display result search
منو
تفسیر آیه 6 سوره تغابن

تفسیر آیه 6 سوره تغابن

  • 1 تعداد قطعات
  • 8 دقیقه مدت قطعه
  • 186 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره تغابن- آیه 6

ذَلِکَ بَِأنَّهُ کَانَت تَّأْتِیهِمْ رُسُلُهُم بِالْبَیِّنَاتِ فَقَالُواْ أَ بَشَرٌ یَهْدُونَنَا فَکَفَرُواْ وَتَوَلَّواْ وَّاسْتَغْنَى اللَّهُ وَاللَّهُ غَنِىٌّ حَمِیدٌ

ترجمه
این (کیفر) به خاطر آن است که پیامبرانشان همراه با دلایل روشن (و معجزات) به سراغ آنها آمده بودند، و آنان (به جاى پذیرش و ایمان آوردن به آنها) گفتند: آیا انسانى (مثل خودمان) ما را هدایت کند؟ از این رو کفر ورزیدند و (به پیامبران و دستورات الهى) پشت کردند و خداوند (از ایمان آنان) بى‏نیاز است و خداوند بى‏نیاز و ستوده است.


تبلیغ انواعى دارد و بهترین نوع آن تبلیغ عملى است. خداوند، پیامبران را از جنس بشر قرار داد تا تمام تلخ و شیرینى‏هاى زندگى را همانند مردم بچشند و در عمل راهنماى آنان باشند، ولى برخى کوته‏ فکران بشر بودن را نقص مى‏پنداشتند و مى‏گفتند: «أ بشر یهدوننا» آیا بشرى مثل خود ما راهنماى ما باشد؟!
«استغنى» از ریشه «غنى» به معناى بى‏نیازى است. این امر براى خداوند به جا و به حق است. «و استغنى اللّه و اللّه غنىّ» امّا براى انسانى که سر تا پا نیاز است، بدترین صفت بى‏نیاز پنداشتن خود است، چنانکه قرآن در سه مورد به آن اشاره کرده است:
«امّا من استغنى فانت له تصدّى» آیا کسى‏که خود را مستغنى مى‏پندارد، تو متصدّى او مى‏شوى؟
«امّا من بخل و استغنى‏ و کذّب بالحُسنى‏ فسنیسّره للعسرى»، امّا کسى‏که بخل ورزد و بى‏نیازى جوید و پاداش برتر الهى را تکذیب کند، بزودى او را در دشوارى قرار مى‏دهیم.
«انّ الانسان لیطغى‏ أن راهُ استغنى‏»، انسانى که خود را بى‏نیاز پندارد، دست به طغیان خواهد زد.
شبهه افکنى و ایجاد شک و تردید میان مؤمنان، شیوه کافران متکبّر است. در این آیه مى‏گویند: آیا بشرى مثل ما هدایت‏گر ما باشد؟ «أبشر یهدوننا»؛ در جاى دیگر مى ‏گفتند: از کجا مى‏دانید که صالح فرستاده خداست؟! «أتعلمون انّ صالحاً مرسل من ربه»؛ و در مورد دیگر گفتند: چگونه یک فقیر، فرمانده و حاکم شود؟! «انّى یکون له الملک»
کفّار دلیل ندارند فقط استبعاد مى‏کنند. درباره نبوّت مى‏ گویند: چگونه یک بشر مى‏تواند راهنماى جامعه بشرى شود؟ «أبشرٌ یهدوننا» در مورد معاد نیز مى‏گویند: چگونه بعد از آن که جسم ما پوسید و در زمین محو شد، دوباره زنده مى‏شویم؟ «ءاذا ضللنا فى الارض ءانّا لفى خلق جدید»
خداوند به ایمان و توجه مردم نیازى ندارد. «فکفروا و تولّوا و استغنى اللّه» چنانکه در جاى دیگر مى‏ فرماید: «ان تکفروا انتم و مَن فى الارض جمیعاً فانّ اللّه لغنىّ حمید» اگر شما و تمام مردم زمین کافر شوید، همانا خداوند بى‏نیاز و ستوده است. آرى، اگر همه مردم رو به خورشید یا پشت به خورشید خانه بسازند در خورشید اثرى ندارد.
و در آیه ‏اى دیگر مى‏خوانیم: «و من کفر فان اللّه غنىّ عن العالمین» هرکس کافر شود، بداند که خداوند از تمام هستى بى‏نیاز است.


پیام ها
1- تاریخ گذشتگان را تحلیل و بررسى کنید. «فذاقوا وبال امرهم - ذلک بانه کانت...»
2- قهر الهى بعد از اتمام حجت است. «عذاب الیم - ذلک بانه کانت تأتیهم رسلهم»
3- خداوند براى هدایت بشر در طول تاریخ، پیامبران متعددى را پیاپى فرستاده است. «کانت تأتیهم» («کانت»، بیانگر استمرار در گذشته است).
4- تمام انبیا، دلائل روشن و معجزه داشته ‏اند. «تأتیهم رسلهم بالبینات»
5 - کفار، بدون تأمل در دلایل پیامبران، در حقانیت آنها ایجاد شک و تردید مى‏کردند. «فقالوا...» («فاء» بیانگر عدم تأمّل است.)
6- از دید کافران، بشر بودن براى پیامبران نقطه ضعف است. «فقالوا أبشرٌ یهدوننا»
7- خداوند در ذات، بى‏نیاز و در افعال، حمید و شایسته ستایش است. «غنى حمید»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 8:09

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی