display result search
منو
مفهوم و ضرورت انقلاب فرهنگی از نظر قرآن و حدیث

مفهوم و ضرورت انقلاب فرهنگی از نظر قرآن و حدیث

  • 1 تعداد قطعات
  • 27 دقیقه مدت قطعه
  • 219 دریافت شده
سخنرانی شهید دکتر محمد جواد باهنر با موضوع مفهوم و ضرورت انقلاب فرهنگی از نظر قرآن و حدیث

آنچه را که به عنوان مفهوم انقلاب فرهنگی در اسلام عنوان می‌کنیم مستند است به متون و منابع اصیل اسلامی.
رابطه آموزش فرهنگی و دانشگاهی با انقلاب از آیه شریفه 164 سوره آل عمران به خوبی روشن است. در آیه 164 سوره آل عمران می خوانیم لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُبِینٍ‌. خداوند برمومنین منت گذاشت، محبت کرد نعمت نسبت به آنها ارزانی داشت هنگامی که پیام آور و رسولی از بین خود آنها برانگیخت.
در اینجا کلمه بعثت است و بعث. حرکت است و نهضت. به دنبال این بعث و به دنبال این حرکت و به دنبال این موجی که دگرگون کرد نظام جامعه را. نظام فکری، نظام فلسفی، نظام اجتماعی، نظام حکومتی نظام جامعه را. به دنبال بعث، کار پیغمبر این بود که آیات خدا را بر آنان بخواند و آنها را تزکیه کند و به آنها کتاب و حکمت تعلیم کند.
یعنی مسئله تلاوت، مسئله تزکیه و تعلیم، به دنبال بعث است. یک حرکت انقلابی بدون دگرگونی فرهنگی و بدون دگرگونی در مسئله تعلیم و تربیت معنا ندارد. تحقق نمی پذیرد.
موج بعث متوجه شکافتن و در هم ریختن آن ضلال و گمراهی و تاریکی است و آن ظلمتی است که به عنوان عصر جاهلیت معروف بود. یعنی قبل از انقلاب اسلامی، قبل از آن که پیغمبر اکرم این رسالت بزرگ جهانی را پیدا کند، عصر را عصر جاهلیت می نامیم چون نظام فکری و نظام فرهنگی و اجتماعی بر بنیانی است که حاصلی جز جهل و ظلمت ندارد.
شاید با همه روایات و آیاتی که از دیرباز درباره نقش علم در اسلام شنیده و خوانده ایم احتیاج به آن نباشد که ما شواهد متعددی را بیان بکنیم. به عنوان نمونه روایتی را عرض می کنم.
پیامبر می فرماید جستن علم برای هر مرد و زن مسلمان فریضه است.
خدا پژوهشگران دانش را دوست دارد.
امام علی علیه السلام می فرماید آن کس که برای جستن علم و بارور شدن معلومات و اندیشه اش حرکت کرده مانند کسی است که در راه خدا مجاهده می کند.
امام صادق علیه السلام می فرماید جستجوی علم در هر حالی فریضه است. پیری و جوانی نمی شناسد و زمان نمی طلبد.
مسئله علم مسئله ای است همگانی و همیشگی و اصلا مرز ندارد. لذا امام خمینی در پیام نهضت سوادآموزی فرمودند تمام کشور را مدرسه کنید.
حالا چگونه علمی لازم است که آموخته شود و تعلیم داده شود؟
باید جو آموزش، مسائل، هدف ها و... محتوا و هدف هایی باشد که حاصلش ایجاد یک نظام اجتماعی اسلامی و فرهنگ به تمام معنای اسلامی در جامعه باشد.
علمی که از همه اولی است آن است که نتیجه اش عمل صالح باشد. عملی که بارور باشد، عملی که مثمر باشد. عملی که برای حیات جامعه و... مفید باشد.
حوزه علم اسلامی محدود به یک رشته های خاص نیست. بلکه حوزه بازی است که هرگونه آگاهی لازم برای اداره جامعه را شامل می شود.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 27:37

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی