display result search
منو
ویژگی کلام خوب از منظر قرآن و روایات

ویژگی کلام خوب از منظر قرآن و روایات

  • 1 تعداد قطعات
  • 34 دقیقه مدت قطعه
  • 79 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام دکتر ناصر رفیعی با موضوع «ویژگی کلام خوب از منظر قرآن و روایات»، سال 1403

یکی از امور مهم در زندگی ما که به آن مبتلا هستیم مسئله گناهان صادر شده از زبان است چرا که این گناه دچار فراوانی و تنوع و بدون هزینه است به همین خاطر انسان بیشتر در معرض این معصیت است. در آیات و روایات بر روی کنترل زبان بسیار سفارش شده است چراکه از زبان معاصی مختلفی صادر می‌شود و این معاصی در دسترس عموم مردم است و یکی از گرفتاری‌های انسان در حوزه اخلاق، گرفتاری‌های صادر شده از زبان است. زبان در حقیقت کلید تمامی خیر و شر است به همین خاطر تأکید شده است انسان کم‌حرف باشد چرا که سکوت بابی از باب‌های حکمت است. سخن و کلام خوب دارای ویژگی‌های خاصی است که در قرآن کریم این ویژگی‌ها ذکر شده است که اولین صفت کلام خوب آگاهانه سخن گفتن است و این در مقابل کلام جاهلانه است.
دومین صفت کلام خوب این است که کلام باید قوی و دارای بنیان محکم و دارای استدلال باشد. اگر کسی محکم و مستدل حرف بزند سایر اعمالش نیز محکم خواهد بود چرا که انتخاب کلام مستدل و محکم می‌تواند راه‌گشای بسیاری از امور باشد. شکننده نبودن سخن ویژگی سوم یک کلام خوب است و باید به‌گونه‌ای باشد که سخن تحقیرکننده و دارای شماتت و ملامت نباشد که این مسئله در امور تربیتی بسیار مهم است. داشتن عدالت در اظهارنظرها ویژگی چهارم کلام خوب و متناسب با دستور الهی است که این مسئله در اظهارنظرهای سیاسی و اجتماعی بسیار نقش‌آفرین است. انطباق سخن همراه با عمل، ویژگی پنجم کلام خوب در قرآن کریم است به همین خاطر انسان باید گفتار و رفتارش متناقض نباشد.
پاکیزه سخن‌گفتن ششمین صفت یک کلام خوب است چرا که اهل بهشت با همدیگر پاکیزه سخن می‌گویند. هفتمین صفت کلام خوب، کریمانه سخن‌گفتن با والدین و بزرگان است که باید جوانان به این مسئله اهتمام جدید داشته باشند. رسا سخن‌گفتن و دوری از ابهام و کنایه هشتمین صفت یک کلام خوب است.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 34:49

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی