display result search
منو
لذت مناجات(شرح مناجات خمس عشر)، جلسه پنجم

لذت مناجات(شرح مناجات خمس عشر)، جلسه پنجم

  • 1 تعداد قطعات
  • 39 دقیقه مدت قطعه
  • 51 دریافت شده
سخنرانی آیت الله محمدتقی مصباح یزدی با موضوع «لذت مناجات»، جلسه پنجم، سال 1386



برای این که انسان انگیزه قوی‏‌ای برای توبه پیدا کند، باید از یک طرف درباره زیان‏‌های گناه فکر کند و از طرف دیگر، بداند همه این خسارت‏ها و زیان‏ها با «توبه» جبران می‌‏شود و در این میان، عقل انسان اقتضاء می‏‌کند فرصت را غنیمت شمارد و زودتر اقدام نماید. اما گاهی انسان با این که علم به ضرر چیزی دارد، باز اراده ترک آن را پیدا نمی‏‌کند. یک دسته از عواملی که موجب این امر می‌‏شود یک سلسله وسوسه‌‏های شیطانی است که موجب ایجاد شبهه‏‌ها و تسویل‏‌هایی برای انسان می‏‌شود و نمی‏‌گذارد که دانسته‏‌های انسان اثر گذار باشد. عامل دیگر، ضعف اراده است که سبب سستی انسان می‏‌شود. در این جلسه به اندازه‏ای که خدای متعال توفیق بدهد به شبهاتی که موجب وسوسه شیطان می‏شود اشاره می‏‌گردد و هم چنین راه‏‌های جبران ضعف اراده نیز بیان می‏شود.
یکی از شبهاتی که باعث می‌‏شود که آن علم و یقینی که آدمی به ضرر دارد، کارایی نداشته باشد، این است که: آنچه در انسان قبل از این که رشد و تکاملِ انسانی پیدا کند، بیشتر تأثیر دارد حسیّات است. از این‏رو، اگر یک نفع آنی و یک نفع بزرگتری امّا با فاصله، برایمان میسّر باشد، لذت آنی را ترجیح می‌‏دهیم. این اصل، طبیعت آدمیزاد است و تا تکامل عقلانی و تربیت دینی صحیح پیدا نکند، کمابیش تحت تأثیر این عامل شیطانی باقی می‌‏ماند. ولی گاهی شیطان علاوه بر این طبیعت انسانی، شبهاتی را هم به انسان القاء می‏‌کند. برای مثال می‌‏گوید: کارگر برای چند دقیقه استراحت، از صبح تا شب زحمت می‏‌کشد، عرق می‌‏ریزد و دردها را تحمل می‏‌کند. پس، آن استراحت در مقابل آن زحمت‏‌های طولانی می‌‏ارزد. این لذّت گناه هم در مقابل عذاب‏‌های آن ارزش دارد. این وسوسه شیطان است. ایمان انسان ضعیف است که نمی‏‌داند، آن زیان بی نهایتی که بر گناه مترتب می‌‏شود چه نسبتی با این لذت محدود دارد.
باید گفت: بعد از تلاش‏‌های روزانه، لذتی که از غذا خوردن می‌‏برید چقدر است؟ آیا بیشتر از نیم ساعت است؟ چه طور حاضرید هشت ساعت زحمت بکشید تا نیم ساعت لذت ببرید ولی حاضر نیستید، سختی گذشت از لذّت مادّی را به خاطر یک لذّت طولانی تحمّل کنید، آن هم لذّتی که با لذت‏‌های دنیوی قابل مقایسه نیست. برای علاج این شبهه انسان باید درباره اهمیت نعمت‏‌های اخروی و شدت عذاب‏های اخروی بیشتر مطالعه کند و ببیند آیا لذت‏ها و عذاب‏‌های دنیا و آخرت با هم قابل مقایسه هستند؟!

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 39:04

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی