display result search
منو
جامعه امروز نیازمند یادگیری مکتب سلیمانی است

جامعه امروز نیازمند یادگیری مکتب سلیمانی است

  • 1 تعداد قطعات
  • 34 دقیقه مدت قطعه
  • 133 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام سید حسین حسینی قمی با موضوع «جامعه امروز نیازمند یادگیری مکتب سلیمانی است»، سال 1401

امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام، 6 ویژگی مالک‌اشتر در نامه 38 نهج‌البلاغه را بیان می فرمایند. امیرالمؤمنین به مردم مصر نامه ای نوشتند و فرمودند شخصی را برای شما به‌عنوان والی و استاندار فرستادم که نخست بنده‌ای از بندگان خداوند متعال است.
حضرت علی(ع) پیش از اشاره به شجاعت و دیگر ویژگی‌های مالک‌اشتر، به مقالم بالای عبودیت ذات اقدس الهی متذکر می‌شوند. امام(ع) در فرازهایی از نامه و در معرفی مالک‌اشتر می‌فرمایند؛ «فَقَدْ بَعَثْتُ إِلَیْکُمْ عَبْداً مِنْ عِبَادِ اللَّهِ، لَا یَنَامُ أَیَّامَ الْخَوْفِ وَ لَا یَنْکُلُ عَنِ الْأَعْدَاءِ سَاعَاتِ الرَّوْعِ أَشَدَّ عَلَى الْفُجَّارِ مِنْ حَرِیقِ النَّارِ، وَ هُوَ مَالِکُ بْنُ الْحَارِثِ أَخُو مَذْحِجٍ »
بیداری در روز بیداری‌ها، هوشیاری در روز خطر هجوم دشمن و ایستادگی در مقابل صف بی‌شمار دشمن از ویژگی‌های بارز مالک‌اشتر در نگاه مولی الموحدین علی علیه اسلام است. امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام می‌فرمایند، مالک بن حارث از شعله آتش بر دشمن شعله‌ورتر است. پس سخنان خود را بشنوید و از او اطاعت کنید.
حضرت با این که می‌فرمایند، مالک جز حق نمی‌گوید ولی بر اطاعت از مالک در محدوده حق تأکید می‌کنند. این نکته مهمی است که انسان مؤمن در مواجهه با غیر از معصوم تا جایی اطاعت می‌کند که سخنش مطابق با حق باشد.
در نگاه امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام، مالک‌اشتر شمشیر الهی است که هرگز کُند نمی‌شود. حضرت در این نامه بر لزوم تبعیت از فرمان مالک‌اشتر تأکید نموده می‌فرمایند، هر قدمی که مالک برمی‌دارد، قدم من و امر او امر من است.
مالک‌اشتر شخصیتی است که امیرالمؤمنین با آن بر مردم مصر منت می‌گذارند. امام علی علیه‌السلام همچون؛ تعابیر قرآنی «أَشِدَّاء عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاء بَیْنَهُمْ» مالک‌اشتر را خیرخواه سرزمین مصر و سخت‌گیر در مقابل دشمنان معرفی می‌کنند.
یکی از جنایات معاویه این بود که جمع زیادی از یاران حضرت را ترور می‌کرد؛ این رویکرد خفت‌بار و ذلیلانه دشمنان اسلام در مقابل سردار رشید انقلاب اسلامی حاج قاسم سلیمانی نیز اجرا شد و دشمنی که نتوانست در میدان نبرد با حاج قاسم بجنگد دست به ترور ذلیلانه این شخصیت والامقام زد.
حضرت در حکمت 443 نهج‌البلاغه بر عدم درک شخصیت مالک اشاره می‌کنند و می‌فرمایند؛ «مَالِکٌ وَ مَا مَالِکٌ! وَ آللّهِ لَوْ کَانَ جَبَلاً لَکَانَ فِنْداً، وَ لَوْ کَانَ حَجَراً لَکَانَ صَلْداً، لاَیَرْتَقِیهِ آلْحَافِرُ، وَ لاَ یُوفِی عَلَیْهِ الطَّائِرُ» مالک، اما چه مالکى! به خدا سوگند اگر کوه بود یکتا بود و اگر سنگ بود سرسخت و محکم بود. هیچ مرکبى نمی‌توانست از کوهسار وجودش بالا رود و هیچ پرنده‌ای به قله آن راه نمی‌یافت.
انسان می‌تواند به جایی برسد که ولی خدا، حجت الهی و امیرمؤمنان(ع) درباره او بفرمایند، «لاَ أَرَی مِثْلَهُ بَعْدَهُ أَبَداً» دیگر هیچ کسی برای من مالک نخواهد شد مرگت عالمی را تکان خواهد داد و عالمی از دشمنان شاد می‌شوند و بر مثل مالک باید گریه کنندگان گریه کنند.
امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در نامه 13 نهج‌البلاغه به دو تن از فرماندهان لشکرش می‌فرمایند؛ مالک‌اشتر را سپر لشکر قرار دهید زیرا مالک کسى است که نه در کار سستى می‌کند و نه خطا و نه آنجا که باید درنگ کند، شتاب می‌ورزد و نه آنجا که باید شتاب ورزد، درنگ می‌کند.
در برخی از منابع روایی امیرالمؤمنین علی علیه اسلام جایگاه مالک‌اشتر نسبت به خود را همچون جایگاه خود نسبت به نبی مکرم اسلام(ص) ذکر می‌کنند. مالک‌اشتر در جنگ جمل و در روزی که برخی از اصحاب رسول‌الله همچون طلحه و زبیر راه را گم کردند و در برابر ولی خدا ایستادند، خطاب به امیرالمؤمنین عرضه می‌دارند، شمشیرهای ما آماده خدمت به وصی رسول‌الله(ص) است که نسبت به همه فضیلت بالاتری دارد.
عالم اهل‌سنت ابن ابی‌الحدید در ذیل نامه 13 نهج‌البلاغه در قبال مالک‌اشتر می‌گوید؛ مالک‌اشتر شجاع، اهل میدان نبرد و اهل جود و سخاوت بود، آنجایی که باید نرم می‌بود نرم و آنجایی که باید تند می‌بود تند می‌شد.
مالک‌اشتر شخصیتی بود که تا زنده بودند، حیات وجودشان شکست‌های لشکر شامیان را به دنبال داشت و وقتی هم به شهادت رسیدن باعث شکست عراق شد. وقتی خبر شهادت و ترور مالک‌اشتر را به معاویه دادند، گفت علی دودست داشت که یک‌دست آن یعنی عمار یاسر را در صفین و امروز هم با ترور مالک‌اشتر دست دیگر علی(ع) را قطع کردیم.
اگر مشمول رحمت الهی شویم و قدرت باعظمت پروردگار را با خود همراه سازیم، پایان کارمان در دنیا به شهادت ختم خواهد شد.
علمای تراز اسلام علی‌رغم تمام خدمات و عظمت وجودی در مسیر کسب فیض شهادت قدم برداشته حسرت باب شهادت را می‌کشیدند. امام علی علیه‌السلام می‌فرمایند؛ «إنَّ الجِهادَ بابٌ مِن أبوابِ الجَنَّةِ فَتَحَهُ اللَّهُ لِخاصَّةِ أولیائِهِ»، جهاد دری از در‌های بهشت است که خداوند آن را بر روی اولیای خاص خود گشوده است.
سردار حاج قاسم سلیمانی والاترین مصداق مالک‌اشتر در عصر حاضر است که شمشیر حمایل کرده برای دفاع از آرمان‌های اسلام داشت و در این مسیر ذره‌ای تردید در دل نداشت.
جامعه امروز نیازمند یادگیری مکتب سلیمانی است. اخلاص مهم‌ترین ویژگی آراستگی به شخصیتی مکتب ساز است که همواره خود را سرباز اسلام و ملت می‌نامید؛ جلال و تأثیرگذاری حاج قاسم دشمن را وادار به ترور ناجوانمردانه کرد.
عشق و علاقه حاج قاسم به سرباز مخلص دفاع مقدس که خود را حسین فرزند غلامحسین می‌نامد. بسیاری از شهدای اسلام و انقلاب در دوران دفاع مقدس و در سنین جوانی به مقاماتی رسیدند که خیلی از علما در سن پیری و با رنج فراوان بدان دست می‌یافتند.
گستره معنویت و اخلاص و اراده سردار سلیمانی به صدیقه طاهره فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها و باور عمیق حاج قاسم به وعده الهی از دیگر ویژگی های سردار سلیمانی است. سردار سلیمانی با تمام عظمت و بزرگی که در جهان داشت، وقتی خدمت مادرشان می‌رسید، بر پای مادر می‌افتاد و پایش را بوسه می‌زد.
سردار سلیمانی سرباز به تمام معنای نظام و ولایت بود و در مباحث سیاسی هیچگاه خود را درگیر حزب‌بازی و جناح‌های سیاسی نکرد و همواره زیر پرچم انقلاب اسلامی ستون خیمه نظام و ولایت بود.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 34:29

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی