display result search
منو
تفسیر آیه 10 سوره حدید

تفسیر آیه 10 سوره حدید

  • 1 تعداد قطعات
  • 6 دقیقه مدت قطعه
  • 239 دریافت شده
سخنرانی حجت‌ الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره حدید - آیه‌ 10

وَمَا لَکُمْ أَلَّا تُنفِقُواْ فِى سَبِیلِ اللَّهِ وَلِلَّهِ مِیرَ اثُ السَّمَوَ اتِ وَ الْأَرْضِ لَا یَسْتَوِى مِنکُم مَّنْ أَنفَقَ مِن قَبْلِ الْفَتْحِ وَ قَاتَلَ أُوْلَئِکَ أَعْظَمُ دَرَجَةً مِّنَ الَّذِینَ أَنفَقُواْ مِن بَعْدُ وَقَاتَلُواْ وَکُلّاً وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَى‏ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ

ترجمه
و شما را چه شده که در راه خدا انفاق نمى ‏کنید؟ در حالى که (هر چه دارید مى ‏گذارید و مى‏ روید و) میراث آسمان‏ها و زمین براى اوست. کسانى از شما که قبل از فتح (مکه) انفاق و جهاد کردند، (با دیگران) یکسان نیستند. آنان از جهت درجه از کسانى که پس از آن (فتح مکه) انفاق و جهاد کردند، برترند و خداوند به هر یک وعده نیکو داده و خداوند به آنچه انجام مى‏ دهید، آگاه است.


در قرآن کریم، صدها آیه درباره کمک به محرومان، در قالب زکات، خمس، صدقه، انفاق، قرض الحسنه، اطعام، ایثار و... مطرح شده است. هم چنین براى نوع و مقدار انفاق، شرایط انفاق کننده و انفاق شونده دستوراتى دارد. در آیات گذشته این سوره، این آیه و آیات بعد نیز به مسئله کمک به محرومان توجّه خاص شده است.
در آیه هفتم، فرمان انفاق داد و فرمود: «انفقوا مما جعلکم مستخلفین فیه» شما میراث‏بر گذشتگان هستید، از آنچه به ارث برده ‏اید انفاق کنید. در این آیه تارکان انفاق را توبیخ مى‏کند، «و ما لکم الاّ تنفقوا» و هشدار مى‏ دهد که آنچه را به دست آورده ‏اید، به ارث خواهید گذاشت و خواهید رفت، چرا به دست خود انفاق نمى ‏کنید؟ «و للّه میراث السّموات و الارض»
سبقت و سابقه در کارهاى نیک، یکى از ملاک‏هاى ارزشیابى است. انفاق در شرایط سخت قبل از فتح مکّه، با انفاق در شرایط عادّى بعد از آن یکسان نیست.


پیام ها
1- همان گونه که بى ‏ایمانى توبیخ دارد، «و ما لکم لاتؤمنون» ترک انفاق نیز توبیخ دارد. «ما لکم الاّ تنفقوا»
2- اخلاص، شرط قبولى اعمال است. «فى سبیل اللّه»
3- مقایسه، یکى از روش‏هاى مفید آموزشى و پرورشى است. «لایستوى منکم»
4- گذشت از مال و جان در راه خدا، هر دو لازم است. «انفق... و قاتل»
5 - انفاق، پشتوانه رزمندگان در جبهه جهاد است. «انفق... و قاتل»
6- مجاهدانِ از جان و مال گذشته، باید برترین جایگاه را در جامعه اسلامى دارا باشند. «اولئک اعظم درجة»
7- آنان که بعداً ملحق مى‏ شوند، نباید به خاطر سابقه‏ قبلى‏ها، مورد غفلت و بى‏ اعتنایى قرار گیرند. «کلاّ وعد اللّه الحسنى»
8 - گاهى ممکن است شکل عمل یکسان باشد، ولى خداوند به انگیزه ‏ها و حالات افراد آگاه است. «و اللّه بما تعملون خبیر»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 6:57

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی