»
5 - به مردم امید بدهید که با کم ترین خیرى که در دل داشته باشید، مى‏ توانید به سعادت برسید. «اِن یَعلمِ اللّه فى قلوبکم خیراً یؤتکم خیراً»
6- هدف از جنگ، ارشاد مردم و شکستن طاغوت است، نه قتل، غارت، اسیر و فدیه گرفتن. «یؤتکم خیراً مما اُخذ منکم»
7- حتّى شرکت در جنگ بر ضد پیامبر اکرم، مانع توبه و برگشت و دریافت مغفرت الهى نیست. «قل لمن فى ایدیکم... یغفر لکم واللّه غفور رحیم»
8 - پذیرش اسلام، موجب گذشت از خطاها و سبب دریافت لطف و رحمت الهى است. «اِن یَعلمِ اللّه فى قلوبکم خیراً... یغفر لکم واللّه غفور رحیم»


منبع: پایگاه درس هایی از قران

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 11:35

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخن