display result search
منو
تفسیر آیه 115 سوره بقره

تفسیر آیه 115 سوره بقره

  • 1 تعداد قطعات
  • 1 دقیقه مدت قطعه
  • 564 دریافت شده
سخنرانی حجت‌الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره بقره - آیه‌ی 115

یهود بعد از تغییر قبله‏ مسلمانان از بیت‌‏المقدّس به کعبه، ایجاد سؤال و یا القاء شبهه مى ‏کردند که به چه دلیلى قبله تغییر یافته است. هرچند در آیات قبل به اجمال و سربسته، خداوند پاسخ اینگونه اعتراضات را بیان فرمود، ولى این آیه نیز بر این حقیقت تکیه مى‏ کند که مشرق و مغرب از آن خداست و به هرسو رو کنید، خدا آنجاست. اگر کعبه نیز به عنوان قبله قرار داده شده است، براى تجلّى وحدت مسلمانان و تجدید خاطرات ایثارگرى و شرک ستیزى ابراهیم (ع) است. و بدین خاطر داراى قداست و احترام مى‏ باشد.
چنانکه در رساله‏ هاى احکام مراجع آمده است، در نمازهاى مستحبى، قبله شرط نیست و حتّى مى‏ توان در حال راه رفتن یا سواره بجا آورد. برخى روایات نیز در ذیل این آیه، به این مطلب اشاره نموده ‏اند.
اگر به فرموده آیه‏ قبل، گروهى در خرابى مسجد تلاش کردند، شما از پاى ننشینید که توجّه به خدا در انحصار جهتى خاصّ نیست.
جهت قبله به شرق یا غرب باشد، موضوعى تربیتى و سیاسى است، اصل و مقصود، یاد خدا و ارتباط با او مى ‏باشد. قرآن در ستایش گروهى از بندگان مى ‏فرماید: «یذکرون اللّه قیاماً و قعوداً و على جنوبهم» آنان خدارا به حال ایستاده و نشسته و خوابیده یاد مى‏ کنند. و یا در پاسخ هیاهویى که براى تغییر قبله درست شد، مى‏ فرماید: «لیس البر ان تولّوا وجوهکم قِبل المشرق والمغرب ولکنّ البرّ من آمن باللّه» یعنى: اى مردم! نیکى این نیست که رو به سوى شرق یا غرب در حال عبادت بکنید، بلکه نیکى در ایمان واقعى شما به خدا و انجام کارهاى خداپسندانه است.
هرچند در آیه قبل، از بزرگترین ظلم یعنى تخریب مساجد یا منع از مساجد، سخن به میان آمد و یا اینکه در جاى دیگر مى‏ فرماید: اگر جهاد نبود صوامع و بیع و مساجد ویران مى‏ شدند. ولى آیه بشارت به این است که مبادا مأیوس شوید و یا احساس ناامیدى و بى‏ پناهى بکنید، تمام جهان، محل عبادت و همه جاى هستى قبله‏ گاه است.
امام باقر (ع) مى‏ فرماید: «انزل اللَّه هذه الایة فى التطوع خاصّة» این آیه در مورد نماز مستحبى نازل شده است. تفسیر برهان ؛


پیام ها:
1- هرکارى که به فرمان خداوند بوده و رنگ الهى داشته باشد، وجه ‏اللَّه و عبادت است. «اینما تولّوا فثَمّ وجه اللَّه»
2- خداوند در همه جا حاضر و بر هر چیز ناظر است. «انّ اللَّه واسع علیم»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 1:26

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی