display result search
منو
تفسیر آیه 25 و 26 سوره کهف

تفسیر آیه 25 و 26 سوره کهف

  • 1 تعداد قطعات
  • 6 دقیقه مدت قطعه
  • 299 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره کهف - آیه 25 و 26

وَلَبِثُواْ فِى کَهْفِهِمْ ثَلَثَ مِاْئَةٍ سِنِینَ وَازْدَادُواْ تِسْعاً

قُلِ اللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا لَبِثُواْ لَهُ غَیْبُ السَّمَوَ تِ وَالْأَرْضِ أَبْصِرْ بِهِ وَ أَسْمِعْ مَا لَهُم مِّن دُونِهِ مِن وَلِىٍّ وَلَا یُشْرِکُ فِى حُکْمِهِ أَحَداً

ترجمه
و آنان در غارشان سیصد سال ماندند و نُه سال (نیز بر آن) افزودند.
بگو: خداوند به مدّتى که در غار ماندند، داناتر است. غیب آسمان‏ها و زمین از آنِ اوست. چه بینا و شنواست! جز او براى مردم هیچ یار و یاورى نیست و هیچ کس را در حکم و فرمانروایى خود شریک نمى‏ گیرد.

یهودیان در مورد مقدار توقّف اصحاب کهف در غار، از حضرت على (ع) سؤال کردند. حضرت فرمود: 309 سال. گفتند: در کتاب ما 300 سال آمده است! آن حضرت فرمود: 9 سال به خاطر تفاوت سال شمسى و قمرى است.
در تفسیر مراغى این تفاوت نه سال را، نشانه‏ معجزه بودن قرآن دانسته که چه اندازه دقیق است و تفاوت سال‏هاى قمرى و شمسى را هم در نظر گرفته است.
ممکن است گفته شود: مقدار، همان سیصد سال بوده که مردم نه سال به آن افزوده ‏اند، «وازدادوا تسعاً» از این رو خداوند در جواب مى فرماید: «قل‏اللّه اعلم بما لبثوا» بگو: خدا داناتر است.
عمر انسان حدّ معیّنى ندارد، مثل آب نیست که در صد درجه بجوشد و در درجه‏ صفر یخ بزند. در آزمایش‏ها عمر بعضى موجودات زنده تا دوازده برابر افزایش یافته است. چنانچه در جراید نوشتند: ماهى منجمدى که مربوط به چند هزار سال پیش بود و در میان یخهاى قطبى پیدا شد، پس از قرار گرفتن در آب ملایم، زندگى را از سر گرفت.
اگر آمار، ساده و عادّى بیان شود، ممکن است یا فراموش شود و یا شنونده به آن توجّه خاص نکند. مثلا اگر بیمارى به پزشک بگوید: من چهار ساعت در نوبت نشسته‏ م، یا بگوید چهار ساعت 7 دقیقه کم، توجّه پزشک تفاوت دارد. زیرا ارقام گاهى براى بیان کم وزیاد است و خیلى درآن دقّت نیست، ولى اگر ریز ودقیق بیان شود، شنونده را جذب مى‏ کند. لذا درباره مدّت تبلیغ حضرت نوح مى‏ فرماید: هزار سال مگر پنجاه سال، تا اعلام کند ارقام دقیق است. در این آیه نیز مى‏فرماید: سیصد سال و سپس مى ‏فرماید: نه سال اضافه. تا بگوید آمار دقیق است.

پیام ها
1- شیوه بیان آمار و اعداد باید دقیق باشد. «ثلاث مأئة سنین وازدادوا تسعاً»
2- دقّت در بیان ارقام و آمار، آن را در ذهن، ماندگارتر مى‏ کند. «ثلاث مأئة سنین وازدادوا تسعاً»


منبع: پایگاه درسهایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 6:41

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی