display result search
منو
تفسیر آیه 36 و 37 سوره غافر

تفسیر آیه 36 و 37 سوره غافر

  • 1 تعداد قطعات
  • 5 دقیقه مدت قطعه
  • 196 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره غافر - آیه 36 و 37

وَقَالَ فِرْعَوْنُ یَا هَامَانُ ابْنِ لِى صَرْحاً لَّعَلِّى أَبْلُغُ الْأَسْبَابَ‏

أَسْبَابَ السَّمَوَاتِ فَأَطَّلِعَ إِلَى‏ إِلَهِ مُوسَى‏ وَإِنِّى لَأَظُنُّهُ کَاذِباً وَ کَذَلِکَ زُیِّنَ لِفَرْعَوْنَ سُوءُ عَمَلِهِ وَصُدَّ عَنِ السَّبِیلِ وَمَا کَیْدُ فِرْعَوْنَ إِلَّا فِى تَبَابٍ‏

ترجمه
و فرعون گفت: «اى هامان! براى من بناى بلندى بساز، شاید به وسایلى دست یابم.
وسایلى که سبب (صعود به) آسمان‏ها باشد، تا از خداى موسى اطلاع یابم، همانا من او را دروغگو مى‏پندارم.» و این گونه براى فرعون کار زشتش زیبا جلوه داده شد و از راه حقّ بازماند و توطئه‏ فرعون جز به نابودى و زیان نمى‏ انجامد.


«صَرح» به معناى بناى بلندى است که از دور نمایان باشد و «تصریح» نیز به سخنى گویند که روشن باشد. «تباب» استمرار در خسارت است، چنانکه «تبت یدا ابى لهب» یعنى هلاکت ممتد و نابودى مطلق براى ابولهب باد.
موعظه ‏هاى مؤمن آل فرعون مفید واقع شد. فرعونى که شعار «اقتل موسى‏» سر مى‏ داد و مى‏ گفت من موسى را مى‏ کشم و هیچ کس جز نظر من نباید نظرى دهد، «ما اُریکم الاّ ما أرى‏» پس از تلاش‏هاى مؤمن آل فرعون به جاى کشتن موسى به فکر ساختن برج براى یافتن خداى موسى افتاد.


پیام ها
1- طاغوت‏ها همین که در میدان منطق مى ‏بازند، به کارهاى جنجالى دست مى‏ زنند. «ابن لى صرحاً...» (هدف از ساختن برج و رصدخانه، جنجال بود زیرا آخر آیه مى‏ فرماید: «کید فرعون»)
2- دنیاگرایان همه چیز را مادّى مى‏ پندارند. (فرعون، خدا را در آسمان‏ها و راه خداشناسى را تنها از راه حسّ و دیدن مى‏ پنداشت) «فاطّلع الى اله موسى»
3- شیوه‏ طاغوت‏ها، مردم فریبى و قدرت نمایى است. «ابن لى صرحاً»
4- تبلیغ و دعوت، بى‏ اثر نیست. (فرعون در آغاز تصمیم به قتل موسى گرفت. «ذرونى اقتل موسى» امّا با سخنان مؤمن آل فرعون، از قطع به گمان رسید. «لاظنه کاذباً»
5 - کافر همه را به کیش خود پندارد. (چون فرعون خودش ادعاى دروغ داشت و مى ‏گفت: من خداى شما هستم. «انا ربّکم الاعلى» موسى را نیز دروغگو مى‏ پنداشت). «لاظنه کاذبا»
6- یکى از شیوه‏ هاى شیطان، تزیین بدى‏ها براى انسان است. «زیّن لفرعون سوء عمله»
7- هر کس بدى خود را زیبا دید در ارزیابى منحرف مى‏ شود، به فکر تغییر روش نمى‏افتد و از راه حقّ محروم مى‏ شود. «زیّن... و صدّ عن السبیل»
8 - نگران نباشید، توطئه طاغوت‏ها عاقبت ندارد و جز به زیان آنها نمى‏ انجامد. «الاّ فى تباب»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 5:51

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی