display result search
منو
تفسیر آیه 24 سوره فتح

تفسیر آیه 24 سوره فتح

  • 1 تعداد قطعات
  • 4 دقیقه مدت قطعه
  • 160 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره فتح - آیه 24

وَهُوَ الَّذِى کَفَّ أَیْدِیَهُمْ عَنکُمْ وَأَیْدِیَکُمْ عَنْهُم بِبَطْنِ مَکَّةَ مِن بَعْدِ أَن أَظْفَرَکُمْ عَلَیْهِمْ وَکَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِیراً

ترجمه
و او کسى است که بعد از آنکه شما را (در حدیبیّه) بر آنان پیروز ساخت، در درون مکّه (نیز) دست آنان را از شما و دست شما را از آنان کوتاه کرد و خداوند به هر کارى که مى‏ کنید بیناست.

ظاهراً مقصود از دست کشیدن هر دو طرف از جنگ، همان صلح حدیبیّه است. زیرا مشرکان مکّه خود را آماده‏ جنگ کرده بودند و پیامبر اسلام‏ نیز از مسلمانان، بیعت وفادارى گرفته بود و هر دو طرف، دشمن سرسخت یکدیگر بودند.
در صلح حدیبیّه، خداوند از یک سو دست تجاوز مشرکان را قطع کرد و از سوى دیگر مؤمنان را از کشتن مشرکان بازداشت که این نیز به دو دلیل، در آن تاریخ نعمت بود: یکى حفظ قداست حرم و مکّه که نباید به دست مسلمانان هتک و ضایع شود و دیگرى آتش ‏بس ده‏ ساله‏اى بود که در قرارداد صلح آمد، و در این مدّت، جمع بسیارى به مسلمانان پیوستند، و به خاطر آنکه مسلمانان کسى از آنان را نکشته بودند، در سال بعد، عمره دسته ‏جمعى انجام دادند و سال بعد با شکوه و هیبت هرچه تمام ‏تر، مکّه را فتح کردند، که تمام اینها از برکات آن صلح بود.
اگر در حدیبیّه، جنگ و درگیرى رخ مى ‏داد و نفراتى از مشرکان کشته شده بودند، راه صلح، آتش بس و راه عمره در سال‏هاى بعد و راه حفظ و قداست مکّه و شاید راه فتح مکّه در آینده بسته شده بود، به همین دلیل، صلح حدیبیّه را فتح مبین و راه گشاى نفوذ با عزّت اسلام و زمینه ساز رشد سریع اسلام دانسته‏ اند.

پیام ها
1- سنّت خداوند در مورد لطف به مؤمنان، قطعى و حتمى است. «و لن تجد لسنّة اللّه تبدیلاً و هو الذى کفّ أیدیهم عنکم»
2- تمام پیروزى‏ها و پیشرفت‏ها، به تدبیر و اراده الهى است. «و هو الذى...»
3- امنیت و در امان ماندن از دشمن، آنهم در میان دشمن، نعمتى بزرگ است. «ببطن مکّة»
4- گاهى صلح، نشانه پیروزى است. «من بعد أن اظفرکم علیهم»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 4:57

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی