display result search
منو
تفسیر آیه 10 و 11 سوره قصص

تفسیر آیه 10 و 11 سوره قصص

  • 1 تعداد قطعات
  • 5 دقیقه مدت قطعه
  • 236 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره قصص - آیه 10 و 11

وَأَصْبَحَ فُؤَادُ أُمِ‏ّ مُوسَى‏ فَارِغاً إِن کَادَتْ لَتُبْدِى بِهِ لَوْلَا أَن رَّبَطْنَاعَلَى‏ قَلْبِهَا لِتَکُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ‏
وَقَالَتْ لِأُخْتِهِ قُصِّیهِ فَبَصُرَتْ بِهِ عَن جُنُبٍ وَ هُمْ لَایَشْعُرُونَ

ترجمه
و دل مادر موسى (از هر چیز، جز فکر فرزند) تهى شد (و) اگر قلب او را استوار نساخته بودیم تا از ایمان آورندگان (به وعده‏ ما باقى) بماند، همانا نزدیک بود که (به واسطه جزع وفزع) آن (راز) را افشا کند.
و (مادر موسى) به‏ خواهر او گفت: (صندوق حامل موسى را) دنبال کن پس او از دور وى را زیر نظر داشت، در حالى که (دشمنان) متوجّه نبودند (که آنکه او را تعقیب مى‏ کند خواهر موسى است و از این تعقیب، چه هدفى دارد).


تفسیر المیزان، آیه‏ى «و اصبح فؤاد اُمّ موسى فارغا» را با توجّه به سیاق و ظاهر آیات قبل و بعد، چنین معنا نموده ‏اند: دلِ مادر موسى به واسطه‏ وحى الهى آرام گرفت و دیگر خوف و ترسى نداشت و اگر آن وعده‏ الهى نبود، مادر موسى به سبب شدّت اضطراب، آن راز را افشا مى ‏کرد.
مادر موسى بعد از آنکه فرزندش را در صندوقى گذارده و در دریا انداخت، به خواهر موسى مأموریّت داد تا مخفیانه این جریان را پیگیرى کند. او نیز به دور از چشم مأموران حکومتى، صندوق را دنبال کرد تا این‏که از دریا نجات یافت و در دامان همسر فرعون قرار گرفت. او همچنان موسى را زیر نظر داشت تا این‏که متوجّه شد درباریان فرعون به دنبال دایگانى براى شیردادن به کودک هستند؛ امّا موسى هیچ سینه ‏اى را نمى‏ پذیرد، سرانجام خواهر موسى با طرح پیشنهاد دایگى مادرش و پذیرش دربار، مأموریّتش خاتمه یافت.

پیام ها
1- افشاى اسرار از نشانه‏هاى سستى و ضعف ایمان است. «لتبدى به لولا ان ربطنا على قلبها»
2- آرامش دل‏ها به دست خداست. «ربطنا على قلبها»
3- از نشانه‏هاى ایمان، آرامش خاطر ودل آرام است. «ربطنا... لتکون من المؤمنین»
4- آنچه در نظر الهى مهمّ است، ایمان است و زن و مرد تفاوتى ندارند. «لتکون من المؤمنین» در صورتى که باید مى‏فرمود: «من المؤمنات»
5 - زنان ودختران نیز باید از تدبیرهاى لازم در مسائل اجتماعى برخوردار باشند. «قالت لاُخته قصّیه»
6- در امور حساسیّت برانگیز، کارها را به دیگران واگذار کنیم. «لاُخته» در ماجراى موسى‏علیه السلام حساسیّت بر روى مادر بیشتر بود و امکان داشت که مطلب افشا گردد.
7- توکّل به خدا به معناى بى‏تفاوتى در مسائل نیست. با این‏که مادر موسى زن باایمانى بود، ولى باز هم دخترش را براى تعقیب ماجرا فرستاد. «من المؤمنین، قالت لاخته قُصّیه»
8 - در برخورد با نظام‏هاى طاغوتى و خفقان‏آور، تعقیب ومراقبت امرى ضرورى است. «قُصیّه»
9- براى حفظ اسرار، عادّى‏سازى در رفتار یک امر لازم است. «عن‏جُنُب» (خواهرموسى از دور صندوق برادر را زیر نظر داشت، تا این مراقبت بسیار عادّى باشد وسبب حساسیّت وتحریک دشمن نشود.)
10- مؤمن، مأموریّت خود را به دور از توجّه دشمن به انجام مى‏رساند. «و هم لایشعرون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 5:35

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی