display result search
منو
تفسیر آیه 38 سوره اعراف

تفسیر آیه 38 سوره اعراف

  • 1 تعداد قطعات
  • 9 دقیقه مدت قطعه
  • 541 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره اعراف - آیه 38

قَالَ ادْخُلُواْ فِى أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِکُم مِّنَ الْجِنِ‏ّ وَالْإِنسِ فِى النَّارِ کُلَّمَا دَخَلَتْ أُمَّةٌ لَّعَنَتْ أُخْتَهَا حَتَّى‏ إِذَا ادَّارَکُواْ فِیهَا جَمِیعاً قَالَتْ أُخْرَیهُمْ لِأُولَهُمْ رَبَّنَا هَؤُلَآءِ أَضَلُّونَا فََاتِهِمْ عَذَاباً ضِعْفاً مِّنَ النَّارِ قَالَ لِکُلٍّ ضِعْفٌ وَلَکِن لَّا تَعْلَمُونَ‏

ترجمه

(خداوند، پس از اعترافشان به کفر در لحظه‏ مرگ) مى ‏فرماید: شما نیز در میان گروه‏ هایى از جنّ و انس، که پیش از شما بوده ‏اند، به دوزخ داخل شوید. هرگاه گروهى وارد (جهنّم) شود، گروه هم‏کیش خود را لعن و نفرین کند، تا آنکه همه یکجا در دوزخ بهم رسند. آنگاه گروه متأخّر درباره‏ى گروه قبلى گوید: خدایا! اینان بودند که ما را گمراه کردند، پس عذابى دو چندان از آتش دوزخ برایشان بیاور (کیفرى براى گمراهى خودشان و کیفرى براى گمراه ساختن ما. خداوند) مى‏ فرماید: براى هر کدام، (عذابى) دو برابر است، ولى نمى ‏دانید.



از صحنه‏ هاى تکان‏دهنده قیامت، گفتگوى دوزخیان با یکدیگر، به ویژه با سران و بزرگانى است که سبب جهنّمى شدن آنان شده ‏اند. به همین جهت آنجا دوستان بى‏تقوا نیز با هم دشمن مى‏ شوند. «الاخلاّء یومئذ بعضهم لبعض عدوٌّ الاّ المتّقین»، گاهى هم تقاضا مى ‏کنند که عاملان گمراهى خود را ببینند و پایمالشان کنند. «أرِنَا الّذین اضلاّنا من الجنّ و الانس نجعلهما تحت أقدامنا» و گاهى اطاعت از بزرگان را عامل سقوط خویش مى‏ دانند. «أطعنا سادتنا و کُبرائنا و اضلّونا السبیلا» امّا انسان داراى اختیار و آزادى عمل است و نمى‏تواند انحراف و خطاى خود را تنها به گردن دیگران اندازد.
امام صادق (ع) فرمودند: مراد از رهبران «هؤلاء اضلّونا»، رهبران فاسد و ائمّه‏ ظلم و جور مى ‏باشد.
در قیامت رهبران جور و پیروان آنها، هرکدام دو برابر عذاب مى‏ شوند، زیرا قرآن در پاسخ تقاضاى منحرفان براى عذاب دو برابر رهبران خود مى ‏فرماید: هم رهبران دو برابر کیفر دارند و هم پیروان آنها، «لکلٍ‏ّ ضِعف» رهبران، چون هم خود منحرف شدند و هم دیگران را منحرف کردند، و امّا پیروان آنها نیز براى انحراف خود و براى اینکه با پیروى و حمایت خود به رهبران باطل رونق دادند.

پیام ها

1- در بهشت، کینه و دشمنى نیست، سراسر صلح و صفاست ولى در جهنّم، افراد یکدیگر را لعن و نفرین مى‏ کنند. «لَعَنت أختها» چنانکه در آیه 25 سوره‏ عنکبوت مى‏ خوانیم: «یکفر بعضُکم ببعض و یَلعَنُ بعضُکم بعضاً»
2- جنّ نیز مانند انسان، تکلیف دارد و گنهکاران هردو سرنوشتى مشابه دارند و در یک دوزخ قرار مى‏ گیرند. «الجنّ والانس فى النار... لعنت اختها»
3- کفّار، یکباره وارد دوزخ نمى‏شوند، بلکه به ترتیب و نوبت. «کلما دخلت»
4- ولایت‏ ها، محبّت‏ ها و حمایت‏ هاى غیر الهى، در قیامت به کینه و نفرین و دشمنى تبدیل مى‏ شود. «لعنت اُختها»
5 - در قیامت، همه مى‏کوشند گناه خود را به گردن دیگرى اندازند یا براى خود شریک جرم پیدا کنند. «هؤلاء اضلّونا»
6- گاهى انسان کیفرهایى مى‏ بیند که خود آگاه نیست. «ولکن لا تعلمون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 9:55

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    با آرزوی سلامتی روز افزون آیت الله قرائتی

تصاویر

پایگاه سخن