display result search
منو
تفسیر آیه 114 سوره بقره

تفسیر آیه 114 سوره بقره

  • 1 تعداد قطعات
  • 3 دقیقه مدت قطعه
  • 623 دریافت شده
سخنرانی حجت‌الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره بقره - آیه‌ی 114

بنابر آنچه از شأن نزول‏ ها و برخى روایات بدست مى‏‌آید، آیه درباره‏ کسانى نازل شده است که درصدد تخریب مساجد برآمده بودند. در طول تاریخ، تخریب مساجد و یا جلوگیرى از رونق آنان بارها به دست افراد منحرف و طاغوت‏ ها صورت گرفته است. از تخریب بیت‌ ‏المقدّس و آتش زدن تورات به دست مسیحیان به رهبرى شخصى به نام «فطلوس» گرفته، تا ممانعت قریش از ورود مسلمانان به مسجدالحرام، نشانه ‏اى از همین تلاش‏ ها است.
امروز نیز از یک‏سو شاهد تخریب مساجد باقیمانده از صدر اسلام در کنار قبور ائمه بقیع (ع) به عنوان مبارزه با شرک هستیم و از طرف دیگر ویرانى مساجد تاریخى، همانند مسجد بابرى در هند را که نشانگر قدمت مسلمانان در شبه قارّه است، به چشم مى‏ بینیم. اینها همه حکایت از روحیّه‏ کفرآلود طاغوت‏ ها و جاهلانى دارد که از یاد و نام خداوند که در مراکز توحید طنین انداز مى‏ شود، وحشت دارند.
این آیه به والدین و بزرگانى که از رفتن فرزندان‌شان به مساجد ممانعت به عمل مى‌‏آورند، هشدار مى‏ دهد.
اگر خرابى مسجد ظلم باشد پس آباد کردن مسجد، اَنفع کارها مى‏ باشد.


پیام ها:

1- ظلم فرهنگى، بزرگترین ظلم‏ هاست. «و من اظلم» (در قرآن «اظلم»، به افترا بر خدا و بستن خانه خدا گفته شده که هر دو جنبه فرهنگى دارد.)
2- خرابى مسجد تنها با بیل و کلنگ نیست، بلکه هر برنامه ‏اى که از رونق مسجد بکاهد، تلاش در خرابى آن است. «منع مساجد اللَّه»
3- مساجدى مورد قبول هستند که در آنها یاد خدا زنده شود. مطالب خداپسند و احکام خدا بازگو شود. «یذکر فیه اسمه»
4- دشمن از در و دیوار مسجد نمى‏ ترسد، ترس او از زنده شدن نام خدا و بیدارى مسلمانان است. «ان یذکر فیها اسمه»
5 - مساجد سنگر مبارزه ‏اند، لذا دشمن سعى در خرابى آنها دارد. «سعى‏ فى خرابها»
6- مسجد باید پر رونق و پر محتوى و همانند سنگر فرماندهى نظامى باشد. همچنان که جاسوس از رخنه به مراکز نظامى در وحشت و اضطراب است، باید مخالفان و دشمنان نیز از نفوذ و ورود به مساجد، در ترس و نگرانى باشند. «ما کان لهم ان یدخلوها الاّ خائفین»
7- کسانى که با مقدّسات دینى به مبارزه برمى‏ خیزند، علاوه بر قهرالهى در قیامت، گرفتار ذلّت و خوارى دنیا نیز مى‏ شوند. «سعى فى خرابها... لهم فى الدنیا خزى»
اگر سعى در خرابى ساختمانى که یادآور خداست، ذلّت دنیوى و عذاب اخروى دارد، پس کسانى که با شایعه و تهمت و تحقیر، قداست مردانى را شکستند که در جامعه یادآور خدا هستند، قطعاً در همین دنیا گرفتار ذلّت و نکبت خواهند شد.


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 3:13

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی