display result search
منو
تفسیر آیه  39 سوره قصص

تفسیر آیه 39 سوره قصص

  • 1 تعداد قطعات
  • 2 دقیقه مدت قطعه
  • 193 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره قصص - آیه 39

وَاسْتَکْبَرَ هُوَ وَجُنُودُهُ فِى الْأَرْضِ بِغَیْرِ الْحَقِ‏ّ وَ ظَنُّواْ أَنَّهُمْ إِلَیْنَا لَا یُرْجَعُونَ

ترجمه
او (فرعون) و سپاهیانش به ناحقّ در زمین تکبّر ورزیدند و پنداشتند که آنان به سوى ما بازگردانده نمى‏شوند.


استکبار و مستکبر
* در طول تاریخ، افراد مغرور و متکبّرى بوده‏اند که خودشان را محور و مرکز همه چیز مى‏ پنداشتند. در این سوره فرعون مى ‏گوید: «ما علمتم لکم من اله غیرى» من جز خودم براى شما معبودى سراغ ندارم و هنگامى که ساحران به موسى ایمان آوردند گفت: «آمنتم به قبل أن آذن لکم» آیا بدون اجازه‏ى من به موسى ایمان آورده ‏اید.
فرعون توقّع دارد که هیچ کس بدون اجازه‏ى او، هیچ عقیده‏ اى نداشته باشد. امروز نیز فرعون‏ها، ابرقدرت‏هایى هستند که مى‏ خواهند خود را محور فرهنگ، سیاست، اقتصاد و صاحب اختیار جهان بدانند.
* مستکبران گاهى براى قدرت‏نمایى، فرد یا گروه یا کشورى را نابود مى‏کنند یا مورد لطف قرار مى ‏دهند. نظیر نمرود که به حضرت ابراهیم گفت: «اَنا اُحیى و اُمیت» حیات و مرگ این مردم به دست من است، هر که را بخواهم مى‏ کشم و هر که را بخواهم از زندان آزاد مى ‏کنم.
* مستکبران، گاهى زرق و برق و جلوه‏ هاى مادّى را به رخ مردم مى ‏کشند، همان‏گونه که فرعون مى‏گفت: «ألیس لى مُلک مصر و هذه الانهار تجرى من تحتى» آیا حکومت مصر از آنِ من نیست؟ آیا نمى‏بینید که این نهرها از زیر کاخ من جارى است؟
* مستکبران، گاهى با ارعاب، مردم را به تسلیم وادار مى ‏کنند. فرعون به ساحرانى که به موسى ایمان آوردند گفت: «لاُقطّعنّ أیدیکم و أرجُلکم من خلاف» من دست و پاى شما را بر خلاف یکدیگر قطع مى‏ کنم.
* مستکبران، گاهى با مانور وخودنمایى، مردم ساده‏لوح را فریفته‏ى خود مى ‏کنند. قارون به‏ گونه ‏اى در کوچه وبازار راه مى‏رفت که مردم دنیاپرست، آه از دل کشیده و مى‏گفتند: اى کاش براى ما نیز آنچه براى قارون است وجود داشت.
* مستکبران، گاهى با تطمیع مى‏ خواهند مغزها و فکرها را بخرند. چنانکه فرعون به ساحران گفت: اگر آبروى موسى را بریزید، من به شما پاداش بزرگى مى ‏دهم وشما را از مقرّبان دربارم قرار مى دهم.
* مستکبران، گاهى با سفرهاى خود دل‏ها را متزلزل مى‏کنند. قرآن مى‏فرماید: گردش کفّار در شهرها تورا مغرور نکند.
* مستکبران گاهى با تحقیر دیگران جنگ روانى به راه مى ‏اندازند و به طرفداران انبیا نسبت‏هاى ناروا مى‏ دهند و آنان را اراذل و اوباش مى‏خوانند.
* مستکبران، گاهى با ایجاد ساختمان‏هاى بلند و رفیع، دلربایى مى‏کنند. فرعون به وزیرش هامان گفت: برجى براى من بساز تا از آن بالا روم و خداى موسى را ببینم
واقعاً قرآن چقدر زنده است که خلق و خوى و رفتار و کردار زشت مستکبران را به گونه‏ اى ترسیم کرده که با زمان ما نیز قابل تطبیق است.


پیام ها
1- مردم از دین حاکمان پیروى مى‏کنند. «استکبر هو و جنوده»
2- معیار ستایش‏ ها و انتقادهاى قرآن، حقّ است. «بغیر الحقّ»
3- غفلت از گذرا بودن دنیا و گمان به جاودانگى، زمینه ‏ساز خوى استکبارى است. «وظنّوا أنّهم الینا لا یرجعون»
4- عدم اعتقاد و توجّه به معاد و حساب، زمینه‏ى شکل‏گیرى استکبار است. «لایرجعون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 2:28

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی