display result search
منو
تفسیرآیه 77 سوره آل عمران

تفسیرآیه 77 سوره آل عمران

  • 1 تعداد قطعات
  • 8 دقیقه مدت قطعه
  • 420 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره آل عمران - آیه 77

إِنَّ الَّذِینَ یَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ وَأَیْمَنِهِمْ ثَمَناً قَلِیلاً أُوْلَئِکَ لَاخَلَقَ لَهُمْ فِى الْأَخِرَةِ وَلَا یُکَلِّمُهُمْ اللَّهُ وَلَا یَنْظُرُ إِلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیَمَةِ وَلَا یُزَکِّیهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ‏

ترجمه
همانا کسانى که پیمان خدا و سوگندهاى خودشان را به بهاى ناچیزى مى‏فروشند، آنان برایشان نصیبى در آخرت نیست و خداوند در قیامت با آنها سخن نمى‏ گوید و به آنان نیز نظر (لطف) نمى‏ کند، آنها را (از گناه) پاک نمى ‏سازد و براى آنان عذابى دردناک است.

این آیه، کسانى را که پیمان شکنى مى‏ کنند، به پنج نوع قهر الهى تهدید مى ‏کند: بى‏ بهرگى در آخرت، محرومیّت از خطاب الهى، محرومیّت از نظر لطف الهى، محرومیّت از پاکى از گناه و گرفتارى به عذاب دردناک.
در روایات شیعه و سنّى آمده است که رسول خدا فرمودند: «لا ایمان لِمَن لااَمان له و لا دین لِمَن لاعهد له» کسى که مراعات امانت نکند، ایمان ندارد و آن کسى که به عهد خویش وفادار نباشد بى‏دین است.
در بعضى روایات آمده است که مراد از «عهد اللّه»، حقایق مربوط به پیامبر اسلام در تورات است که به دست عالمان یهود تحریف گشته است.
مقایسه کنیم وضع کسانى را که از جانب خداوند به آنها سلام داده مى‏ شود؛ «سلامٌ قولاً من ربّ رحیم» با کسانى که خدا هیچ سخنى با آنان نگوید؛ «لایکلّمهم اللّه» و اگر ناله ‏اى سر دهند با جمله‏ «اخسئوا فیها ولاتکلمون» خفه مى‏ شوند.
پیامبر اکرم فرمودند: هر کس با سوگند، مال و ثروت برادرش را به ناحق بخورد، مورد غضب الهى است. سپس این آیه را تلاوت نمودند.
حضرت على (ع) فرمودند: مراد از نگاه خداوند در قیامت؛ «لاینظر الیهم» نگاه رحمت است، (نه نگاه با چشم).

پیام ها
1- امانت مردم نزد انسان، عهد الهى است. در آیات قبل خواندیم که بعضى امانت مردم را بر نمى‏گردانند، در این آیه به جاى امانت مردم، کلمه‏ى «عهداللّه» بکار رفته است.
2- پیمان شکنى، از گناهان کبیره است. این نوع تهدید پى‏درپى، در باره هیچ گناهى در قرآن مطرح نشده است. «یشترون بعهد اللّه... لا خلاق لهم...»
3- سوگند دروغ، سبب محرومیّت در قیامت مى‏ شود. «یشترون... ایمانهم»
4- دنیاپرستى، ریشه‏ پیمان شکنى است. «ثمناً»
5 - بهاى پیمان شکنى هرچه باشد، کم است. «ثمناً قلیلاً»
6- کیفرهاى قیامت، متناسب با عملکرد خود ماست. بى ‏اعتنایى ما به تعهّدات الهى، سبب بى‏ اعتنایى خدا به ماست. «لا یکلّمهم، لا ینظر الیهم، لایزکّیهم»
7- عذاب‏ هاى اُخروى، هم جسمى است و هم روحى. هم تحقیر است؛ «لایکلّمهم اللّه» و هم شکنجه و مجازات. «ولهم عذاب الیم»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 8:29

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی