display result search
منو
ولی خدا در قرآن، جلسه اول

ولی خدا در قرآن، جلسه اول

  • 1 تعداد قطعات
  • 28 دقیقه مدت قطعه
  • 47 دریافت شده
سخنرانی آیت الله محمدعلی جاودان با موضوع «ولی خدا در قرآن»، جلسه اول، سال 1392

امام شخصیتی است که سه نسبت دارد. یک نسبت با خدای متعال دارد. یک نسبت با پیامبر دارد. یک نسبت با مردم دارد. حالا هنوز در بحث نسبت با خدای متعال هستیم.
امام خلیفه خداست. این یک نسبت است. نسبت دوم این است که ولی خداست. معانی مختلفی که ولیّ در قرآن دارد. یک معنای ولیّ در آیه 6 سوره مبارکه انشقاق می فرماید: یا أیُّها الإنسانُ إنَّـکَ کادِحٌ إلى رَبـِّکَ کـَدْحًا فَمُلاقیهِ در این آیه از یک سفر و یک حرکت انسان صحبت می شود. این سفر و حرکت، سفر و حرکتی است که شما چه بخواهی و چه نخواهی خواهی رفت و داری و گرفتار آن هستی و دست از تو برنمی دارد. خواب باشی، هست. بیدار باشی، هست. حواست جمع باشد، هست. حواست جمع نباشد و یا اصلا همه چیز را منکر باشی هم باز هست. انسان یک حرکتی دارد. خلقت انسان تا پایانش یک حرکت است.
ظاهرا هم انسان یک چیزهایی می فهمد. یک روزی به اندازه یک دانه سلول بوده و یک روزی مثلا شده صد هزار سلول. یک روز هیچ چیز بلد نبود و یک روزی خیلی چیزها بلد است. یک روزی اخلاقش بد بود و حالا اخلاقش خوب شده.اخلاقش خوب بوده و حالا اخلاقش بد شده و ... انسان انواعی از حرکت را در خودش احساس می کند و اگر توجه داشته باشد می بیند. آیا این همان هاست یا یک چیز دیگری است؟ در هر صورت قرآن دارد می فرماید: إنَّـکَ کادِحٌ کادح یعنی حرکت می کنی و این حرکت یک حرکت و سفر با مشقت است. از کجا؟ نگفته اند از کجا. اما آخرش را گفته اند.این راهی که تو می روی و سفری که داری و حتما هم داری و همراه با مشقت است، پایانش ربّ تو است. إنَّـکَ کادِحٌ إلى رَبـِّکَ تا نزد ربت می روی.فَمُلاقیهِ.
ربت را ملاقات می کنی. از آن روزی که به وجود آمدی، داری حرکت می کنی تا روزی که نزد ربّت برسی.حالا اینها اصلا یعنی چه؟ ما اصلا معنای این حرف ها را نمی فهمیم. خب حالا یک روزی می فهمیم. یا أیُّها الإنسانُ إنَّـکَ کادِحٌ إلى رَبـِّکَ کـَدْحًا فَمُلاقیهِ پس او را ملاقات خواهی کرد. معنای این ملاقات چیست؟ یک معنایش این است که شما به سوی ربّت حرکت می کنی و ربّت را ملاقات می کنی. یک معنایش ممکن است این باشد و یک معنایش هم این است که آن رنج و زحمتی که در طول این حرکت کشیده ای را ملاقات می کنی. تمام آنچه که در زندگی شما اتفاق افتاده، آن حرکت شما بوده. هرچه اتفاق افتاده. مثال عرض کردیم حتی خواب. خواب شما هم بخشی از این حرکت بوده. یک روز این حرکت را ملاقات خواهی کرد.این را مکرر و مفصل در قرآن کریم داریم. مثلا در آیه 6 سوره مبارکه زلزله می فرماید: یَوْمَئِذٍ یَصْدُرُ النـّاسُ أشْتاتاً لِیُرَوْا أعْمالـَهُمْ مردم دسته دسته خواهند شد و دسته دسته به آنجا می آیند برای اینکه اعمال خودشان را ببینند. بعد هم دو دسته است. اگر اعمال بد باشد حتی به وزن یک ذره باشد، مشاهده خواهند کرد و اگر اعمال خوب باشد، ولو به وزن یک ذره باشد، مشاهده خواهند کرد. پس ما در آینده یک ملاقات با عمل داریم. بعد هم می گویند این اعمالت برای خودت. تمام سرمایه عالم آخرت شما همان اعمالی است که انجام داده ای. می دهند دست خودت. اگر خوب بوده، خب خوب می بینی و اگربد بوده، بد می بینی. این یک فرض بود. فرض دوم که اول عرض کردیم این بود که تو به سوی ربّت حرکت می کنی و ربّت را ملاقات می کنی. این که ربّت را ملاقات می کنی به معنای قیامت است. قیامت روزی است که می گویند یَومَ لِقاء الله. روز لقاء الهی است. احتمالا این را گفته ایم و بحثش را کرده ایم. شاید دوباره اشاره کنم. در هر صورت تمام عمر انسان یک سیر است.عرض کردیم ولو اینکه خودش نخواهد. ولو اینکه منکر همه چیز باشد. ولو اینکه همیشه خواب باشد، آن سیر برقرار است.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 28:17

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی