display result search
منو
اخلاق و تربیت در احادیث امام رضا علیه السلام

اخلاق و تربیت در احادیث امام رضا علیه السلام

  • 1 تعداد قطعات
  • 40 دقیقه مدت قطعه
  • 405 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام علی نظری منفرد با موضوع " اخلاق و تربیت در احادیث امام رضا علیه السلام"، سال 1395

یکی از مسائل مهم در اسلام، اخلاق است که تأکید بسیاری بر آن شده است. پیامبر (ص) فرمود: «من مبعوث شدم تا اخلاق پسندیده و خوب را تمام کنم.» و در حدیث دیگری فرمود: « بر شما باد اخلاق پسندیده، پروردگارم من را به آن امر کرده است.»
از نظر اهمیت، اخلاق در اسلام شاید مرتبه ی دوم را داشته باشد. اصول اعتقادات رتبه ی اول را دارا است. ابتدا بایستی انسان خود را از نظر عقائد و باورها اصلاح کند. آن باورهاست که زمینه ی اخلاق پسندیده را در انسان به وجود می آورد. اگر انسان باور به خدا داشته باشد، خُلق خوبی هم خواهد داشت. رتبه ی دوم به اخلاق اختصاص دارد. در قرآن کریم مکرر مشاهده می کنیم که مسئله ی تزکیه جایگاه بالایی دارد. از پیامبر (ص) پرسش شد که روز قیامت چه کسی به شما نزدیکتر است. ایشان فرمودند: « نزدیکترین شما فردای قیامت به من کسی است که اخلاق پسندیده ای داشته باشد.» علی (ع) می فرماید: «کسی که زبانش، زبان نرمی شد، مردم او را دوست می دارند و گزندش به مردم نمی رسد.» از امام رضا (ع) پرسش شد که بهترینِ بندگان خدا چه کسی است؟ ایشان فرمودند که بهترین بندگان خدا کسی است که چندین خصلت را داشته باشد: 1. کسی که کار خوب می کند، به خودش بشارت می دهد و از کار خوب خوشش می آید. 2. کسی که از لغزش هایش استغفار کند.
قرآن کریم پس از آن همه قسم می فرماید: «رستگار شد کسی که خودش را تزکیه کرد.» معنای تزکیه این است که انسان صفات ناپسند را از خودش بزداید و تطهیر کند و صفات پسندیده را سعی کند که کسب نماید. می دانید که صفات پسندیده ی اخلاقی اکتسابی است. اخلاق بد یک بیماری روحی و روانی در انسان است و بایستی درمان شود. انسانی که از انجام اعمال نیک خوشحال نمی شود و از انجام اعمال زشت غمگین نمی شود، انسان دلمرده است. انسان، ذاتاً دوستدار نیکی و زیبایی است، اما وقتی دلمرده می شود، دیگر زیبایی عمل نیک را به چشم خود درک نمی کند.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 40:33

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی