display result search
منو
تفسیر آیه 11 سوره غافر

تفسیر آیه 11 سوره غافر

  • 1 تعداد قطعات
  • 5 دقیقه مدت قطعه
  • 245 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره غافر - آیه 11

قَالُواْ رَبَّنَآ أَمَتَّنَا اثْنَتَیْنِ وَأَحْیَیْتَنَا اثْنَتَیْنِ فَاعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ إِلَى‏ خُرُوجٍ مِّن سَبِیلٍ‏

ترجمه
کفّار گویند: «پروردگارا! ما را دو بار میراندى و دو بار زنده کردى. اینک به گناهان خود اعتراف کردیم؛ پس آیا براى بیرون رفتن (از دوزخ) راهى هست؟»


مراد از دو بار مردن، ظاهراً مرگ در پایان عمر و مرگ در پایان برزخ است و مراد از دو بار زنده شدن، زنده شدن در برزخ و زنده شدن در قیامت است. گرچه بعضى گفته‏ اند: مراد از دو مرگ، یکى زمان قبل از پیدایش انسان و یکى پایان عمر اوست و مراد از دو بار زنده شدن زمان پیدایش انسان در دنیا و زمان قیامت است و دلیل حرف خود را آیه‏ «کنتم امواتا فاحیاکم ثم یمیتکم ثم یحییکم» آورده ‏اند، لیکن آنچه گفتیم بهتر است، زیرا در آیه میراندن مطرح است نه مرده بودن قبل از تولّد.
آرزوى جانسوز دوزخیان براى بازگشت به دنیا بارها در قرآن مطرح شده است:
گاهى مى ‏گویند: آیا راه بازگشتى وجود دارد؟ گاهى آرزو مى‏کنند کاش به دنیا باز مى‏ گشتند و نیکوکار مى‏ شدند و گاهى عاجزانه مى‏ گویند: پروردگارا! ما را به دنیا بازگردان تا عمل صالح انجام دهیم. آیات ذیل، این حقایق را بیان مى‏ کند:
«هل الى مردّ من سبیل» آیا راهى براى بازگشت هست؟
«لو انّ لى کرّةً فاکون من المحسنین» اى کاش عمرى دیگر بود تا از نیکوکاران مى ‏شدم.
«ربّنا اخرجنا منها فان عدنا فانا ظالمون» پروردگارا! ما را از اینجا خارج کن، اگر دوباره بازگشتیم ستمکاریم.
«ربّ ارجعون لعلّى اعمل صالحاً» پروردگارا! مرا بازگردان تا عمل نیک انجام دهم.
«فارجعنا نعمل صالحا» ما را بازگردان تا کار نیک انجام دهیم.


پیام ها
1- تکرار کلمه‏ اثنتین» در کنار آرزوى خروج از آتش، نشانه‏ آن است که کافران مى ‏گویند: پروردگارا! تو ما را بارها زنده کرده‏اى و میرانده‏اى، یک بار دیگر نیز ما را زنده کن و نجات ده. «امتّنا اثنتین و احییتنا اثنتین»
2- کفّار، روزى به قدرت الهى ایمان خواهند آورد. کسانى که مى‏ گفتند: «ما یهلکنا الاّ الدهر» امروز مى ‏گویند: «امتّنا اثنتین و احییتنا اثنتین»
3- در دادگاه‏ هاى دنیوى، گاهى اعتراف زمینه‏ تخفیف مجازات است، امّا در آخرت چنین نیست. «فاعترفنا بذنوبنا فهل الى خروج من سبیل»
4- اگر توبه قبل از مرگ و به موقع باشد، دعاى فرشتگان و لطف خدا را در پى دارد «فاغفر للذّین تابوا...» ولى اگر به هنگام مرگ یا پس از آن باشد، بى اثر است و مجرم پاسخ مثبتى دریافت نمى ‏کند. «فهل الى خروج من سبیل»
5 - عجز و نیاز دوزخیان به قدرى است که براى نجات خود به لحظه ‏اى خروج از دوزخ قانعند. «فهل الى خروج من سبیل»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 5:38

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    خداوند متعال بر توفیقاتشان بیفزاید.

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی