display result search
منو
تفسیر سوره ی حجرات، جلسه دهم

تفسیر سوره ی حجرات، جلسه دهم

  • 1 تعداد قطعات
  • 31 دقیقه مدت قطعه
  • 155 دریافت شده
سخنرانی آیت الله سید محمدمهدی میرباقری با موضوع "تفسیر سوره ی حجرات"، جلسه دهم، سال 1399

خدای متعال یک هشداری به مومنین داده، البته مومن در این سوره در مقابل اعرابی است. آن هشدار هم این است که گویا یک جریانی در داخل امت اسلامی شکل گرفته که می خواهد تقدم بر رسول خدا پیدا کند و اگر حضرت یک برنامه ای برای امت و هدایت عالم دارند، می خواهد بر حضرت پیش دستی کند و این طرح را به هم بریزد.

در مقابل نباء و خبری که حضرت از عالم غیب آوردند تا آن را در عالم منتشر کنند و با این خبر راه را باز کنند، جریانی است که رفعت صوت دارد و می خواهد صدای خودش غالب بر این صدا بشود. این جریان در مقابل حضرت جهر بالقول دارد و گویا می خواهد القاء بکند که حرفهای حضرت ناقص است و نیاز به تتمیم دارد، برای همین می گوید ما آمده ایم تا این حرف ها را اضافه و تکمیل کنیم! پس این ها یک چنین شأنی برای خودشان قائل اند و می خواهند خلاء های کلام حضرت را پر کنند.

خداوند یک جمع و جامعه ای را به ما معرفی می کند که اینها تقوای قلب داشته و در مقابل حضرت غض صوت دارند، لذا اینها حامل خبر حضرت و حجره نشین های ایشان هستند. خداوند در مقابل اینها یک جمعی را معرفی می کند که گویا اعرابی اند و هجرت نکرده اند، اینها حجره نشین نشده اند، دل به کلام حضرت نسپرده اند و تسلیم نشده اند، بلکه دین را یک دستی گرفته اند، یعنی دیر می آیند و می خواهند با سر و صدا از بیرون حجرات حرفشان را برسانند و دین را بگیرند و بروند. قرآن می فرماید: «اگر جزء این دسته هم بودید که هنوز هجرت نکردید و اهل حجره نشدید، لااقل باید صبوری کنید تا نوبت به شما برسد و حضرت بیرون بیایند و آنچه شایسته و لایق شماست، به شما بگویند.»

یک فاسقی است که خبری می آورد و شما در مقابل این خبر باید مراقبه کنید. مراقبه تان هم این است که تبین کنید، یعنی بروید و بگردید و تحقیق کنید تا مطلب آشکار بشود. خدای متعال یک فطرت توحیدی به ما داده

خبرها مختلف اند و سطوح مختلفی دارند، ولی در همه خبرها یک دعوت به پرستش وجود دارد، یعنی خبر می خواهد ما را به یک کاری وادار کند و یک دلدادگی و خوف و امیدی در ما ایجاد کند. حتی یک کودک وقتی خبر می آورد و به بچه های هم سن و سال خودش خبر می دهد که پدر من برای من فلان چیز را خریده، خوب که دقت کنید می بینید که می خواهد آنها را تحقیر و شرافت خودش را تثبیت کند. یک طفل است ولی در خبرش یک کاری را دارد دنبال می کند، منتها گاهی اوقات این غرض ناخودآگاه است. گاهی اوقات هم نه، وقتی کسی خبری می دهد می فهمد دارد چه کار می کند و خیلی آگاهانه می خواهد در مردم بیم و امید ایجاد کند و آنها را زیر برنامه و تحت فرمان خودش ببرد تا او را بپرستند، مگر پرستش چیست؟ اگر انسان ترسید و امید به یک جایی پیدا کرد و بعد تحت فرمان او قرار گرفت و مطابق برنامه او عمل کرد، این پرستش است دیگر.
پس خبر دعوت به پرستش است، هم خبر نبی اکرم و هم خبر شیطان، هم شیطان جنی حضرت و هم شیطان انسی ایشان. این که حضرت فرمود من در رویای صادقه دیدم که بنی تیم و بنی عدی و دیگران بر منبر من بالا می روند و مردم را به قهقرا بر می گردانند، همین است. یعنی دعوت به پرستش به دنیا می کنند چون خبر خالی از پرستش نیست. پس ما باید حواسمان باشد که وقتی در مقابل خبر موضع می گیریم، بدانیم که این خبر دارد ما را به پرستش دعوت می کند. اینکه خبر می خواهد صرفا واقعه ای برای ما مکتشف بشود، جزء شوخی های عالم است. یک طفل هم وقتی خبر می دهد می خواهد یک کاری بکند، لذا یک جوری خبر را می چیند که ان خبر اثر خاص می گذارد. پس یکی دیگر از بحث ها سیاست تنظیم خبر است، یعنی خبر را یک جوری تنظیم می کند که آن مقصدش را محقق بکند.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 31:57

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی