display result search
منو
تفسیر سوره توبه، جلسه دوازدهم

تفسیر سوره توبه، جلسه دوازدهم

  • 1 تعداد قطعات
  • 34 دقیقه مدت قطعه
  • 45 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام دکتر ناصر رفیعی با موضوع «تفسیر سوره توبه»، جلسه دوازدهم: غرور، سال 1403

پیامبر اعظم صلی‌الله علیه و آله در سال هشتم هجری با ده‌هزار نیرو مکه را بدون جنگ و خون‌ریزی فتح نمود.
پس از فتح مکه و اسلام‌آوردن مردمان این شهر، در اطراف مکه مشرکین سرسختی از قبیله هوازن و ثقیف، گفتند حتی اگر ابوسفیان هم مسلمان شده باشد، ما ایمان نمی‌آوریم و با مسلمانان می‌جنگیم.
10 هزار نیرو از مدینه و 2 هزار نیرو از مکه که تازه‌مسلمان شده بودند، رهسپار مبارزه با قبیله هوازن و ثقیف شدند؛ لذا غرور کثرت نیرو، مسلمانان را فراگرفت و این غرور کار دستشان داد و وقتی مسلمانان وارد شدند تیراندازان قبیله هوازن تمام 12 هزار مسلمان را پراکنده و فراری دادند و تنها تعداد اندکی از مسلمانان اعم از امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام همراه پیامبر ماندند.
حضرت عباس عموی پیامبر بعد از مشاهده این شکست، با ندایی قرا، گروه‌گروه مسلمانان را ندا زد و برگرداند، تا این که مسلمانان در حمله‌ای قوی مشرکین را شکست دادند.
غرور انسان را زمین می‌زند. پیامبر اعظم صلی‌الله علیه و آله در روایتی می‌فرمایند؛ مجنون انسانی است که به خود می‌بالد و مغرور است؛ در روایتی نیز آمده؛ غرور در دنیا انسان را مسکین و در آخرت جزء خسارت‌دیدگان قرار می‌دهد.
سه عامل باعث شکست در جنگ حنین شد که نخستین آن غرور بود؛ عامل دوم افراد تازه‌مسلمان و سست‌عنصری بود که سرآغاز شکل‌گیری موج فرار بودند؛ ترس از مرگ نیز عامل سومی بود که مقدمات شکست ابتدایی مسلمانان در جنگ حنین را فراهم ساخت.
نصرت یکی از سنت‌های بلاتردید الهی است. خداوند متعال در آیه 51 سوره غافر می‌فرمایند؛ «إِنَّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِینَ آمَنُوا فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَیَوْمَ یَقُومُ الْأَشْهَادُ»؛ بی‌تردید ما پیامبران خود و مؤمنان را در زندگی دنیا و روزی که گواهان [برای گواهی‌دادن] به پا ایستند، یاری می‌کنیم.
یکی از یاری‌های الهی ایجاد آرامش در میان مؤمنین و ترس در میان دشمن است و یا نشان‌دادن معجزه در کارزار مبارزه از دیگر فرازهای یاری ذات اقدس الهی است.
خداوند متعال گاهی با ارسال هزاران فرشته به یاری مؤمنین می‌شتابد. گاهی خداوند متعال با باطل سازی مکر کفار به یاری مؤمنین می‌شتابد.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 34:11

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخن