display result search
منو
تفسیر آیه 88 - 92 سوره صافات

تفسیر آیه 88 - 92 سوره صافات

  • 1 تعداد قطعات
  • 2 دقیقه مدت قطعه
  • 197 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره صافات- آیه 88 - 92

فَنَظَرَ نَظْرَةً فِى النُّجُومِ

فَقَالَ إِنِّى سَقِیمٌ‏

فَتَوَلَّوْاْ عَنْهُ مُدْبِرِینَ

فَرَاغَ إِلَى‏ آلِهَتِهِمْ فَقَالَ أَلَا تَأْکُلُونَ

مَا لَکُمْ لَا تَنطِقُونَ‏

ترجمه
پس نگاه خاصّى به ستارگان کرد
و گفت: من بیمارم (و نمى ‏توانم در مراسم عید شما شرکت کنم.)
پس مردم از او روى گردانده برگشتند.
پس پنهانى به سراغ خدایان آنان (در بت خانه) رفت و (با تمسخر) گفت: چرا غذا نمى خورید؟
شما را چه شده، چرا سخن نمى‏ گویید؟


اهل بابل، محل زندگى حضرت ابراهیم‏ (ع)، هر سال جشن مخصوصى داشتند و غذاهایى را آماده مى‏ کردند که در بت‏خانه قرار مى‏ دادند تا متبرّک شود، سپس دست جمعى به بیرون شهر مى‏ رفتند و پس از خوشگذرانى، در پایان روز براى صرف غذا به بت‏خانه باز مى‏ گشتند. شبِ پیش از جشن، از ابراهیم نیز دعوت کردند که همراه آنان در مراسم شرکت کند، امّا حضرت ابراهیم که منتظر فرصتى براى درهم کوبیدن بت‏ها و ایجاد شوک بر مردم بود، مطابقِ آداب و رسوم و اعتقاد مردم بابل که ستارگان را در سرنوشت خود مؤثّر مى‏ دانستند، نگاهى به ستارگان کرد و چنین وانمود کرد که اوضاع کواکب، نوعى بیمارى را در صورت خروج او از شهر نشان مى‏ دهد. لذا مردم نیز قانع شده و از اصرار خود دست برداشتند.
روشن است که حضرت ابراهیم، خود چنین اعتقادى به نقش ستارگان نداشته و براى قانع کردن مردم از شیوه‏ مورد قبول خودشان استفاده کرده است. چنانکه براى دعوت آنان به خداپرستى، ابتدا همچون آنها نشان مى ‏دهد که ستاره ‏پرست شده است و سپس از این عقیده، تبرّى مى‏ جوید.


پیام ها
1- در تبلیغ، باید با هر گروهى با زبان خودشان سخن گفت. (براى گروهى که به تأثیر ستارگان عقیده دارند، باید با نگاه و دید آن‏ها حرف زد.) «فنظر نظرة فى النجوم فقال»
2- براى دعوت مردم به راه حقّ و مبازه با باطل، طرح‏ هاى ابتکارى و انقلابى لازم است. (حضرت ابراهیم از رفتن به همراه مردم به خارج شهر خوددارى کرد و طرح خود را که شکستن بت‏ها بود انجام داد.) «فقال انّى سقیم»
3- مؤمن باید زیرک و تیزبین باشد و از فرصت‏ها استفاده بکند. «فنظر... فقال»
4- انبیا از طرف خداوند یک طرح دراز مدّت دارند که در فرصت مناسب اجرا مى‏ کنند. (در آیه 57 سوره‏ انبیا مى‏ خوانیم: ابراهیم به مردم هشدار داد که در غیاب شما نقشه ‏اى براى بت‏هاى شما مى‏ کشم. «تاللّه لاکیدنّ اصنامکم بعد ان تولّوا مدبرین» آن وعده با چنین برنامه ‏ریزى عملى شد.)
5 - رهبران دینى جامعه، باید در برابر جریان‏هاى فکرى انحرافى، به صورت فعّال عمل کنند نه انفعالى و با یک نقشه حساب شده، دشمن را در برابر عمل انجام شده قرار دهند. «فنظر... فقال... فراغ»
6- خام کردن دشمن براى ضربه زدن به او، نیاز به شناختِ آداب و رسوم و عقائد او دارد. «فنظر... فقال انّى سقیم»
7- منطق انبیا براى نفى بت‏ پرستى، بسیار روشن و فطرى و عقلى است. «الا تأکلون ما لکم لا تنطقون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 2:54

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخن