display result search
منو
تفسیر آیه 4 سوره قصص

تفسیر آیه 4 سوره قصص

  • 1 تعداد قطعات
  • 4 دقیقه مدت قطعه
  • 192 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره قصص - آیه 4

إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلَا فِى الْأَرْضِ وَجَعَلَ أَهْلَهَا شِیَعاً یَسْتَضْعِفُ طَآئِفَةً مِّنْهُمْ یُذَبِّحُ أَبْنَآءَهُمْ وَیَسْتَحْىِ نِسَآءَهُمْ إِنَّهُ کَانَ مِنَ الْمُفْسِدِینَ

ترجمه
همانا فرعون در سرزمین (مصر) سرکشى کرده و مردم آنجا را فرقه فرقه نموده است، گروهى از آنان را به زبونى و ناتوانى کشانده، پسرانشان را سر مى‏برد و زنانشان را (براى کنیزى) زنده نگه مى‏دارد. به راستى که او از تبهکاران است.


کلمه‏ «شِیَع» جمع «شیعة»، در اصل به معناى دنباله ‏روى و تبعیّت است ولى از آنجا که در یک گروه، معمولاً بعضى از بعضى دیگر پیروى مى‏ کنند، به معناى گروه نیز مى ‏آید.
کلمه‏ «نساء» به معناى زنان است، ولى شاید در این آیه مراد دختران باشند، زیرا در برابر پسران قرار گرفته ‏اند.
کلمه‏ «فرعون» نام شخص نیست، بلکه عنوان پادشاهان مصر بوده است. چنانکه «کسرى‏» عنوان پادشاهان ایران و «قیصر» عنوانِ پادشاهان روم بوده است.


پیام ها
1- شناخت اوضاع و احوال جوامع در هنگام ظهور و بعثت پیامبران، امرى لازم است. «اِنّ فرعون...»
2- در شناخت نظام‏ها، اشخاص مهم نیستند، بلکه عملکردها اهمیّت دارند. «انّ فرعون علا فى الارض» (نام «فرعون» به‏خاطر عملکرد استکبارى ومتجاوزانه اوست)
3- تکبّر و گردنکشى، زمینه‏ى فساد و گناه است. «علا فى الارض... یستضعف... یذبّح...»
4- تفرقه اندازى، بارزترین اهرم سلطه مستکبران بر مردم است. «جعل اهلها شیعا» (تا وقتى مردم اتّحاد و همبستگى داشته باشند، طاغوت‏ها قدرتى ندارند و نمى‏توانند کارى از پیش ببرند.)
5 - تفرقه، مقدّمه‏ ذلّت‏ پذیرى است. ابتدا مردم گروه‏ گروه و متفرّق مى‏ شوند سپس به استضعاف کشیده مى‏ شوند. «شیعاً یستضعف»
6- اعمال خلاف کارگزاران، به پاى حاکم نیز حساب مى‏شود. در این آیات تمام جنایات یاران فرعون، به شخص او نیز نسبت داده شد.«جعل، یستضعف، یذبّح»
7- خداوند، مسأله تفرقه افکنى را قبل از قتل و کشتار ذکر فرموده است. شاید به خاطر آن که تفرقه زمینه‏ى کشتن و یا مهم ‏تر از کشتن است. «شیعاً... یذبّح»
8 - سیاست‏گذار و دستوردهنده نیز عامل و فاعل جرم شناخته مى‏ شود. «انّ فرعون... یستضعف، یذبّح، یستحیى»
9- تفرقه افکنان مفسدند. «کان من المفسدین»
آرى هر جامعه که حاکمش متکبّر، مردمش متفرّق، نیروهاى فعّالش مورد تهدید و منافعش در کام طبقه مرفّه باشد، جامعه ‏اى فرعونى و طاغوتى است.

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 4:56

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی