display result search
منو
تفسیر سوره ی حجرات، جلسه چهارم

تفسیر سوره ی حجرات، جلسه چهارم

  • 1 تعداد قطعات
  • 29 دقیقه مدت قطعه
  • 127 دریافت شده
سخنرانی آیت الله سید محمدمهدی میرباقری با موضوع "تفسیر سوره ی حجرات"، جلسه چهارم، سال 1399

شاید مومن در این سوره در مقابل اعرابی است. می فرماید: «صدایتان را بالاتر از صدای پیامبر رفعت ندهید و جهر به قول برای رسول خدا نداشته باشید آنچنان که بعضی از شما برای بعض دیگر جهر بالقول دارید.» این جهر بالقول هم یعنی کانه صدایتان نباید در مقابل حضرت جوهره داشته باشد، «که اگر این کار را کردید آن وقت اعمالتان حبط می شود بدون این که توجه داشته باشید.» پس با توجه به آیه پیداست که مومن هستند و برای عملشان زحمت کشیدند.

اما درباره این رفعت صوت و جهر بالقول، یک معنا و شأن نزولی را بعضی مفسرین گفته اند و آن این است که محضر حضرت می آمدند و بلندتر از ایشان حرف می زدند، یعنی مراعات مجلس حضرت را نمی کردند و اخلاق و ادب برخورد با ایشان را رعایت نمی کردند. قرآن می فرماید: اینجا محضر حضرت رسول است، شأن ایشان را درک کنید و صدایتان را بلند نکنید. اینها با همدیگر بلند حرف می زدند و جهر بالقول داشتند و با نبی اکرم هم همانطور سخن می گفتند. برای همین قرآن به آنها تذکر داده و می فرماید: پیامبر یکی از شما نیست! درست است که ایشان بین شماست و لباس بشر پوشیده ولی در مقامی است که جبرئیل و میکائیل تحت فرمان او هستند.این پیامبر، رسول خداست و رسالت دارد، همچنین خبری دارد و نبی هم هست. به تعبیر دیگر رسول می خواهد این خبر را در عالم محقق کرده و با این خبر آن را به جلو ببرد. یعنی اگر خبر توحید به ایشان رسیده، می خواهد ما هم خبر توحید را دریافت کنیم. لذا این نبأ وقتی می خواهد به عالم برسد نیاز به یک صوت و قولی دارد. حضرت می خواهد در عالم یک صدایی بلند کند و هیچ صدایی بالای صدای ایشان نباید باشد. این صدا که از خود حضرت نیست، حضرت نبی است و کانه خبر الهی در وجود ایشان بازتاب پیدا کرده است. پس این خبر که به عالم می رسد طنین نبأ خداست و صوت حضرت در عالم آن خبر بزرگ را طنین انداز می کند. ما دو نوع خبر بیشتر نداریم، یکی خبر توحید است و دیگری خبر دنیاپرستی. هیچ خبر دیگری غیر از این دو نیست. یک خبر این است که لا اله الا الله، یک خبر هم این است که دنبال لذات دنیا و کامجویی باشید و خوش بگذرانید. خداوند می فرماید شما مسلمان ها صدایتان را بالا نبرید. ممکن است یک جایی من صدایی ندارم ولی صدای من طنین صدای یک فاسقی است که او صدایش را بلند کرده است، مثل اینکه من حرف او را در دانشگاه تدریس می کنم یا سخن او را در جامعه منتشر می کنم. اینجا من هم دارم رفعت صوت پیدا می کنم. اصلاً یکی از کارهایی که جریان نفاق در دنیای اسلام کرده این است که آمده و طبقه مرجع موازی را در مقابل نبی اکرم درست کرده است، در حالی که هیچ کسی طبقه موازی نیست و همه صوت ها باید دون صوت این پیامبر باشند. رفعت صوت آنجایی است که حضرت خبری دارند و طنین نبأ و خبرشان در عالم طنین انداز است، اما یک کسی می خواهد خبر خودش خبر اول باشد و با نبأ حضرت رقابت کرده و خبر ایشان را ذیل خبر خودش قرار بدهد، طوری که آن صدا شنیده نشود و فقط دعوت او شنیده شود.

جهر بالقول هم شاید معنایش این است که فکر کند او هم صاحب خبری است و خبری دارد که دست رسول نیست، پس یک جریانی است که می خواهد خبر خودش را بالا دست خبر حضرت مطرح کند، یا اینکه می خواهد با خبر خودش پرده ای از چشم حضرت بردارد و غیبی را برای حضرت آشکار کند! البته احدی اینطور نیست و تمام غیب عالم در اختیار این پیامبر است. مومن ابتدائا این کار را نمی کند بلکه آن کسانی که این کار را می کنند، همان جریان اعرابی ها و جریان نفاق هستند که خبر فاسد می آورند. آنها می خواهند امت حضرت را از ایشان جدا کنند تا صدای حضرت گم بشود. برای همین خداوند هشداری به مومنین می دهد و می فرماید در صورت همراهی با آن جریات، بدون این که متوجه باشید تمام اعمالتان را از دستتان می رود.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 29:48

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی