display result search
منو
تفسیر آیه 14 سوره آل عمران

تفسیر آیه 14 سوره آل عمران

  • 1 تعداد قطعات
  • 9 دقیقه مدت قطعه
  • 915 دریافت شده
سخنرانی حجت‌ الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره آل عمران آیه 14

زُیِّنَ لِّلنَّاسِ حُبُّ الْشَّهَوَتِ مِنَ الْنِّسَآءِ وَالْبَنِینَ وَالْقَنَطِیرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الْذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَیْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالْأَنْعَمِ وَالْحَرْثِ ذَ لِکَ مَتَعُ الْحَیَو ةِ الْدُّنْیَا وَاللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمََابِ‏

ترجمه
عشق و علاقه به زنان و فرزندان پسر و اموال زیاد از طلا و نقره و اسبان ممتاز و چهارپایان و کشتزارها که همه از شهوات و خواسته‏ هاى نفسانى است، در نظر مردم جلوه یافته است، (در حالى که) اینها بهره‏ اى گذرا از زندگانى دنیاست و سرانجام نیکو تنها نزد خداوند است.




«قَناطیر» جمع «قِنطار» به معناى مال زیاد است و آمدن کلمه‏ «مُقَنطرة» به دنبال آن، براى تأکید بیشتر است. نظیر اینکه بگوییم: آلاف و اُلوف، هزاران هزار.
«خَیل» به معناى اسب و اسب سوار، هردو آمده است و «مُسَوّمة» یعنى نشاندار. اسب ‏هایى که به خاطر زیبایى اندام و یا تعلیمى که مى ‏دیدند، داراى برجستگى‏ هاى خاصّى مى‏ شدند، به آنها «خَیل مُسوّمة» مى ‏گفتند.
جلوه‏ کردن دنیا در نظر انسان، گاهى از طریق خیالات شخصى و گاهى از سوى شیطان و گاهى از جانب اطرافیان متملّق صورت مى ‏گیرد. از طریق اوهام شخصى: «یحسبون انّهم یُحسِنون صُنعاً» و «فرَآه حسَناً» و از سوى شیطان: «زُیّن لهم الشیطان اعمالهم» و از طرف اطرافیان متملّق «زُیّن لفرعون سوء عمَله»
مصادیق جلوه ‏هاى دنیا که در آیه ذکر شده، با توجّه به زمان نزول آیه است و مى‏ تواند در هر زمانى مصادیق جدیدى داشته باشد. طلا و نقره، کنایه از ثروت اندوزى، و اسب کنایه از مرکب و وسیله‏ نقلیّه است.
سؤال: با اینکه خداوند زینت بودن مال و فرزند را پذیرفته است؛ «المال و البنون زینة الحیوة الدنیا» پس چرا این آیه در مقام انتقاد است؟
پاسخ: زینت بودن چیزى، غیر از دلبستگى به آن است. در این آیه انتقاد از دلبستگى شدید است که از آن به «حبّ الشهوات» تعبیر مى‏ کند.
کلمه‏ «بَنین» شامل دختران نیز مى ‏شود، نظیر اینکه مى ‏گوییم: عابرین محترم از پیاده‏ رو حرکت کنند که شامل زنان عابر نیز مى‏ شود.
امام صادق‏ (ع) با استناد به «حبّ الشهوات من النساء...» فرمودند: مردم در دنیا و آخرت از چیزى بیشتر از زنان لذّت نمى‏ برند... اهل بهشت نیز بیش از هر چیز به نکاح تمای

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 9:02

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    سلام و تشکرعالی بود. بنظرم بنین همان پسران باشد چون در جامعه الان و گذشته میبینیم که خانواده ها بیشتر به فرزندان پسر می بالند و لازم نیست به دختران هم تعمیم دهیم چون بحث از حب الشهوات هست...

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی