display result search
منو
تفسیر آیه 45 سوره بقره

تفسیر آیه 45 سوره بقره

  • 1 تعداد قطعات
  • 3 دقیقه مدت قطعه
  • 1196 دریافت شده
سخنرانی حجت‌الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره بقره - آیه‌ 45

وَاسْتَعِینُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلَو ةِ وَإِنَّهَا لَکَبِیرَةٌ إِلَّا عَلَى‏ الْخَشِعِینَ‏

ترجمه

و از صبر و نماز یارى جویید و این کار جز براى خاشعان، گران و سنگین است.

هر چند این آیه به دنبال خطاب‏ه‌ایى که به یهود شده آمده است، ولى مخاطب آن همه‏‌ مردم هستند. در روایات مى‏‌خوانیم که امام على (ع) هرگاه مسئله‏‌ مهمى برایشان رخ مى‏ داد به نماز مى‏‌ایستادند و این آیه را تلاوت مى‏‌کردند.
در روایتى از حضرت سول (ص) نقل شده، که صبر بر سه نوع است: 1- صبر در برابر مصیبت. 2- صبر در برابر معصیت. 3- صبر در برابر عبادت. بنابراین آنچه در روایات آمده که مراد از صبر در این آیه روزه است، اشاره به یکى از مصادیق صبر دارد.
نماز براى حضرت رسول (ص) و امثال او نور چشم است ولکن براى بعضى‏‌ها که خشوع ندارند، چون بار سنگین است. خشوع، مربوط به قلب و روح و خضوع، مربوط به اعضاى بدن است.
نمازِ با توجّه، انسان را به یاد قدرت بى ‏نهایت خدا مى‌‏اندازد و غیر او را هر چه باشد کوچک جلوه مى‏‌دهد. مِهر او را در دل زیاد مى‏ کند، روحیّه‏‌ توکّل را تقویت مى‏‌کند و انسان را از وابستگى‏‌هاى مادّى مى‏ رهاند. همه‌‏ این آثار، انسان را در برابر مشکلات مقاوم مى‏‌سازد.
صبر و مقاومت، کلید تمام عبادات است. فرشتگان به اهل بهشت سلام مى‏‌کنند، امّا نه به خاطر نماز و حج و زکات، بلکه به خاطر مقاومت و پایدارى آنها؛ «سلام علیکم بما صبرتم» چون اگر مقاومت نباشد، نماز وجهاد و حج و زکات نیز وجود نخواهد داشت. حتّى شرط رسیدن به مقام هدایت و رهبرى الهى، صبر است؛ «جعلنا منهم ائمّةً یهدون بأمرنا لمّا صبروا»
خاطره‏ شاعرى به نام نجاشى، که یکى از دوستداران حضرت على (ع) بود، در ماه رمضان شراب خورد. به دستور امام، هشتاد ضربه تازیانه به او زدند و بیست ضربه نیز به خاطر ارتکاب گناه در ماه رمضان اضافه زدند. او ناراحت شد و به معاویه پیوست و علیه حضرت شعر گفت! اطرافیانِ نجاشى که قبیله ‏اى مهم در کوفه بودند از امام على (ع) گلایه کردند که چرا یاران خود را نگه نمى‏‌دارد؟! طارق‏بن عبداللّه رئیس آنها با ناراحتى به امام گفت: شما چرا بین دوست و بیگانه تفاوت قائل نمى‏‌شوید؟ شخصى همانند نجاشى نباید شلاّق بخورد، ما این گونه رفتار را تحمّل نمى‏‌کنیم. امام در جواب او این آیه را تلاوت فرمود: «و انّها لکبیرة الاّ على الخاشعین» طارق نیز به معاویه پیوست.
بنابراین گرچه آیه درباره نماز است، ولى در موارد مشابه مى‏ توان از آیات قرآن استمداد کرد.


پیام ها:

1-صبر و نماز، دو اهرم نیرومند در برابر مشکلات است. «اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ...»
2-هر چه در آستان خدا اظهار عجز و بندگی بیشتر کنیم، امدادهای او را بیشتر دریافت کرده و بر مشکلات پیروز خواهیم شد. «اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاهِ»
3-استعانت از خداوند در آیه «إِیّاکَ نَسْتَعِینُ» منافاتی با استعانت از آنچه به دستور اوست، ندارد. «اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ»
4-سنگین بودن نماز، گاهی نشانه تکبّر در برابر خداست. «لَکَبِیرَهٌ إِلاّ عَلَی الْخاشِعِینَ»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 3:13

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی