display result search
منو
تفسیر سوره عنکبوت، جلسه چهاردهم

تفسیر سوره عنکبوت، جلسه چهاردهم

  • 1 تعداد قطعات
  • 38 دقیقه مدت قطعه
  • 128 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام دکترناصر رفیعی با موضوع "تفسیر سوره عنکبوت"، جلسه چهاردهم، سال 1401


قرائت سوره مبارکه روم و عنکبوت در شب قدر در روایات اهلبیت بسیار مورد توصیه قرار گرفته است.
رسیدیم به آیه 60 سوره مبارکه عنکبوت که خداوند می فرماید: «وَکَأَیِّنْ مِنْ دَابَّةٍ لَا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ یَرْزُقُهَا وَإِیَّاکُمْ ۚ وَهُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ. و (در کار رزق به خدا توکل کنید نه بر سعی خود که) چه بسیار حیوانات که خود بار روزی خود نکشند، خدا (بدون هیچ کوشش) به آنها و هم به شما روزی می‌رساند، و او شنوا (ی دعای محتاجان) و دانا (به احوال بندگان) است.»
مسلمانان در مکه مورد آزار و اذیت قرار می گرفتند و در سختی بودند که خدای تبارک به آنها فرمود هجرت کنید و بروید تا آزار نبینید. مسلمانان برای هجرت به مدینه آماده شدند و هنگامی که به مدینه آمدند با خودشان مال، ثروت و خانه هایشان را نیاوردند فلذا نگران رزق و مخارج و گذران زندگی بودند که این آیه 60سوره عنکبوت در واقع در جواب آنهاست. خداوند فرمود: ای پیغمبر به اینها بگو که خدا هیچ جنبنده ای را بی روزی نمی گذارد. ما در این عالم دو نوع جنبده داریم، بعضی حشرات و حیوانات برای خودشان غذا ذخیره می کنند. مانند: مورچه یا زنبور عسل. اما تعداد زیادی از موجودات در این عالم هستند که به روز غذای خود را می خورند. مانند: شیر، پلنگ. این آیه می گوید شما چرا غصه روزی می خورید؟ چقدر زیاد هستند جنبنده هایی که ذخیره سازی رزق ندارند ولی خدا به اینها روزی می دهد، به شما هم رزق می دهد و خدا هم شنواست و هم آگاه است. این آیه خیلی مهم است و می خواهد به ما بفهماند که خداوند روزی دهنده همه موجودات است.
امیرالمؤمنین در نهج البلاغه می فرماید: «پسرم بدان! رزق دو نوع است. یک رزقی که تو به دنبال آن می روی و بستگی به میزان تلاشت دارد و این رزق مطلوب است. یک رزق هایی هم خدا دارد که رزق به دنبال توست و لازم نیست تو به دنبال آن باشی.»
عوامل فقر در جامعه بسیار است که به چند مورد اشاره می کنیم؛
اول، اسراف باعث فقر می شود. ملمه اسراف 23مرتبه در قرآن آمده است و خداوند از اسراف بدش می آید.
دوم، اشکال در الگوی مصرف و بی برنامه گی است.
سوم، گناه باعث کاهش رزق در جامعه می شود.
چهارم، توزیع ناعادلانه منابع و امکانات و ثروت به صورت نامساوی در جامعه است. مثال: بعضی افراد با درآمدهای بالا فرار مالیاتی دارند ولی بعضی افراد با درآمد اندک مالیات می پردازند. همین ضعف مدیریت ها سبب فقر می شود.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 38:27

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی