display result search
منو
تحول و تغییر پذیری در پرتو نهضت عاشورا، جلسه چهارم

تحول و تغییر پذیری در پرتو نهضت عاشورا، جلسه چهارم

  • 1 تعداد قطعات
  • 32 دقیقه مدت قطعه
  • 350 دریافت شده
سخنرانی از حجت الاسلام دکترناصر رفیعی با موضوع «تحول و تغییر پذیری در پرتو نهضت عاشورا»، جلسه چهارم، سال 1400

اینکه می گوییم ما ملت امام حسین علیه السلام هستیم باید در حد شعار نباشد. باید ببینیم برای ملت و یاور امام شدن چه ویژگی ها و خصویاتی لازم است.
وفای به عهد یکی از این ویژگی ها است که در کربلا نقش کاملی داشت و موج می زد.
خدا در آیه 111 سوره توبه می فرماید:
«إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَىٰ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ أَنْفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ ۚ یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَیَقْتُلُونَ وَیُقْتَلُونَ ۖ وَعْدًا عَلَیْهِ حَقًّا فِی التَّوْرَاةِ وَالْإِنْجِیلِ وَالْقُرْآنِ ۚ وَمَنْ أَوْفَىٰ بِعَهْدِهِ مِنَ اللَّهِ ۚ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَیْعِکُمُ الَّذِی بَایَعْتُمْ بِهِ ۚ وَذَٰلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ»
همانا خدا جان و مال اهل ایمان را به بهای بهشت خریداری کرده، آنها در راه خدا جهاد می‌کنند پس (دشمنان دین را) به قتل می‌رسانند و (یا خود) کشته می‌شوند، این وعده قطعی است بر خدا و عهدی است که در تورات و انجیل و قرآن یاد فرموده، و از خدا با وفاتر به عهد کیست؟ پس از این معامله‌ای که کردید بسی شاد باشید که این به حقیقت سعادت و فیروزی بزرگ است.
در آیات قرآن و روایات ما خیلی روی این صفت وفای به عهد تاکید شده است.
«وَلَا تَقْرَبُوا مَالَ الْیَتِیمِ إِلَّا بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ حَتَّىٰ یَبْلُغَ أَشُدَّهُ ۚ وَأَوْفُوا بِالْعَهْدِ ۖ إِنَّ الْعَهْدَ کَانَ مَسْئُولًا»
و هرگز به مال یتیم نزدیک نشوید مگر آنکه راه خیر و طریق بهتری (به نفع یتیم) منظور دارید، تا آنکه به حد بلوغ و رشد خود برسد، و همه به عهد خود باید وفا کنید که البته (در قیامت) از عهد و پیمان سؤال خواهد شد.

رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: «در روز قیامت کسانی که دارای پنج ویژگی هستند به من نزدیک هستند.
اول کسانی که راستگو هستند و صداقت در گفتار دارند. دوم وفای به عهد است. سوم کسانی که امانت دار هستند و خیانت نمی کنند. چهارم کسانی که خوش اخلاق هستند و پنج کسانی که به مردم نزدیک هستند و مشکلات مردم را رفع می کنند.»

معمولا قرآن برای پیامبران یک ویژگی را پر رنگ می کند. حضرت اسماعیل علیه السلام را با عنوان خوش قولی و وفای به عهد یاد می کند.
امام صادق علیه السلام در اهمیت به وفای عهد فرمود نگاه به طول رکوع و سجود کسی نکنید، شاید به کار عادت کرده باشد، نگاه به صداقت و امانتداری او کنید.
ما سه گونه وفای به عهد داری:
عهد با خدا که به عنوان میثاق هم در قرآن از آن یاد می شود.
«أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یَا بَنِی آدَمَ أَنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّیْطَانَ ۖ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ»
(خطاب آید) ای آدم زادگان، آیا به شما سفارش ننمودم که شیطان را نپرستید، زیرا روشن است که او دشمن بزرگ شماست؟!
خدا به انسان یک فطرت و عقل پاکی و وحی داده که اینها می گویند گوش به حرف شیطان ندهید و بندگی خدا کنید.
حضرت رضا (ع) می‌فرمایند: در همه موفقیت‌ها بگویید: «اللهم سلم و تمم»

این دعا نیست که نیاز باشد مدام آن را تکرار کنید بلکه یک جمله علمی است، یک درخواست علمی است. یعنی خدایا در این کار عافیت قرار بده و آن را کامل‌تر کن.

خانه خریدید، جایی استخدام شدید بگو خدایا شکر و بگو «اللهم سلم و تمم» این دستور حضرت رضا (ع) است.

دومین عهد عهد با مردم(همسر، کاسب، دولت و...) است.
«لَیْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَکُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَٰکِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِکَةِ وَالْکِتَابِ وَالنَّبِیِّینَ وَآتَى الْمَالَ عَلَىٰ حُبِّهِ ذَوِی الْقُرْبَىٰ وَالْیَتَامَىٰ وَالْمَسَاکِینَ وَابْنَ السَّبِیلِ وَالسَّائِلِینَ وَفِی الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّکَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُوا ۖ وَالصَّابِرِینَ فِی الْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ وَحِینَ الْبَأْسِ ۗ أُولَٰئِکَ الَّذِینَ صَدَقُوا ۖ وَأُولَٰئِکَ هُمُ الْمُتَّقُونَ»
نیکوکاری آن نیست که روی به جانب مشرق یا مغرب کنید (چه این چیز بی‌اثری است) لیکن نیکوکاری آن است که کسی به خدای عالم و روز قیامت و فرشتگان و کتاب آسمانی و پیغمبران ایمان آرد و دارایی خود را در راه دوستی خدا به خویشان و یتیمان و فقیران و در راه ماندگان و گدایان بدهد و در آزاد کردن بندگان صرف کند، و نماز به پا دارد و زکات مال (به مستحق) بدهد، و نیز نیکوکار آنانند که با هر که عهد بسته‌اند به موقع خود وفا کنند و در حال تنگدستی و سختی و هنگام کارزار صبور و شکیبا باشند. (کسانی که بدین اوصاف آراسته‌اند) آنها به حقیقت راستگویان و آنها به حقیقت پرهیزکارانند.

سومین عهد وفای عهد با معصوم است که کربلا تجلی این عهد است.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 32:42

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی