display result search
منو
تفسیر آیه 1 سوره مجادله

تفسیر آیه 1 سوره مجادله

  • 1 تعداد قطعات
  • 8 دقیقه مدت قطعه
  • 384 دریافت شده
سخنرانی حجت‌ الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره مجادله- آیه‌ 1

قَدْ سَمِعَ اللَّهُ قَوْلَ الَّتِى تُجَادِلُکَ فِى زَوْجِهَا وَتَشْتَکِى إِلَى اللَّهِ وَاللَّهُ یَسْمَعُ تَحَاوُرَکُمَآ إِنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ بَصِیرٌ

ترجمه
همانا خداوند سخن آن زنى که درباره همسرش با تو مجادله کرده و به سوى خدا شکوه و گلایه مى‏ کرد، شنید و خداوند گفتگوى شما دو نفر را مى‏ شنود، همانا خداوند شنواى بیناست.


در زمان جاهلیّت، نوعى طلاق بود که بر اساس آن، مرد دیگر حق بازگشت به همسرش را نداشت و زن نیز حق انتخاب شوهر دیگرى نداشت، به این نوع طلاق، ظهار مى ‏گفتند.
در زمان پیامبر اسلام، مردى همسرش را این گونه طلاق داد و خطاب به او گفت: «انتِ علىّ کظهر امّى» تو نسبت به من، مثل مادرم هستى. آن زن نزد پیامبر اسلام‏ آمد و ماجرا را بیان کرد، حضرت فرمود: قانونى از طرف خداوند براى این مورد نیامده است، زن هراسان شد و گفت: «أشکو الى اللّه فاقتى و حاجتى و شدة حالى» به خدا شکوه مى‏کنم از بدبختى خود، جوانى و سلامتى‏ ام رفت، کودکانى دارم که اگر به شوهرم بسپارم ضایع مى ‏شوند و اگر نزد خودم باشند گرسنه مى‏ مانند.
طولى نکشید که آیات این سوره نازل شد و دستور رسید هرکس چنین کند، باید کفّاره بپردازد و طلاقى هم صورت نگرفته است. از آنجا که شوهر، قدرت خرید برده و آزاد کردن آن را نداشت و نیز اطعام شصت مسکین در توان او نبود و دو ماه روزه گرفتن نیز براى او ضرر داشت، پیامبر اسلام‏ مقدار مناسبى به او کمک کرد و آن مرد به واسطه کمک حضرت، شصت فقیر را غذا داد و با این کفاره به زندگى خود برگشت.
خداوند در این یک آیه، سه بار از سمیع بودن خود سخن گفته است تا مردم با او گفتگو کنند. «سمع، یسمع، سمیع»


پیام ها
1- در سخنان خود دقّت کنیم که خداوند آنها را مى‏ شنود. «قد سمع اللّه قول الّتى»
2- خداوند به دعاها و ناله ‏هاى ما گوش فرا مى‏ دهد. «قد سمع اللّه قول الّتى»
3- پیامبر گرامى، با موقعیّت رهبرى جامعه، به راحتى در دسترس عموم بود و مردم در مورد مشکلاتشان با او گفتگو مى‏ کردند. «تجادلک»
4- آزادى اظهار نظر و عقیده در حکومت اسلامى به قدرى است که یک زن مى‏تواند با رهبر جامعه مجادله کند. «الّتى تجادلک»
5 - در بن بست‏ها به خدا و اولیاى او پناه ببرید. «تشتکى الى اللّه»
6- حوادث، نیازها، ناله‏ ها و بن بست‏ها، زمینه ساز وضع قوانین هستند. «واللّه یسمع تحاورکما... سمیع بصیر»
7- شنوا و بینا بودن و آگاهى از مشکلات مردم، شرط صلاحیّت قانون‏گذاران جامعه است. «واللّه یسمع تحاورکما... ان اللّه سمیع بصیر»

توضیحات
سیماى سوره مجادله‏
این سوره بیست و دو آیه دارد و در مدینه نازل شده و تنها سوره‏ اى از قرآن است که در تمام آیات آن لفظ جلاله «اللّه» آمده است.
به مناسبت مسأله جدال که در آیه اول آمده، این سوره مجادله نام گرفته است.
مباحثى که این سوره درباره‏ آنها سخن مى‏گوید، عبارتند از:
1. قانون ظهار که نوعى طلاق در دوران جاهلیّت بود.
2. موارد مثبت و منفى نجوا.
3. احترام به کسانى که وارد مجلس مى‏ شوند.
4. تفکیک حزب اللّه از حزب شیطان.


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 8:30

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    خیلی خوب وعالی
  • کاربر مهمان
    سوال : آیا درخصوص سوره مجادله که موضوع ظهار مطرح شده ، ایا درزمان حال هم چنین حکمی جاری است؟ یا فقط خاص آن مقطع تاریخ بوده ( کفاره و برده ازاد کردن و اطعام فقرا)
  • کاربر مهمان
    عاااالی بود. سپاس🙏
  • کاربر مهمان
    بسیارعالی
  • کاربر مهمان
    سلام ممنون که فضای نظر باز کردید این فضا با تفسیر خودتون همخوانی داره (۴⁣- آزادى اظهار نظر و عقیده در حکومت اسلامى به قدرى است که یک زن مى‌تواند با رهبر جامعه مجادله کند. «الَّتِی تُجادِلُکَ»)خداوند کلام پیامبر و یک پیر زن را شنید و نگفت پیامبر عقل کل است و هدایت کرد پیامبر هم تکبر نکرد خداوند در قران امر به شورا کرده و پیامبر اجرا کرده همه به هم نیاز داریم و هدایت در یَد خداوند است جاهل کسی است که تکبر ورزد.

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی