display result search
منو
تفسیر آیه 72 و 73 سوره طه

تفسیر آیه 72 و 73 سوره طه

  • 1 تعداد قطعات
  • 15 دقیقه مدت قطعه
  • 139 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره طه - آیه 72 و 73

قَالُواْ لَن نُّؤْثِرَکَ عَلَى‏ مَا جَآءَنَا مِنَ الْبَیِّنَاتِ وَالَّذِى فَطَرَنَا فَاقْضِ مَآ أَنتَ قَاضٍ إِنَّمَا تَقْضِى هَذِهِ الْحَیَاةَ الدُّنْیَآ
إِنَّآ آمَنَّا بِرَبِّنَا لِیَغْفِرَ لَنَا خَطَایَانَا وَمَآ أَکْرَهْتَنَا عَلَیْهِ مِنَ السِّحْرِ وَاللَّهُ خَیْرٌ وَأَبْقَى

ترجمه

(ساحرانى که ایمان آورده بودند به فرعون) گفتند: ما هرگز تو را بر کسى که ما را آفریده و بر آن معجزاتى‏ که براى ما آمده، ترجیح‏ نخواهیم داد. پس تو هر حکم و قضاوتى که مى خواهى بکن، تو فقط در این زندگانى دنیا حکم مى‏ کنى.
همانا ما به پروردگارمان ایمان آورده ‏ایم تا خطاهاى ما و آنچه را از سحر که بر آن وادارمان کردى بر ما ببخشد، و خداوند بهتر و پاینده‏ تر است.


«خطایا» جمع «خطیئه»، به گناهان عمدى گفته مى‏ شود.
جمله‏ «ما اکرهتنا علیه من السحر» یعنى ما از خداوند به خاطر خطاهایى که تو ما را بر آن مجبور کردى، استغفار مى ‏کنیم. و مراد از اکراه بر سحر، احضار ساحران و عمل سحر آنان است.
کسى که از جان خود در راه هدف الهى بگذرد، هر لحظه رشد بیشترى پیدا مى ‏کند. ساحران در این آیات، سه گونه تعبیر درباره‏ى خداوند آوردند: «الّذى فطرنا»، «آمنّا بربّنا»، «واللّه خیر و ابقى».
در حدیثى از امام صادق‏ (ع) مى‏ خوانیم: هرکس خود را از دیگران برتر بداند مستکبر است. پرسیدند: آیا افراد پاک که خود را بهتر از گناهکاران مى ‏دانند مستکبرند؟ امام ماجراى ایمان آوردن ساحران را بیان فرمود که انسان گاهى در چند لحظه تغییر فکر مى‏دهد، بنابراین خود را بهتر ندانید چون خبر از سرانجام و عاقبت ندارید. اکراه، اگر به نحوى باشد که اختیار انسان گرفته شود، عذرخواهى و استغفار ندارد. بنابراین استغفار ساحران از اکراه، نشان مى‏دهد که اکراه فرعون در حد سلب اختیار نبوده است.



پیام ها
1- انسان‏ها در عقیده و ایمان، آزاد و انتخاب گرند و با تهدید و تطمیع نمى‏توان باورهاى آنان را عوض کرد. «لاقطعنّ، لاصلبنّ... لن نؤثرک»
2- دشمنان را از خود مأیوس کنید. «لن نؤثرک»
3- ایمان، به انسان قدرت و جرأت مى ‏بخشد. آنان پس از ایمان آوردن گفتند: «لن نؤثرک»
4- ایمان، زمانى ارزش دارد که بر اساس منطق و بصیرت باشد. «لن نؤثرک على ماجاءنا من البیّنات»
5 - ابرقدرت‏ها در دید مؤمنین واقعى، حقیر و بى‏ارزشند. «لن نؤثرک»
6- نشانه‏ى ایمان واقعى، آمادگى براى فدا کردن تمام هستى در راه دفاع از ارزشهاى الهى است. «ما جاءنا من البینات... فاقض ما انت قاض»
7- کسى که ایمان ندارد، جذب هدیه طاغوت مى ‏شود، «ءَانّ لنا لاجراً» ولى مؤمن، همه چیز غیر از خدا را کوچک و بى‏ ارزش مى ‏داند. «انماتقضى هذه الحیوة الدنیا»
8 - اوّلین گام در عفو و بخشش الهى، ایمان به اوست. «امنّا بربنا لیغفر لنا»
9- سحر، گناه است و باید از آن توبه کرد. «لیغفرلنا خطایانا... من‏السحر»
10- طاغوت‏ها از تخصّص مردم سوء استفاده مى‏کنند. «مااکرهتنا علیه من السحر»
11- با دشمنان مقابله به مثل کنید. فرعون گفت: «لتعلمنّ ایّنا اشد عذاباً و ابقى»، ساحرانى که ایمان آورده بودند گفتند: «واللّه خیر و ابقى»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 15:03

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی